Teheranul şi Washingtonul au rupt complet relaţiile diplomatice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teheranul şi Washingtonul au rupt complet relaţiile diplomatice
Externe 25 Iunie 2019 / 17:33 364 accesări 0 comentarii

Prin impunerea, luni, a unor noi ''sancţiuni sterile'', care îl vizează de data aceasta pe şeful statului iranian, SUA au decis să ''închidă în mod permanent''calea diplomatică între Washington şi Teheran, a declarat marţi Iranul, informează AFP. "Să impui sancţiuni sterile împotriva Ghidului Suprem al Iranului (ayatollahul Ali Khamenei) şi ministrului de externe iranian (Mohammad Javad Zarif) înseamnă să închizi în mod permanent calea diplomaţiei cu administraţia dispusă la orice a lui Trump", a notat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Moussavi, pe contul său de Twitter. "Administraţia (preşedintelui american Donald) Trump este pe cale să distrugă toate mecanismele internaţionale existente menite să asigure pacea şi securitatea mondială", a adăugat Moussavi.

Teheranul şi Washingtonul au rupt relaţiile diplomatice în 1980.

SUA au anunţat luni introducerea desancţiuniprezentate drept "dure" şi care lovesc Republica Islamică. Acestea îl vizează pe ayatollahul Khamenei şi pe mai mulţi comandanţi ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului. Trump, care acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arme nucleare şi susţine terorismul, a semnat un decret care îl împiedică pe "Ghidul Suprem, echipa lui şi pe alţii care au strânse legături cu el să aibă acces la resurse financiare esenţiale". Vizat la rândul său, Zarif, interfaţa politicii iraniene de destindere în relaţia cu Occidentul, considerat un moderat şi criticat de ultraconservatorii iranieni, urmează să fie plasat pe lista de sancţiuni "săptămâna aceasta", a anunţat secretarul american pentru Finanţe, Steven Mnuchin. Potrivit acestuia din urmă, Washingtonul va îngheţa "miliarde de dolari" de active iraniene suplimentare.

Iranul a protestat la ONU, cerându-i Washingtonului să înceteze "aventurismul său militar" şi "războiul său economic", estimând că în prezent "climatul nu este propice unor discuţii cu SUA".

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2386 secunde