Sute de persoane din întreaga țară au cerut în stradă un aer mai curat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sute de persoane din întreaga țară au cerut în stradă un aer mai curat

Oamenii au participat la „Marșul pentru Aer Curat”, organizat la București, Iași, Timișoara și Brașov
Social 14 Aprilie 2019 / 22:30 652 accesări

Sâmbătă, 13 aprilie 2019, sute de persoane din București, Iași, Timișoara și Brașov au ieșit în stradă pentru a cere un aer mai curat. Sub sloganul „Aerul poluat ucide”, oamenii au participat la Marșul pentru Aer Curat, un eveniment menit să tragă un semnal de alarmă asupra calității aerului din Romania, a efectelor nocive asupra sănătății populației, dar și asupra necesității de a dezvolta și implementa politici publice alternative pentru masurarea si pastrarea calității aerului din România.

Participanții la marșurile din țară au purtat veste personalizate cu plămâni negri și cu mesajul „Aerul poluat ucide”, precum și măști, simbolizând riscul la care ne supunem respirând un aer poluat. Pe pancarte au fost scrise mesaje în aceeași linie: „Avem dreptul la aer curat”, „Vrem monitorizare continuă și în timp real a poluatorilor”, „Vom căuta aer curat și nu vom mai găsi”, „Aerul poluat nu este de vânzare” sau „Vrem aer respirabil, nu scuze”.

„Acest marș face parte dintr-un proiect mai aplu, prin care ne dorim să aduce o contribuție importantă la actuala legislație privind problemele de mediu, prin oferirea unei politici publice alternative privind calitatea aerului. Este pentru prima oară când societatea civilă poate veni în întâmpinarea decidentului politic cu astfel de propuneri, iar acest lucru este o șansă uriașă, pe care trebuie să o valorificăm la maxim”, a declarat Maria Gociu, președintele Asociației Breasla Constructorilor Ieșeni, managerul proiectului.

Marșul a fost organizat de cinci ONG-uri partenere în cadrul proiectului „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”: Breasla Constructorilor Ieșeni (beneficiar proiect), Asociația Eco-Natura Comunității Băicoi (București), Asociația Creștem România Împreună (Brașov), Asociația Grupul de Inițiativă în promovarea Opiniei Publice –GIPRO (Timișoara) și Organizația Huțul-Eko Brodina (Suceava). Împreună, și-au propus să schimbe modul în care societatea civilă se implică în formularea de politici publice alternative.

Proiectul va angrena experți în mediu, specialiști în elaboarea de politici publice, medici, meteorologi, care împreună vor lucra pentru elaborarea acestei politici publice. În plus, în proiect s-au alăturat mai multe organizații neguvernamentale din țară, care au în statut probleme de mediu și sănătate. „Proiectul are ca rezultate așteptate creșterea capacității ONG-urilor şi partenerilor sociali de a se implica în formularea şi promovarea de propuneri alternative la politicile publice iniţiate de Guvern. Împreună cu reprezentanții ONG-urilor care au aderat la Coaliția pentru Aer Curat ne vom consulta pentru a identifica cele mai importante probleme de mediu, dar și pentru a găsi soluțiile potrivite”, a precizat Maria Hudema, reprezentantul Asociației Huțul-Eko Brodina din Suceava, partener în proiect și responsabil „Coaliția pentru Aer Curat”.

Proiectul „Politici publice alternative în domeniul calității aerului” are Codul SIPOCA 249, Cod SMIS 2014+ 111890 și a primit finanțare de la Uniunea Europeană, din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Acesta a demarat în data de 20 iulie 2018, are o durată de implementare de 16 luni și o valoare totală de 886.587,32 lei, din care 729.698,45 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE și 139.157,12 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național.

Taguri articol


12