Taxă de solidaritate sau praf în ochi?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propuneri

Taxă de solidaritate sau praf în ochi?

Politică 16 Iulie 2019 / 18:53 505 accesări
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici: „Taxa de solidaritate nu se va aplica doar pensiilor speciale, cu tuturor pensiilor mari, peste un anumit plafon“

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici: „Taxa de solidaritate nu se va aplica doar pensiilor speciale, cu tuturor pensiilor mari, peste un anumit plafon“

Viitoarea taxă de solidaritate, plănuită de PSD, ar urma să se aplice nu doar pensiilor speciale, ci tuturor pensiilor mari, peste un anumit plafon care urmează să fie decis, a declarat, marți, pentru HotNews.ro, ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici. Acesta a afirmat că taxa nu se va putea aplica doar pensiilor speciale, pentru că ar avea probleme de constituționalitate. Ministrul a precizat că se mai discută la pachet plafonul peste care pensiile vor fi considerate mari astfel încât să fie taxate, precum și procentul taxei de solidaritate - „Tot ce înseamnă pensii, pentru că trebuie să fie constituțională. Discutăm plafonul și procentul, sunt la pachet“. Cu o zi în urmă, Teodorovici anunțase că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, a fost convenit, de principiu, un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celora care depăşesc această sumă urmând să le fie aplicată o așa-numită taxă de solidaritate. De notat este faptul că nu există încă un proiect privind taxa de solidaritate, care pare mai degrabă o idee vânturată ca să se testeze opinia publică, nu un proiect propriu-zis pus în dezbatere, a scris, pe Facebook, avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Finanțe - „Taxă de solidaritate? Nu mai bine îi ziceți impozit? Și de ce să supra-impozitați pensiile speciale (pe care tot autoritățile le-au dat și mai apoi le-au tot majorat)? Considerați poate că sunt imoral de mari și trebuie ajustate prin impozitare? Sau că dăunează sănătății (nației), precum alcoolul și tutunul? Eu cred că este vorba de praf în ochi, că doar se apropie următoarea rundă de alegeri. De ce cred asta? În primul rând, pragul propus inițial, de 10.000 lei, este uriaș, chiar și pentru pensii speciale; practic, numărul celor care își vor vedea pensiile ajustate este infim. În al doilea rând, nu există un proiect concret. Nici cota nu este clară. Și, dacă nu mă înșeală memoria, în recent aprobatul (prin OUG) cod administrativ sunt prevăzute niște pensii speciale“.



12