Taxa de liniște plătită în Constanța, anulată definitiv de instanță

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Investițiile și facilitățile acordate cetățenilor, în pericol?

Taxa de liniște plătită în Constanța, anulată definitiv de instanță

Administrație 13 Septembrie 2016 / 11:17 3466 accesări

Taxa de liniște, achitată anual de agenții economici din Constanța și Mamaia, a fost anulată de instanță. Nu știm dacă este de bine sau de rău. Pe de-o parte, operatorii economici scapă de o taxă în plus, ceea ce nu ar putea decât să îi bucure. Pe de altă parte, autoritățile locale vor fi nevoite să găsească alte surse de finanțare pentru asigurarea serviciilor de pază. Cu alte cuvinte, dacă existența taxei îi afectează pe agenții economici, am putea spune că lipsa ei le influențează viețile tuturor constănțenilor.

Nu știm dacă veți considera că este o veste bună sau proastă, dar taxa de liniște pe care o achitau agenții economici din Constanța și Mamaia a fost anulată definitiv de Curtea de Apel Constanța. Ce înseamnă asta? Operatorii economici scapă de o taxă în plus, ceea ce nu ar putea decât să îi bucure. Pe de altă parte, autoritățile locale vor fi nevoite să găsească alte surse de finanțare pentru asigurarea serviciilor de pază. Inevitabil, asta ar afecta alte investiții și facilități pe care administrația le acordă constănțenilor. Deocamdată, reprezentanții administrației locale ne asigură că vor analiza impactul și vor lua o decizie bine cugetată abia după ce magistrații Curții de Apel Constanța vor publica motivarea deciziei. Înainte de a trage concluzii cu privire la impactul acestei obligații fiscale, trebuie să știm cum și de ce a fost instituită.

DE UNDE A PORNIT ȘI UNDE S-A AJUNS

Taxa pentru creșterea gradului de liniște și siguranță în Constanța și stațiunea Mamaia a fost instituită în 2003, fiind fundamentată de necesitatea menţinerii condiţiilor civilizate de trai în locurile publice. Banii colectați de pe urma acestei obligații fiscale sunt utilizați pentru paza bunurilor publice, prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilegale (cerşetorie, tâlhărie, furturi, prostituţie etc.), pentru combaterea comerţului stradal neorganizat și a faptelor de vandalism. Atenție, însă, banii nu sunt folosiți pentru paza obiectivelor private, cum ar fi magazine sau restaurante, de exemplu. Pentru că nimănui nu îi place să achite taxe suplimentare, mulți agenți economici s-au revoltat împotriva acestei obligații fiscale. Mai mult, o organizație nonguvernamentală, Asociația „Constanța Ia Atitudine” (ACIA), a început o amplă campanie de strângere de semnături pentru anularea acestei obligații fiscale. Totul a culminat cu o acțiune în instanță, înaintată Tribunalului Constanța de aceeași asociație, în 2015. Magistrații au decis, în decembrie 2015, anularea prevederii care impune această taxă. Pentru că decizia nu a fost definitivă, Consiliul Local Municipal a atacat sentința cu recurs, la Curtea de Apel Constanța. Însă judecătorii au respins recursul pentru că l-au considerat nefondat. Asta înseamnă că taxa trebuie să fie anulată definitiv. Ce se va întâmpla mai departe nimeni nu știe cu siguranță. Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat că trebuie să vadă mai întâi motivarea instanței pentru a elabora un plan. „Trebuie să calculăm impactul unei astfel de hotărâri“, a punctat Făgădău. La rândul său, fostul președinte ACIA Andrei Popescu, actualmente consilier local, este mulțumit că a fost anulată această taxă pe care o consideră abuzivă. Interesant este că tot el, din postura de ales local, va trebui să găsească o alternativă pentru asigurarea finanțării necesare prevenirii faptelor ilegale și antisociale.

ANULAREA TAXEI ÎI POATE AFECTA PE TOȚI CONSTĂNȚENII

Potrivit hotărârii de Consiliu Local prin care se stabilește cuantumul taxei de liniște, agenții economici din stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță trebuie să achite 0,3 lei pe fiecare metru pătrat de suprafață utilă. În cazul operatorilor din Constanța, valoarea se stabilește diferențiat, în funcție de destinația și suprafața spațiului în care activează agentul, cea mai mare taxă fiind de 11 lei pe an pentru unitățile de alimentație publică de mai puțin de 100 de metri pătrați, iar cea mai mare este de 44.099 de lei pentru centre comerciale cu peste 4.000 de metri pătrați. Directorul financiar al Primăriei Constanța, Marcela Frigioiu, a declarat că, în 2015, s-au încasat 6,8 milioane de lei de pe urma taxei de liniște. Dacă acești bani nu s-ar mai primi, autoritățile locale vor fi nevoite să găsească alte surse pentru asigurarea pazei în oraș și în stațiunea Mamaia, în detrimentul altor investiții sau facilități. Ne permitem să presupunem că ar putea fi afectate inclusiv subvențiile la căldură, gratuitățile la transportul public și proiectele în curs de finalizare.



12