Taxa de pod, eliminată? Legea a trecut de Senat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vești bune pentru conducătorii auto

Taxa de pod, eliminată? Legea a trecut de Senat

Administrație 06 Februarie 2019 / 17:23 3475 accesări

Vești bune pentru șoferi. Aceștia ar putea scăpa, în curând, de una dintre cele mai controversate taxe pe care sunt nevoiți să o plătească atunci când pleacă la drum lung. Este vorba despre taxa de trecere a podului de peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, respectiv Giurgeni și Vadu Oii. Proiectul de lege care prevede eliminarea acestei obligații a trecut tacit de Senat, urmând să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaților.

Printre inițiatorii proiectului se numără deputații liberali de Constanța Bogdan Huțucă și Robert Boroianu. „Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din rațiuni pur financiare, dar suntem în prezența unei duble impuneri, atâta timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor și podurilor amplasate pe drumurile naționale și autostrăzile din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunăre. Taxa de utilizare a podurilor Giurgeni – Vadu Oii și Fetești – Cernavodă nu reprezintă decât o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din România, fără o justificare obiectivă: banii colectați merg la bugetul de stat; podurile se află într-un stadiu avansat de degradare, deși această taxă se colectează de peste un deceniu, legislația comunitară nu impune o asemenea taxare, ci este rezultatul deciziei autorităților române, care au considerat de cuviință să mai impună o nouă sursă de venituri la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat remis de către cei doi deputați.

„TAXA ESTE DISCRIMINATORIE PENTRU DOBROGENI”

Cei doi au mai spus că această taxă este profund discriminatorie, în special pentru locuitorii din zona Dobrogei. „Această taxă este plătită, într-o proporție foarte mare, de cei care sunt nevoiți să facă drumuri sau să tranziteze aceste sectoare de drum. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice care își au domiciliul/sediul pe raza teritorială a județelor Constanța, Tulcea și Ialomița sunt obligate să plătească această taxă de trecere ori de câte ori au probleme de sănătate sau trebuie să rezolve probleme administrative, fie în Capitală, fie în alt oraș al țării. Puternic afectați sunt agenții economici care distribuie mărfuri în toată țara. Taxa se regăsește de cele mai multe ori în prețul final al produselor. Altfel spus, și cine nu trece cu mașina peste cele două poduri tot plătește taxa de pod! În acest sens, depunem propunerea legislativă pentru modificarea Anexei 3 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările și completările ulterioare, în procedură de urgență. Procedura de urgență este justificată de faptul că legea încalcă fragrant principiul internațional al evitării dublei impuneri (două taxe pentru același bun public), precum și de faptul că o adoptare în procedură de urgență ar elimina ambuteiajele care se formează în continuare la punctele de taxare, în perioada estivală”, au încheiat cei doi deputați.

LEGEA A TRECUT DE SENAT, URMEAZĂ CAMERA DEPUTAȚILOR

Legea a ajuns în Senat în septemrbie anul trecut, iar la 26 decembrie 2018 s-a împlinit termenul de adoptare tacită, ceea ce i-a determinat pe senatori ca, în prima ședință a anului 2019, să constate adoptarea tacită a acestei legi. Decizia finală o va avea Camera Deputaților. În prezent, tariful pentru taxa de trecere pe A2, pod Feteşti-Cernavodă, este de 13 lei pentru autoturisme şi vehicule până în 3,5 tone, pentru microbuze care au între nouă şi 23 de locuri şi vehicule care cântăresc peste 3,5 tone dar până în 12 tone este de 47 de lei, pentru autocare cu peste 23 de locuri şi vehicule de peste 12 tone şi max. 3 axe este de 64 de lei şi pentru tiruri de peste 12 tone şi min. 4 axe este de 91 de lei.12
Pagina a fost generata in 0.2893 secunde