Teatrul independent ia cu asalt Constanţa! Începe FITIC 2018!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teatrul independent ia cu asalt Constanţa! Începe FITIC 2018!

Cultură 10 August 2018 / 16:46 2213 accesări
Teatrul independent nu este o subcategorie a teatrului. Teatrul independent este Teatrul! De-a lungul istoriei acestei spectaculoase arte, actori independenţi au prelungit scenele din săli în exterior, înfruntând cele mai grele condiţii şi, nu de puţine ori, chiar punându-şi în pericol vieţile pentru ca energiile lor să ajungă la inimile publicului. Teatrul independent înseamnă curaj, înseamnă dărâmarea barierelor şi asumarea actului artistic, indiferent de condiţiile sociale, economice, meteo, politice sau istorice. Teatrul independent este o voce, o stare, un statement artistic care îşi creează, minut de minut, propriul context.
Constanţa este spaţiul perfect pentru o asemenea manifestare. A demonstrat-o doi ani la rând, iar acum ne pregătim de cel de-al treilea, căci Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa (FITIC) este pe cale să îşi deschidă porţile!
În această ediţie, FITIC se va desfăşura în intervalul 1 – 8 septembrie 2018, în două locaţii (Teatrul de Stat Constanţa şi Centrul Cultural „Jean Constantin”) şi va avea alături două festivaluri care vă propun noi provocări: Seathre Fest şi CIFF (Constanta International Film Fest).
SEATHRE FEST s-a alăturat Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa, desfășurându-se din acest an în cadrul FITIC, pe structura care l-a consacrat în întreaga țară. Astfel, la acest concurs participă trupe de liceeni din toată țara. Premiul se va acorda pentru cea mai bună trupă.
CIFF, adică fimul independent, este o nouă secţiune care a venit firesc să întregească conceptul FITIC. Astfel, începând din acest an, filmul independent va însoţi teatrul independent, deoarece libertatea se regăsește în toate formele de artă, iar în peisajul urban constănțean a apărut o nouă sală dedicată cinematografiei. Secţiunile care vor fi premiate sunt: lungmetraj, scurtmetraj, documentar.
În afara filmelor ce vor participa la secțiunile în concurs, vor fi prezentate publicului și scurtmetrajele premiate la Festivalul Național de Scurtmetraje pentru Liceeni FILMmic, a XII-a ediție, organizat de Liceul Traian din Constanța. Din 2019, și acest festival se va alătura FITIC, urmând a fi creată o nouă secțiune în concurs.
De asemenea, în OFF, veţi putea urmări filme consacrate, regizate de cei mai îndrăgiţi regizori români. Programul, în curând.
Încă o noutate pentru această ediţie a FITIC 2018 este o recuperare culturală, dacă vreţi, de mici dimensiuni deocamdată, a presei culturale la Constanţa. Cotidianul Telegraf se alătură FITIC şi va scoate Ziarul Festivalului: ediţii cu interviuri, cronici, pastile, recenzii de carte etc., ce vor cuprinde întreaga lumea festivalieră independentă.
Aşadar, în acest an, secţiunile FITIC sunt: Blue Theatre Independence (teatru, dramaturgie contemporană, teatru-dans şi afişe de teatru), Seathre (teatru pentru liceeni), Red Theatre Revolution (teatru studenţesc) şi CIFF (Constanta International Film Fest).
În afara spectacolelor ce vor participa la secțiunilor în concurs, vor fi prezentate publicului și spectacole de teatru invitate, ce fac parte din repertoriul unor instituții publice de teatru din țară sau companii private. Acestea vor avea ca protagoniști actori consacrați și tineri ai scenei teatrului românesc. Astfel, instituțiile de stat vin în întâmpinarea teatrului independent și se alătură acestei mișcări, prin susținerea acestui fenomen teatral.
Vă aşteptăm să fiţi alături de noi în număr la fel de mare ca şi în anii trecuţi, când FITIC a creat o adevărată revoluţie culturală la malul mării şi a scos teatrul în stradă! Intrarea este gratuită în ambele locaţii, la toate spectacolele şi filmele din festival, pe principiul „primul venit, primul servit”!
Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa este organizat de Asociaţia ART SOCIETY CENTER şi finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.


12
Pagina a fost generata in 0.1975 secunde