Teatrul de Stat Constanța prezintă exerciţiul teatral „Zburătorul”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teatrul de Stat Constanța prezintă exerciţiul teatral „Zburătorul”

Cultură 07 Februarie 2021 / 09:39 1971 accesări


Teatrul de Stat Constanța prezintă astăzi, 7 februarie, la ora 19:00, exerciţiul teatral „Zburătorul”, regia Diana Mititelu, pe pagina Facebook a instituției.

Actorii Laura Iordan Adrian, Alina Manțu, Georgiana Mazilescu și Remus Archip, de la Teatrul de Stat Constanța și Onur Uysal, actor turc, din trupa internațională a Teatrului Astragali, au explorat împreună cu regizoarea Diana Mititelu mitul Zburătorului.

În folclorul românesc, Zburătorul era un spirit care venea noaptea la fecioare sau la femeile însărcinate. Lua forma unui tânăr frumos și nu putea fi văzut de nimeni altcineva din preajma femeii bântuite. Referinţe literare la acest mit apar în poemul romantic al lui Ion Heliade Rădulescu, în 1844, dar şi mai târziu (1884), la Mihai Eminescu, în „Luceafărul” şi „Călin (file de poveste)”.

Filmul a avut o difuzare online sâmbătă, la ora 17, pentru studenţi de la Universitatea „Ovidius”, Facultatea de Arte, secţia teatru şi a fost urmată de o sesiune online de întrebări şi răspunsuri, cu regizoarea Diana Mititelu şi cu actori implicaţi în proiectul GENIUS LOCI, proiect cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Partenerii proiectului GENIUS LOCI sunt Teatrul Astragali Lecce (lider), Departamentul de Istorie, Societate și Studii Umaniste de la Universitatea din Salento (Italia), Teatrul de Stat Constanța, Fundația Dansului „Alicia Alonso” din cadrul Universității „Regele Juan Carlos” din Madrid (Spania), Directoratul General al Institutului Internațional al Teatrului – UNESCO (Franța), Municipalitatea din Zakynthos și Teatrul Tsi Zakynthos din Grecia.12