Sute de dosare penale depind de o decizie a Curții Constituționale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Abuzul în serviciu, tranșat marți Sute de dosare penale depind de o decizie a Curții Constituționale
Justiție 23 Mai 2016 / 07:00 1061 accesări 3 comentarii
Președintele CJC, Nicușor Constantinescu, ar putea fi dezincriminat în toate dosarele sale penale, dacă CCR va desființa infracțiunea de abuz în serviciu

Președintele CJC, Nicușor Constantinescu, ar putea fi dezincriminat în toate dosarele sale penale, dacă CCR va desființa infracțiunea de abuz în serviciu

În 24 mai se decide soarta a sute, poate mii de dosare penale care se află pe rolul instanțelor din România. Este vorba despre cele în care diverși funcționari sau lideri de administrații locale sunt acuzați, în mod generic, de abuz în serviciu. Curtea Constituțională a României (CCR) va analiza, marți, mai multe excepții de neconstituționalitate ridicate de persoane care acuză că această infracțiune este definită vag în legislație și lasă loc la multe interpretări. Multe voci, din rândul juriștilor și politicienilor, spun că, în momentul de față, așa cum este definită infracțiunea în lege, poate fi considerat abuz în serviciu orice greșeală săvârșită în timpul exercitării atribuțiilor profesionale, chiar dacă nu este stabilit niciun prejudiciu. De altfel, subiectul a născut polemici aprinse între cei care aprobă reglementarea acestei infracțiuni și cei care consideră că abuzul în serviciu este reglementat într-un mod care încalcă drepturile omului. De notorietate este discuția dintre fostul președinte Traian Băsescu și jurnalistul Liviu Avram, în care primul consideră că abuzul în serviciu ar trebui să fie pedepsit de legea penală doar în cazul în care este vorba despre folos necuvenit, iar al doilea spune că pedepsirea abuzurilor poate preveni rave nereguli care îi pot dezavantaja pe cetățenii de bună credință.

DOSARELE PREȘEDINTELUI CJC DEPIND DE PRONUNȚAREA CCR

Printre semnatarii unei asemenea excepții de neconstituționalitate se numără președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, el însuși fiind acuzat de abuz în serviciu în șase dosare. Totuși, procurorii nu au putut demonstra existența vreunui prejudiciu sau folos necuvenit în majoritatea dosarelor. „Când am făcut sesizarea la CCR, am argumentat că această infracțiune este definită neclar în legislație, așa că lasă loc de interpretări subiective. E greu de anticipat ce se va întâmpla cu acest dosar în cazul în care CCR va decide că infracțiunea de abuz în serviciu este neconstituțională. Este posibil ca această prevedere să fie scoasă din legislație sau să fie redefinită”, a declarat, în urmă cu câteva zile, avocatul Marius Mocanu, unul dintre apărătorii lui Nicușor Constantinescu. Printre dosarele în care președintele CJC este acuzat de abuz în serviciu se numără cele aflate pe rolul instanțelor constănțene (Tribunalul Constanța și Curtea de Apel Constanța), respectiv „Elicopterul”, „CMZ” și cel privind finanțările echipelor sportive și asociațiilor culturale.

ARESTAT PENTRU CĂ... ESTE BOLNAV

De altfel, vineri, 20 mai, magistrații Curții de Apel Constanța, instanță la care se judecă apelul în dosarul „CMZ”, au decis arestarea preventivă lui Constantinescu, motivând că președintele CJC a încălcat condițiile controlului judiciar, dat fiind faptul că nu s-a prezentat la mai multe termene procesuale. Nicușor Constantinescu a demonstrat, în schimb, că mai multe probleme grave de sănătate l-au împiedicat să se prezinte la instanță, fapt dovedit atât de medicii care l-au tratat la Spitalul Județean și la Sanatoriul Balnear Techirghiol, cât și de personalul de pe ambulanță care l-a asistat la ședința de judecată de vineri. Amintim că, la termenul respectiv, Constantinescu a fost adus cu targa la instanță, fiind luat de către jandarmi, direct de pe patul de spital. Judecătorii au suspendat ședința de judecată de mai multe ori, pentru ca medicii să îi administreze tratament pentru scăderea tensiunii arteriale, care era extrem de mare și oscila. În ciuda acestui fapt, magistrații au dispus arestarea preventivă a lui Constantinescu. Totuși, la doar câteva ore după ce a fost arestat preventiv, președintele CJC a fost transferat la spitalul Penitenciarului Poarta Albă, unde se află sub supravegherea medicilor.

Citește și:

Nicuşor Costantinescu, transferat la Spitalul Penitenciarului Poarta Albă

Polemici aprinse pe tema incriminării abuzului în serviciu. Vezi cine se ceartă

Constantinescu, arestat pentru că... este bolnav!

Dosarul finanțărilor depinde de pronunțarea CCR privind abuzul în serviciuPagina a fost generata in 0.1788 secunde