Superschemă de evaziune fiscală, spălare de bani, falsuri ş.a.m.d.

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
DIICOT

Superschemă de evaziune fiscală, spălare de bani, falsuri ş.a.m.d.

Eveniment 05 Martie 2019 / 17:13 3816 accesări

La data de 30.01.2019 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a93 de inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, obținerea de fonduri europene în mod fraudulos, obținerea frauduloasă de restituiri/rambursări T.V.A,. fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale. Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2009, inculpatul P.A.P. împreună cu numiții P.L. și C.S.G.V. au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, obținerea de fonduri europene în mod fraudulos, obținerea frauduloasă de restituiri/rambursări T.V.A,. fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Potrivit aceleiaşi surse, „ca mod de operare s-a reţinut faptul că, într-o primă fază, liderul grupului infracţional a preluat sau a înființat zeci de societăți comerciale, iar pentru a evita o eventuală răspundere penală, a racolat direct sau prin intermediul colaboratorilor săi, persoane, majoritatea de condiție modestă material sau intelectual, cu precădere din regiunea Moldovei, care au acceptat, în schimbul unor sume modice de bani, să preia rolul de asociat și administrator al acestor firme. În acest sens, persoanele racolate erau conduse la instituțiile necesare înființării sau preluării societăților comerciale (avocați, notari, O.N.R.C., bănci, etc.) iar după îndeplinirea acestor formalităţi, rolul acestora se încheia în momentul în care societatea era adusă în stare de funcționare și putea deschide conturi bancare, astfel încât membrii grupului să poată efectua tranzacţii fără să fie nevoiți sa apeleze la aceste persoane. În acest sens, după deschiderea conturilor și obţinerea instrumentelor de plată electronică (token), membrii grupuluiintrau în posesia acestora, astfel încât operațiunile pe conturi să se efectueze cu rapiditate. Controlul efectiv asupra acestor societăţi comerciale s-a realizat în baza unor procuri acordate membrilor de încredere ai grupării. De asemenea, cu ajutorul inculpatei P.R.M.,au fost deschise scriptic sedii sociale și puncte de lucru, în diferite locații în care societăţile respective nu au funcţionat şi care au fost modificate periodic în funcție de interesele de moment ale grupării în atingerea diferitelor obiective (de exemplu, pentru o parte din societăţi, aceste sedii și puncte de lucru au fost mutate din București, în Iași și în sens invers sau în alte locații pentru parcurgerea procedurilor de inspecție fiscală sau pentru verificările efectuate în cadrul demersurilor de obținere de fonduri europene sau rambursări de T.V.A.)”.

De asemenea, s-a reţinut faptul că membrii grupului au contrafăcut ștampilele unor unități bancare sau ale unor instituiții publice şi au falsificat orice documente necesare desfăşurării activităţii infracţionale (situații financiare, bilanțuri, balanțe, extrase de cont, facturi, scrisori de garanție, contracte, declarații, semnături și orice alt înscris necesar în activitatea infracțională), arată aceeaşi sursă. Mai mult decât atât, membrii grupului deţineau o bază de date cu datele de stare civilă ale unor persoane, pe care le utilizau în mod fraudulos, precum şi alte evidenţe, respectiv serii și numere ale unor utilaje, numere de înmatriculare, etc. Mecanismul de înființare, preluare şi control al societăților comerciale utilizate a fost folosit permanent în funcție de activitatea infracţională desfăşurată de către membrii grupului. Astfel, s-a constatat, la nivelul respectivelor societăți comerciale, o dinamică în schimbarea asociațiilor sau administratorilor, schimbarea sediilor sau a punctelor de lucru si a conturilor bancare.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că societățile comerciale nu au fost înființate sau preluate pentru adevăratul scop al unei persoane juridice și anume acela de efectua acte de comerț si de a obține profit în mod legal.

Începând cu anul 2009 gruparea a acţionat in următoarele domenii :

  • în perioada 2009 – 2014, în baza unor documente falsificate, membrii grupului au acţionat în domeniul obținerii de restituiri/rambursări de TVA, demersurile infracţionale fiind finalizate în trei cazuri, alte trei cereri care erau în curs de soluționare la nivelul anului 2014, fiind oprite ca urmare a intervenției organelor judiciare.
  • În perioada 2010-2013 membrii grupului au acţionat în domeniul punerii la dispoziție, în numele societăților comerciale controlate, de facturi si contracte care atestau prestarea de servicii sau livrarea de bunuri către diferite societăţi comerciale, în schimbul unui comision, operațiuni care nu au avut loc în realitate.
  • Începând cu toamna anului 2013, membrii grupului au efectuat achiziții intracomunitare într-un sistem infracțional în care societăţile comerciale aparţinând grupării au fost interpuse între furnizorul extern și beneficiarul final din România, T.V.A-ul de plată ca urmare a acestor activități ilegale, nefiind achitat, deși acesta era încasat. În aceste scop, au fost interpuse mai multe societăți comerciale controlate de către membrii grupului care au simulat acte succesive de vânzare-cumpărare pentru ca mărfurile sa fie trecute doar scriptic prin acestea,în realitate bunurile ajungând direct la beneficiari.
  • Începând cu anul 2010 membrii grupului au acţionat în obținerea de fonduri europene, în mod fraudulos, în baza unor acte falsificate, în acest sens fiind depuse numeroase cereri de finanțare la diferite agenții din cadrul A.D.R. pentru a se obține astfel de fonduri.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 110.548.146 lei. În cauză s-au instituit măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile precum şi asupra conturilor bancare. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Curţii de Apel Bucureşti. „Facem precizarea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie”, mai arată sursa citată.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1559 secunde