Țările afectate de virusul Zika trebuie să asigure contracepție și avort

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Țările afectate de virusul Zika trebuie să asigure contracepție și avort

Sănătate 05 Februarie 2016 / 18:20 420 accesări

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a solicitat autorităților din țările afectate de virusul Zika, suspectat că ar provoca malformații congenitale, să permită accesul femeilor la mijloace de contracepție și la avort, transmite AFP, citată de Agerpres. Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului vizează îndeosebi statele din America de Sud, dintre care multe nu permit nici avortul și nici pastilele anticoncepționale și care le-au recomandat femeilor să evite să rămână însărcinate, din cauza riscului reprezentat de virusul Zika. ”Cum le pot cere femeilor să nu rămână însărcinate, dar nu le oferă posibilitatea să evite sarcina?”, a întrebat purtătoarea de cuvânt Cecile Pouilly în fața presei. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declarat că ”recenta creștere a numărului de cazuri de microcefalie și de alte afecțiuni neurologice înregistrate în Brazilia, după o situație asemănătoare petrecută în Polinezia Franceză în 2014, reprezintă o urgență globală de sănătate publică” și a creat o Unitate de Răspuns Global pentru coordonarea acțiunilor de combatere a propagării virusului Zika, suspectat de provocarea la nou-născuți a unor malformații congenitale și a unor afecțiuni neurologice grave.

Totodată, precizăm că autoritățile medicale din Salvador au înregistrat 13 nașteri de copii fără microcefalie din mame infectate cu virusul Zika, a informat ministrul Sănătății, Violenta Menjívar, citată de EFE, mai punctează Agerpres.

În același timp, OMS consideră oportună amânarea donării de sânge de către persoane care au călătorit în țări cu risc de propagare a virusului Zika, după ce o femeie însărcinată revenită din Columbia a fost diagnosticată în Spania, o premieră pentru Europa, informează agenția France Presse.12
Pagina a fost generata in 0.1403 secunde