Sunt eroi! Militari români răniţi în Afganistan de dispozitive explozive

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sunt eroi! Militari români răniţi în Afganistan de dispozitive explozive

Eveniment 13 Aprilie 2019 / 14:10 1057 accesări

Patru militari români au fost răniţi, sâmbătă, în Afganistan, după ce o coloană de vehicule blindate operate de soldaţii aflaţi în misiune a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, informează MApN. Cei patru militari răniţi sunt conştienţi şi în stare stabilă.

GABRIEL LEŞ: INFORMAŢIILE LEGATE DE STAREA LOR DE SĂNĂTATE SUNT ÎNCURAJATOARE

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a precizat printr-un mesaj postat pe Facebook, că informaţiile despre starea de sănătate a celor patru militari români răniţi sâmbătă în Afganistan sunt încurajatoare şi că este în permanenţă informat cu privire la evoluţia acestora.

„Patru camarazi ai noştri au fost răniţi în cursul acestei dimineţi, în timpul unei misiuni, în teatrul de operaţii din #Afganistan. Aceştia au primit suportul medical de care au avut nevoie, au fost evacuaţi şi transportaţi la spital, toţi fiind conştienţi. Informaţiile legate de starea lor de sănătate sunt încurajatoare, sunt permanent informat asupra evoluţiei medicale şi le sunt alături, lor şi familiilor acestora”, a scris, pe Facebook, ministrul Apărării, Gabriel Leş.

ANUNŢUL MApN

„Patru militari români au fost răniţi sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), când o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor şi protejate împotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protecţia Forţei«Sfântul Andrei», aflaţi în misiune în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament uşor de infanterie executat de insurgenţi”, informează Ministerul Apărării, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, infanteriştii români au acţionat conform procedurilor şi au respins atacul insurgent, forţele americane acordându-le sprijin terestru şi aerian. Cei patru militari în urma incidentului au fost evacuaţi pe cale terestră către spitalul militar al Bazei AerieneKandahar, toţi fiind conştienţi şi în stare stabilă.

„În urma evaluării medicale, militari au fost internaţi, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis şi cel de al patrulea cu fractură toracală. Starea lor este stabilă”,mai arată MApN.

O COMISIE VA CERCETA INCIDENTUL

Ministerul Apărării informează că a fost constituită o comisie pentru a cerceta circumstanţele producerii evenimentului din Afganistan.

Cei patru militari români din cadrul Batalionului 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei” sunt în stare stabilă şi se află internaţi la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar.

Militarii răniţi în atac sunt plutonierul Dănuţ Donţu şi caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr şi Ionel Cristea, informează reprezentanţii Ministerului Apărării, printr-un comunicat de presă.

„În urma incidentului a rezultat şi avarierea vehiculului blindat de tip MRAP cu roller în care se aflau militarii. La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanţelor producerii evenimentului, condusă de şeful de stat major al unităţii”, mai arată sursa citată.12