Țeapă! Taxele care scad în 2017... nu mai scad

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru că merităm, d-aia!

Țeapă! Taxele care scad în 2017... nu mai scad

Economie 13 Decembrie 2016 / 17:14 1248 accesări

Cioloșenia pământului și pesedul s-au conversat și-au decis să ne dea câțiva pumni în gură - nu mai scade TVA în 2017, nu scăpăm de supraacciza la carburanți și nu dispare taxa pe stâlp. Yey!

Cioloșenia pământului și pesedul s-au conversat și-au decis să ne dea câțiva pumni în gură - nu mai scade TVA în 2017, nu scăpăm de supraacciza la carburanți și nu dispare taxa pe stâlp. Yey!

Așteptam 2017 cu sufletul la gură - încă o reducere a TVA, carburanți mai ieftini (și, implicit, TOTUL mai ieftin) și un imbold pentru mediul privat. Dar stai, că politicienii au alte planuri. Dragnea și Cioloș s-au conversat la telefon și-au decis că ar fi mai OK să amâne toate astea pentru 2018. La anu' și la mulți ani. Până atunci, ne mănâncă sfinții. Dar de ce? Pentru că-i deja presiune pe buget (de la atâtea promisiuni electorale) și, evident, nu se poate renunța la subvențiile toxice (Prima Casă, spre exemplu), că se supără obtuzii și, bineînțeles, banksterii (care împrumută Finanțele într-o veselie). Și n-au trecut nici trei zile de la alegeri... Sincer, era de așteptat ca promisiunile din campanii să fie încălcate abia după Sărbători.

Șeful PSD, Liviu Dragnea, s-a întreținut la telefon cu premierul Dacian Cioloș și i-a cerut, printre altele, să amâne pentru 1 ianuarie 2018 reducerea TVA de la 20 la 19%. Și alte prevederi din Codul Fiscal ar putea fi amânate - nu se reduce nici acciza la carburanți, nu dispare impozitul pe construcții speciale (zis și taxa pe stâp), nu se plafonează nicio contribuție socială și nici nu scade de la 16 la 5% impozitul pe dividende. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, prorogările sunt luate în calcul, deoarece „acest Executiv își dorește stabilitate și predictibilitate fiscală și va face totul ca acest deziderat să rămână în picioare“. De ce oare? Pentru că e presiune pe buget în 2017, de la atâtea promisiuni electorale. Desigur, n-ar renunța nici bătuți la Prima Casă sau la toate subvențiile comunistoide, precum programul de sprijinire a marilor investiții în economie, al cărui buget nu-i nici măcar echivalentul a 1% din PIB... Dar e un program bun, care contează, nu-i așa? Dragnea a spus că nu va aplica strict schema de guvernare prezentată în campania electorală - „Noi avem în plan reducerea TVA la 18%, de la 1 ianuarie 2018. În 2017, însă, vrem să păstrăm cota la 20%, deoarece o diminuare la 19% nu va aduce niciun avantaj, nici companiilor, nici consumatorilor“ (?!?!). Despre acciza la carburanți, numai de bine - „Deși cotația petrolului la nivel mondial e la minime istorice, în România, la pompă, avem unele dintre cele mai mari prețuri din UE (fără taxe). Greu de explicat (ba nu - n.r.). Credem că o reducere a accizei fără o consultare serioasă cu Consiliul Concurenței riscă să nu ajute consumatorul final“. Ce?!? Asta-i o mare dezinformare/eroare. În România, taxele cântăresc extrem de greu în prețul de la pompă (60%+). Fără ele, un litru de benzină ar costa cam 2 lei și ceva, adică mai puțin decât o sticlă cu apă. Supraacciza aduce peste jumătate de miliard de euro la buget (dacă nu chiar mai mult), bani cu care se fac autostrăzi... ha ha ha! Nu-n ultimul rând, taxa pe stâlp - ea va fi eliminată când marile companii vor înțelege că profiturile obținute în România trebuie impozitate aici, potrivit șefului PSD. Firmele autohtone? Victime colaterale. Dă-le naibii, și-așa-s praf și pulbere. Noi ne luăm țara înapoi de la Soros, nu? E încă unul dintre mulții pumni în gură aplicați mediului privat, comentează și analistul (iarăși independent) Florin Cîțu. Taxele care trebuiau să scadă în 2017 nu mai scad. La final, iată viziunea PSD (citat de pe site-ul oficial) - „(...) de a face politică pentru oameni, politica oamenilor care muncesc din greu zi de zi pentru ca la sfârșitul zilei să aibă cu ce să-și plătească întreținerea, să cumpere haine și mâncare pentru copii“. În mod clar, o reducere a TVA i-ar fi dezavantajat... (sarcasm - n.r.).12
Pagina a fost generata in 0.1804 secunde