Suntem obligați să colectăm deșeurile selectiv. Știți regulile?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Începând de la 1 iulie 2019 Suntem obligați să colectăm deșeurile selectiv. Știți regulile?
Administrație 26 Septembrie 2019 / 11:05 1966 accesări 3 comentarii

Campania „Constanța colectează selectiv“ prin care Primăria Municipiului Constanța invită constănțenii să conștientizeze obligațiile pe care le avem cu toții pentru păstrarea unui mediu curat și sănătos continuă. Zona pilot vizată este cartierul Faleză Nord, unde angajații Serviciului Igienă Publică împart pliante locuitorilor, lipesc afișe la scările de bloc și informează localnicii despre modificările legislative și despre obligațiile pe care le au cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor și depozitarea lor în platformele special amenajate.

Mai exact, constănțenii trebuie să știe că legislația în domeniu s-a modificat și, începând de la 1 iulie 2019, toată România trebuie să colecteze deșeurile selectiv pe patru fracții astfel: • plastic/metal • hârtie/carton • sticlă • deșeuri menajere/amestecate.

Este interzisă amestecarea deșeurilor, abandonarea și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

În plus, OG 74/2018 impune aplicarea sistemului de plată numit „Plătește pentru cât arunci", motiv pentru care, în curând, constănțenii care nu vor colecta selectiv deșeurile, dacă vor depăși o anumită cantitate de gunoi, vor fi taxați extra. Dacă nu respectăm aceste prevederi, atât autoritățile, cât și cetățenii vor plăti taxe suplimentare pentru colectarea incorectă a deșeurilor din gospodării.

Începând din această săptămână a fost suplimentat numărul mașinilor care colectează deșeurile reciclabile, astfel că deșeurile reciclabile sunt colectate separat față de cele menajere în toate zonele orașului.

„Chiar dacă toți constănțenii cărora li s-a explicat faptul că deșeurile trebuie colectate selectiv au spus că știu și că au început deja să facă acest lucru, multe dintre tomberoanele platformelor pentru colectare selectivă sunt goale, iar lângă acestea sunt depozitate pungi cu deșeuri. Există persoane, și nu puține, care nici nu se mai deranjează să coboare din mașină aruncând gunoiul din mers în apropierea platformelor. În schimb, reproșează mizeria de pe străzi și faptul că zona modulelor de colectare a deșeurilor se transformă în focar de infecție.

Prin urmare, amintim constănțenilor care sunt surprinși că aruncă deșeurile în alte locuri decât în cele special amenajate că riscă sancțiuni contravenționale cuprinse între 400-800 lei pentru persoanele fizice și între 500-1.000 lei pentru persoanele juridice.

Facem apel la constănțenii care constată astfel de fenomene antisociale care ne afectează pe toți să apeleze cu încredere Direcția Generală Poliția Locală la numerele de telefon: 0241484205 - Dispecerat sau 0799/606142- WhatsApp.“, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.

„Schimbarea începe cu noi! Păstrați curățenia dacă vreți să avem un oraș curat!“ - este îndemnul reprezentanților Primăriei.

Loading...

3 comentarii

Radu 13:44:02 / 26 Septembrie 2019
Reciclarea selectiva.... pai alea sunt tomberoane 30 cm pe 20 si cu maner

Trebuiesc puse tot alea vechi cu gurile alea rotunde dar mai largi sa fie alea in forma de clopot...astea de acum trebuie sa pui mana pe maner sa il ridici si cand il ridici vezi ca este plin ......

COSTEA 14:04:41 / 26 Septembrie 2019
bulibăseală

Pe ghena noastră de gunoi scrie pe o laterala gunoi menajer ,iar pe cealaltă reciclabile.Cand vin cei de la Polaris, le pune pe toate în aceiasi mașină.Educatii pe cei care vin să ia gunoiu,că degeaba pun eu cum trebuie dacă ei amesteca.

Ciprian 01:38:37 / 27 Septembrie 2019
de ce selectiv?

Dl. Costea are dreptate. La noi la fel se ridica gunoiul, amesteca toate reciclabilele in aceeasi masina! E cam bataie de joc! Cum sa-ti educi copiii, cand ei vad astfel de rezultate?!

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.23 secunde