Târgurile de animale din Constanța rămân închise!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Boală la graniță cu România

Târgurile de animale din Constanța rămân închise!

Sănătate 12 Iulie 2016 / 07:25 800 accesări

Continuă atenționările specialiștilor pentru proprietarii de bovine. Astfel, ca urmare a apariţiei dermatozei nodulare contagioase în Bulgaria, Serbia şi Macedonia, precum şi a maximizării măsurilor de prevenire a acestei boli pe teritoriul României, proprietarii de bovine sunt rugaţi de către veterinarii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) ca, în caz de modificări ale stării de sănătate a acestora, să anunţe imediat medicul veterinar de liberă practică împuternicit (medicul veterinar concesionar) din localitatea de domiciliu sau la numărul de telefon 0241/682 417 - DSVSA Constanţa.

CE ESTE DERMATOZA NODULARĂ CONTAGIOASĂ A BOVINELOR?

Veterinarii au explicat că dermatoza nodulară contagioasă (Lumpy Skin Disease) este o boală virală specifică bovinelor şi bivoliţelor, cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizată prin evoluţie rapidă şi pierderi severe în efectivele infectate, mai ales la cele tinere, respectiv la animalele fără imunitate. Boala cauzează pierderi importante din cauza restricţiilor care trebuie impuse mişcării şi comerţului cu animale vii sau cu produsele provenite de la acestea.

CUM POATE FI INTRODUSĂ BOALA ÎNTR-UN EFECTIV DE ANIMALE SĂNĂTOASE?

”Boala poate fi introdusă într-un teritoriu indemn prin vehicularea vectorilor din teritoriile infectate spre cele indemne de către vânt, prin introducerea vectorilor odată cu transporturile de animale, prin introducerile ilegale de animale infectate, prin personalul care a lucrat în ferme infectate şi care a avut contact cu animale bolnave, prin furaje contaminate etc.”, potrivit unei informări a DSVSA Constanța, în care este citat directorul dr. Geronimo Brănescu. În mod obişnuit, adaugă veterinarii constănțeni, virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori (ţânţari, muşte care ciupesc şi căpuşe), dar poate fi transmis şi prin contactul direct cu animalele infectate prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau chiar indirect, cu apa şi furajele contaminate. Tot în mod mecanic, virusul mai poate fi transmis iatrogenic. Animalele tinere sunt afectate mai grav. Perioada de incubaţie a virusului este de 4-5 zile.

CUM SE MANIFESTĂ?

Boala se exprimă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşti noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat. Uneori, animalele afectate pot muri. Animalele afectate pot exprima şchiopături şi edeme severe ale pielii sau edeme subcutanate şi pe abdomen şi picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum şi avort, infecții intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă atât la tauri, cât şi la vaci. Precizăm că dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor a închis târgurile de animale din judeţele Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, dar și Constanţa, începând cu 18 mai, potrivit unei informări a Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Târgurile rămân închise la Constanța și în această perioadă, potrivit purtătorului reprezentanților DSVSA Constanța.

CE TREBUIE SĂ EVITE FERMIERII?

Veterinarii au prezentat și măsurile ce trebuie luate de către fermieri pentru a evita introducerea bolii în exploatații. Astfel: mişcarea neavizată a animalelor între ferme şi, în special, introducerea de animale noi cu status epidemiologic necunoscut; contactul direct sau apropierea de animalele fermierilor din vecinătate; schimburile de autovehicule, maşini, echipament, furaje şi aşternut între ferme; mişcarea necontrolată a muncitorilor între ferme sau în zone ale fermei în care nu trebuie să aibă acces; vizitatorii în ferme sau vehicule străine - oameni, animale de companie, echipamente şi vehicule; consumarea, de către animalele scoase la păsunat, a apei din râuri şi bălţi; scoaterea la păşunat a animalelor împreună cu animale din exploataţii necunoscute; târgurile de animale neavizate de autorităţile sanitare veterinare.

Citește și:

O boală gravă închide târgurile de animale din Constanța!

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2282 secunde