Tăriceanu şi Băsescu îşi sapă, reciproc, gropile…

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aviara a băgat Puterea în comă

Tăriceanu şi Băsescu îşi sapă, reciproc, gropile…

Eveniment 26 Mai 2006 / 00:00 1167 accesări

După ce Băsescu a trîntit Guvernul pentru modul în care combate criza aviară, Tăriceanu conduce Comandamentul de luptă împotriva gripei aviare, însă doar atunci cînd acesta nu este condus de ministrul Flutur. Astfel, Tăriceanu îşi înfoaie penele şi arată că nu execută fără să crîcnească ordinele lui Băsescu, care, de fapt, i-a cerut să calce în picioare prevederile legislaţiei. La cererea lui Băsescu, Tăriceanu a acceptat, chiar dacă doar pe jumătate... Comandamentul de luptă împotriva gripei aviare nu este altceva decît Comandamentul antiepizootic, care, prin lege, trebuie să fie condus de ministrul Agriculturii. Peste toate acestea, Tăriceanu nu a răspuns nici la ultimatumul lui Băsescu, nefiind în stare să prezinte public, în 24 de ore, cauza apariţiei celui de-al doilea val de gripă aviară. “Noi lucrăm în timpii noştri!”, a fost replica Guvernului la somaţia Preşedinţiei… În timp ce ţara e în criză, Guvernul condus de Tăriceanu a demonstrat că este neputincios, iar Băsescu, faptul că şi-a pierdut autoritatea…

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a preluat, miercuri, în mod oficial conducerea Comandamentului de luptă împotriva gripei aviare, după ce, cu cîteva ore în urmă, preşedintele Traian Băsescu ieşise din spital, fără bilet de voie, pentru a face cu ou şi cu oţet întregul Guvern pentru modul în care acţionează în combaterea crizei aviare. Băsescu a fost cel care i-a cerut lui Tăriceanu să preia conducerea comandamentului, motivînd că ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, nu are autoritate. Miercuri seară, Tăriceanu a ieşit la televizor, în faţa naţiunii, şi a afirmat că priorităţile comandamentului sînt: identificarea de către specialişti a cauzelor crizei, luarea măsurilor de prevenire şi de stopare a gripei aviare şi închiderea focarelor existente. În ciuda faptului că Tăriceanu s-a autointitulat, miercuri, la cererea lui Băsescu, şeful Comandamentului de luptă împotriva gripei aviare, ieri dimineaţă, la Ministerul Agriculturii, premierul nu a participat la şedinţa comandamentului, prezidată de ministrul Flutur, şi la care presa nu a avut acces. În schimb, după-amiază, a convocat o altă şedinţă a comandamentului, la Palatul Victoria, la care, la fel, presa nu a avut acces.

Tăriceanu, şef împotriva legislaţiei

Guvernul a anunţat că premierul a convocat "Comandamentul central de combatere a gripei aviare", însă o asemenea structură nu este prezentă în actele normative în vigoare. De fapt, este vorba despre Comandamentul antiepizootic, pentru care legislaţia în vigoare stabileşte clar un conducător: ministrul Agriculturii. Întrebat cum este posibil ca premierul să conducă fără bază legală o autoritate, Biroul de presă al Guvernului a precizat că ministrul Agriculturii conduce "din punct de vedere tehnic", în timp ce premierul coordonează activitatea Comandamentului "din punct de vedere al autorităţii" şi a măsurilor care trebuie luate (!?). Cu alte cuvinte, acelaşi haos şi aceeaşi brambureală, aspru criticate, cu o zi în urmă, şi de Băsescu. Pozînd în salvatorul naţiunii, el apreciase că modul în care instituţiile au gestionat situaţia gripei aviare, pasîndu-şi responsabilitatea între ele, constituie "cel mai evident element de criză politică, de criză de autoritate". Însă problema s-a rezolvat: acelaşi comandament, cu dublă conducere?!

Palatele se întrec în autoritate…

Revenind la comandament şi Tăriceanu, Băsescu i-a acordat, miercuri, un termen de 24 de ore pentru a prezenta public cauza apariţiei celui de-al doilea val de gripă aviară. Ieri însă, premierul nu a mai ieşit în faţa naţiunii să explice de ce România a intrat în criză. Misiunea care i-a fost acordată s-a dovedit a fi imposibilă pentru premier şi restul Guvernului, şi atunci, cum se mai poate vorbi despre autoritate, din moment ce Băsescu i-a pus ieri capac şi lui Tăriceanu: premierul nu a fost în stare să se încadreze în termenul acordat de Băsescu. Şi uite aşa, prin acest exerciţiu de imagine în plină criză aviară, şeful statului a mai contribuit cu ceva la deteriorarea gravă a imaginii lui Tăriceanu, cu speranţa că şi-a îmbunătăţit-o pe a sa… Că doar asta urmăreşte de cînd Tăriceanu s-a răzgîndit în privinţa demisiei sale din fruntea Guvernului. Peste toate, “locotenentul” lui Băsescu, preşedintele PD, Emil Boc, a avertizat ieri că gestionarea defectuoasă a crizei gripei aviară ar putea influenţa negativ aderarea României la UE! PD îşi pregăteşte apărarea pentru eventualitatea unui eşec privind integrarea, pasînt responsabilitatea, aşa cum a făcut şi după Raportul de ţară din 16 mai, pe umerii PNL. În privinţa faptului că Guvernul nu a reuşit să prezinte public, în 24 de ore, cauza apariţiei celui de-al doilea val de gripă aviară, aceasta cunoscîndu-se doar pentru şase din cele 13 judeţe – păsările infectate de la Codlea -, purtătorul de cuvînt al Executivului, Oana Marinescu a afirmat: „Noi lucrăm în timpii noştri!”. Adevărată criză de autoritate şi în ceea ce-l priveşte pe Băsescu...

Probă de autoritate: Guvernul interzice carantina, unii primari o menţin

Unde s-a ajuns în privinţa “autorităţii” o demonstrează ce s-a întîmplat ieri în capitală. În timp ce Ministerul Sănătăţii (MS) a interzis instituirea carantinei umane în toată ţara, potrivit unui ordin emis, ieri, de ministrul Sănătăţii, peste 200 de bucureşteni din sectorul 4 erau încă izolaţi, potrivit unei dispoziţii a primarului Adrian Inimăroiu, emise în aceeaşi zi. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică din cadrul MS, Rodica Costina, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi analizele de laborator efectuate pe tulpina virusului H5 din România au impus o revizuire a măsurilor de carantină: "Măsurile în zonele focar vizează doar controlul circulaţiei. Se iese din focare, însă ordonat, prin filtre prevăzute cu toate mijloacele de dezinfecţie şi decontaminare". Ea a adăugat că populaţia poate părăsi zona în care a fost diagnosticată tulpina înalt patogenă a virusului gripei aviare, există suspiciuni sau a fost plasată în carantină veterinară, dacă respectă procedurile de igienă corecte şi îşi schimbă hainele, îşi curăţă pantofii cu atenţie folosind o baie cu dezinfectant şi părăsesc toate animalele, produsele animale şi echipamentele care au intrat în contact cu păsările infectate, suspecte sau intrate în carantină. "În niciun loc din ţară nu se mai instituie carantina umană, potrivit ordinului emis de ministrul Sănătăţii. Primarii, celelalte autorităţi locale cu putere de decizie trebuie să se conformeze acestei hotărîri", a mai spus Rodica Costina. Cu toate acestea, în aceeaşi zi în care carantina umană era ridicată în toată ţara, peste 200 de bucureşteni din sectorul 4 rămîneau în continuare izolaţi. Această menţinere în carantină a fost comentată de oficiaiil MS ca "o eroare izolată, nu o regulă".



12