Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 04 Martie 2014 / 00:00 544 accesări

SUA

Accident în lanţ

În ciuda sosirii primăverii, un nou val de vreme rea se abate asupra coastei de est a SUA. Ninsori abundente s-au înregistrat ieri în capitala Washington, unde şcolile şi unele instituţii publice au fost închise, în timp ce New York şi Boston au scăpat cu căderi de zăpadă mai modeste, de această dată. În weekend-ul trecut, zăpada şi poleiul au dat peste cap traficul în statul Colorado. Un om şi-a pierdut viaţa şi cel puţin 30 au fost răniţi în urma unui carambol produs pe o autostradă de lângă Denver. Aproape 100 de maşini au fost implicate în accident, iar poliţiştii spun că tamponarea în lanţ s-a produs din cauza poleiului şi a ninsorii care a scăzut vizibilitatea în trafic. Autostrada a fost închisă mai multe ore, până au fost scoase toate maşinile de pe şosea.

IRAK

50 de terorişti ucişi

Cincizeci de membri ai Statului Islamic din Irak, formaţiune legată de activitatea teroristă a reţelei al-Qaida, au fost ucişi în 24 de ore, în ciocniri cu forţele guvernamentale din Irak, în oraşul Ramadi din provincia occidentală Al-Anbar. Informaţia a fost anunţată, ieri, de un oficial de la Bagdad.

JAPONIA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter s-a produs ieri în largul Japoniei, a anunţat institutul american de geofizică USGS. În urma seismului nu a fost emisă avertizare de tsunami. Cutremurul a avut loc la ora locală 4.11, la 110 kilometri nord-nord-vest de oraşul Nago, situat pe insula japoneză Okinawa, şi la o adâncime de 112 kilometri.

PAKISTAN

Atentat sângeros

Cel puţin 11 persoane au fost ucise şi alte circa douăzeci rănite într-un dublu atentat care a avut loc, ieri, împotriva unui tribunal din capitala pakistaneză, Islamabad. Potrivit unor surse ale Poliţiei, bărbaţi înarmaţi au încercat să salveze un prieten de-al lor care compărea în faţa tribunalului din cartierul F-8, din centrul Islamabadului, capitala fiind, în general, scutită de violenţe. Atacatorii au deschis focul, apoi doi dintre ei au detonat centura explozivă pe care o aveau asupra lor. Pakistanul este periodic îndoliat de atentate care au loc în apropiere de frontiera afgană şi în metropola economică Karachi, însă sunt rare cazurile când au loc atacuri în capitala Islamabad.

ITALIA

Vestigii prăbuşite

Mai multe fragmente de ziduri provenind din Templul zeiţei Venus, un mormânt şi o veche prăvălie care făceau parte din ruinele oraşului Pompei s-au prăbuşit, în ultimele zile, din cauza ploilor recente, a anunţat, ieri, conducerea acestui sit arheologic. Un fragment de zid cu o lungime de doi metri, restaurat recent şi care făcea parte dintr-o prăvălie străveche, s-a prăbuşit sub greutatea unui alt zid mai vechi, prăbuşit la rândul său. Duminică, un arc din Templul zeiţei Venus şi un zid de apărare al necropolei din acest oraş antic s-au prăbuşit. Ambele zone au fost închise pentru public. Noul ministru al Culturii, Dario Franceschini, a convocat, în această săptămână, o reuniune de lucru pentru a întocmi lista cu distrugerile produse în ultima vreme în acest sit, inclus în patrimoniul mondial al umanităţii de către UNESCO, în 1997, şi pentru a examina stadiul în care se află proiectul de restaurare Grand Pompei, finanţat parţial de UE. De aproximativ trei ani, Pompei a devenit teatrul a numeroase incidente, precum prăbuşirea unui stâlp dintr-o pergolă de lângă casa lui Loreius Tiburtinus, în decembrie 2011, precedată de prăbuşiri spectaculoase ale unor ziduri din Casa Gladiatorilor şi din Casa Moralistului. În septembrie 2012, o bârnă care sprijinea acoperişul din ţiglă al Vilei Misterelor a cedat. UE a acordat un ajutor de 105 milioane de euro pentru a lansa un plan de întreţinere şi de restaurare a sitului pe o perioadă de cel puţin patru ani. Pompei, acoperit cu cenuşă după o erupţie a vulcanului Vezuviu, în anul 79 d.Hr., alcătuieşte ansamblul cel mai bine conservat al unui oraş din epoca romană.

COREEA DE NORD

Australian eliberat

Un misionar australian arestat în Coreea de Nord, luna trecută, după ce a fost acuzat de propagandă religioasă, a fost eliberat de Phenian şi a ajuns ieri la Beijing. John Short, în vârstă de 75 de ani, a fost arestat la jumătatea lui februarie, fiind acuzat de autorităţile nord-coreene că a distribuit materiale religioase într-un templu budist din Phenian. Într-un gest de generozitate faţă de vârsta deţinutului, Phenianul a decis să expulzeze misionarul. John Short trăieşte în Asia de 40 de ani şi conduce o editură la Hong Kong care distribuie calendare, biblii şi prospecte în chineză şi alte limbi. În cadrul unui sejur precedent în Coreea de Nord, în vara lui 2012, John Short ar fi distribuit materiale într-un metrou din Phenian. El fost deţinut şi în China şi Vietnam, pentru că a generat nemulţumire distribuind astfel de documente. Soţia lui John Short, Karen Short, a anunţat că Guvernul australian a confirmat eliberarea imediată a soţului ei.

VENEZUELA

Proteste

Aproximativ 20.000 de venezueleni au manifestat, duminică, la Caracas, la apelul studenţilor care protestează de mai multe săptămâni, cu sprijinul opoziţiei, faţă de regimul condus de preşedintele Nicolas Maduro. Manifestanţii, care au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de lipsa de securitate, costul vieţii şi penuria care afectează viaţa zilnică a numeroşi venezueleni, au lansat un apel la dialog sincer cu preşedintele Nicolas Maduro. Ei doresc să discute despre încetarea protestelor violente, care s-au soldat cu 18 morţi şi peste 260 de răniţi în urma primelor manifestaţii ce au avut loc, începând din 4 februarie, în provincie.

BULGARIA

Ziua Naţională

Bulgaria şi-a marcat, ieri, Ziua Naţională. 3 martie este data la care în anul 1878 a fost semnat tratatul preliminar de la San Stefano, după încheierea războiului ruso-turc din 1877-1878. Sărbătoarea a fost marcată printr-o serie de evenimente în întreaga ţară. La Sofia, steagul naţional a fost arborat într-o ceremonie militară la care au asistat preşedintele Rosen Plevneliev, reprezentanţii elitei politice, diplomaţi, cetăţeni. La catedrala patriarhală „Sf. Alexandăr Nevski“, Patriarhul Neofit a oficiat o slujbă dedicată soldaţilor ruşi, români, finlandezi şi belaruşi, precum şi voluntarilor bulgari care au căzut pentru libertatea Bulgariei. Muzeele de istorie din Sofia şi capitala medievală Veliko Târnovo au avut intrare gratuită, ieri. Mii de bulgari s-au strâns, ca în fiecare an, la trecătoarea Şipka din Munţii Balcani, locul celei mai importante bătălii între voluntarii bulgari şi armata otomană. Cu toate că au fost mult mai puţini la număr, voluntarii bulgari au profitat de avantajele terenului şi nu au permis trupelor lui Suleiman Paşa să treacă de la sudul în nordul Bulgariei şi să acorde ajutor garnizoanei din oraşul Plevna, asediat de trupele ruse şi române. La Plevna, oraşul care a fost scena bătăliei decisive din Războiul de Independenţă, Ziua Naţională a fost marcată prin lansarea a două expoziţii. Data de 3 martie a fost declarată Ziua Naţională a Bulgariei în anul 1990. Există însă şi controverse dacă această zi este cea mai potrivită, în condiţiile în care tratatul de la San Stefano a fost doar preliminar. Bulgaria Mare creată prin acest tratat a fost ulterior divizată în cinci părţi de Tratatul de Pace de la Berlin, din iulie 1878. Majoritatea istoricilor bulgari consideră însă că, deşi preliminar, tratatul semnat în micul orăşel care astăzi face parte din Istanbul este foarte important, deoarece a pus capăt uneia dintre cele mai dificile perioade din istoria bulgarilor: cele aproape cinci secole de stăpânire otomană în care statul bulgar nu a existat.

Taguri articol


12