Suspectul-cheie „intenționa să se arunce în aer“, dar „s-a răzgândit“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Singurul membru în viaţă al comandoului jihadist care a terorizat Parisul Suspectul-cheie „intenționa să se arunce în aer“, dar „s-a răzgândit“
Externe 20 Martie 2016 / 17:37 383 accesări 0 comentarii
Salah Abdeslam

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam, suspect-cheie în atentatele de la Paris, arestat vineri la Bruxelles, le-a declarat anchetatorilor belgieni că "intenționa să se arunce în aer la Stade de France" în seara atentatelor de la 13 noiembrie, dar "s-a răzgândit", a declarat procurorul Parisului, citat de AFP. Fostul infractor mărunt Abdeslam este considerat singurul membru în viaţă al comandoului jihadist de zece oameni care a comis în noiembrie atacurile din capitala franceză, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi.

„Aceste prime declarații, care trebuie luate cu precauție, lasă deschisă o serie întreagă de întrebări la care Salah Abdeslam va fi nevoit să dea explicații", a adăugat procurorul François Molins în cursul unei conferințe de presă. Magistratul s-a referit „în special" la prezența jihadistului în arondismentul 18 (nord) al Parisului pe 13 noiembrie "cu începere de la orele 22.00, după ce a transportat echipa de comando la Stade de France" cu o mașină Clio neagră, găsită la patru zile după atentat în acest arondisment. „Într-un comunicat difuzat imediat după atentate, Daesh (acronimul în arabă al grupării Statul Islamic) menționa comiterea unui atentat în arondismentul 18", a reamintit François Molins. „Prin urmare, investigațiile vor trebui să stabilească dacă o acțiune kamikaze a lui Salah Abdeslam urma într-adevăr să aibă loc" în acest arondisment.

Suspectul, în vârstă de 26 de ani, „pare, în acest stadiu al investigațiilor, ca având un rol central în constituirea echipelor de comando de la 13 noiembrie, în pregătirea logistică a atentatelor, fiind prezent la Paris pe 13 noiembrie", a adăugat procurorul. Jihadistul „a participat la sosirea unui anumit număr de teroriști în Europa", a afirmat François Molins, subliniind că acesta și-a „intensificat deplasările prin Europa cu ajutorul mașinilor închiriate succesiv". Arestarea lui Salah Abdeslam reprezintă un „progres foarte serios" pentru anchetă, a apreciat magistratul. „Investigațiile continuă fără încetare, în Franța și în Belgia", pentru a identifica „toți actorii" acestor atacuri, care au făcut 130 de morți și sute de răniți. Mandatul european de arestare i-a fost notificat sâmbătă "la ora 16.15 de un magistrat al Parchetului federal belgian", a mai precizat procurorul Parisului. "Salah Abdeslam a refuzat extrădarea sa în Franța", însă fără să împiedice în vreun fel acest lucru. Extrădarea va interveni într-un termen ce poate merge de la „câteva zile până la trei luni", a adăugat François Molins.

Salah Abdeslam şi-a petrecut prima noapte, de sâmbătă spre duminică, la o închisoare de maximă securitate, în Bruges, după ce a fost inculpat pentru „crime teroriste" în Belgia şi a început să fie interogat de către anchetatori, relatează postul TF1 online. Francezul, în vârstă de 26 de ani, urmează să compară miercuri în faţa Camerei de consiliu, o jurisdicţie de instrucţie, când mandatul de arestare emis pe numele său „va fi prelungit" cu o lună, a anunţat Sven Mary, avocatul său. El va fi extrădat către Franţa după maximum trei luni.

Doi suspecţi în libertate

Arestarea lui Abdeslam în comuna Molenbeek, la Bruxelles, a fost salutată de către liderii europeni şi american, iar Cazeneuve a catalogat-o drept o "lovitură majoră" dată jihadiştilor SI care operează în Europa. Alţi doi suspecţi sunt căutaţi în legătură cu aceste măceluri, şi anume Mohamed Abrini - un prieten din copilărie al lui Abdeslam - şi alt fugar, cunoscut numai după numele pe care l-a folosit în documente false - Soufiane Kayal. Procurorii au anunţat că forţele speciale au percheziţionat vineri o locuinţă din Molenbeek în urma unor probe găsite marţi, într-o altă operaţiune la Bruxelles, în care alt suspect în atacurile de la Paris a fost ucis într-un schimb de focuri.

Amprentele lui Abdeslam au fost găsite la Forest, în operaţiunile de marţi.

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.1442 secunde