Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 25 Februarie 2014 / 00:00 768 accesări

GERMANIA

Mii de români pleacă acasă

Mii de români şi bulgari părăsesc Germania, în fiecare lună, revenind în ţara de origine, arată date oficiale prezentate de publicaţia germană ”The Local”. În ultimii doi ani, aproximativ 200.000 de bulgari şi români au părăsit Germania, conform datelor oferite de Oficiul Federal pentru Statistici (Destatis). Majoritatea românilor şi bulgarilor nu rămân mai mult de câţiva ani în Germania, explică analistul Jochen Oltmer, profesor la Universitatea Osnabrück. În multe cazuri este vorba de studenţi care vin doar pentru două semestre sau de profesionişti care vin pentru câţiva ani, după care se întorc acasă, subliniază Oltmer.

RUSIA

Protestatari reţinuţi

Peste 200 de persoane au fost reţinute, ieri, în faţa tribunalului din Moscova, care a anunţat pedepse de până la patru ani de închisoare pentru opt opozanţi găsiţi vinovaţi pentru violenţe în timpul unei manifestaţii organizate împotriva preşedintelui Vladimir Putin, în mai 2012. Un purtător de cuvânt al Poliţiei de la Moscova a declarat că cele 200 de persoane au fost reţinute pentru tentativă de tulburare a ordinii publice. Sute de persoane s-au adunat ieri în faţa tribunalului din Moscova, pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de cei opt acuzaţi. Parchetul ceruse pedepse cuprinse între cinci şi şase ani de închisoare în cazul celor opt opozanţi ai preşedintelui rus. Anunţarea pedepselor are loc după încheierea Jocurilor Olimpice de la Soci.

FRANŢA

Captură de droguri

Poliţia franceză a descoperit 1,4 tone de cocaină într-un camion sosit din America de Sud, după ce a participat la ediţia din acest an a Raliului Dakar. Procuratura din Lille a anunţat că a acţionat în urma unei informaţii primite din partea autorităţilor bulgare, care au anunţat că un camion burduşit cu cocaină a sosit în portul Le Havre, la bordul unui vapor provenind din Chile. Poliţiştii însărcinaţi cu ancheta au lăsat vehiculul să debarce în Normandia, după care l-au filat discret, înainte de a-l intercepta în Cher, centrul Franţei. Este vorba de trafic internaţional, deoarece drogurile au fost transportate de la Valparaiso, în Chile, până la Le Havre, fiind destinate pieţei spaniole, a precizat Frederic Fevre, procurorul din Lille. Cei doi şoferi ai maşinii, ambii spanioli, au fost imediat arestaţi, alte două reţineri fiind efectuate în Bulgaria. Totodată, agenţia EFE anunţă că Poliţia spaniolă l-a arestat, la Barcelona, pe David Oliveras, directorul echipei Epsilon, căreia îi aparţinea camionul în care au fost descoperite drogurile.

ISRAEL

Anchetă

Autorităţile israeliene au deschis o anchetă pentru a elucida circumstanţele în care a avut loc un schimb de focuri mortal într-o închisoare, unde un deţinut american a fost ucis de gardieni după ce a deschis focul cu o armă pe care şi-a procurat-o ilegal. Serviciile penitenciare israeliene examinează cazul schimbului de focuri care a avut loc duminică şi în care a fost implicat Samuel Sheinbein, la închisoarea Rimonim, la nord de Tel-Aviv. Trei gardieni au fost răniţi, dintre care doi grav, precum şi un deţinut. Samuel Sheinbein, în vârstă de 34 de ani, a fost ucis de unitatea antirevoltă a închisorii. Poliţia a deschis şi ea o anchetă. Cetăţeanul american a fost condamnat de un tribunal israelian la 24 de ani de închisoare, pentru uciderea şi tranşarea unei cunoştinţe, Alfredo Enrique Tello, în SUA, în 1997. La momentul faptelor, el avea 17 ani. El a fugit în Israel pentru a scăpa de justiţie, iar statul evreu a refuzat să îl extrădeze pentru că este şi cetăţean israelian, prin naştere, ceea ce a provocat indignarea SUA. În urma acestui caz, Parlamentul israelian a adoptat o lege care autorizează extrădarea cetăţenilor israelieni.

CIPRU

Violenţe

Ciocniri au avut loc, ieri, în faţa Parlamentului cipriot din Nicosia, când sute de angajaţi ai companiei publice de electricitate, care protestau faţă de privatizarea telecomunicaţiilor, electricităţii şi porturilor, au încercat să intre cu forţa în clădire. Manifestanţii au aruncat cu pietre, fructe şi sticle de plastic în poliţişti, în timp ce încercau să intre în clădirea în care parlamentarii discutau legea privatizării. Manifestanţii au trecut de primul cordon al Poliţiei, dar nu au putut intra în Parlament. Mai mulţi poliţişti şi manifestanţi au fost uşor răniţi în ciocnirile care au avariat generatorul clădirii. Sindicatele companiei de electricitate (EAC) au făcut apel la grevă pentru astăzi, ceea ce ar urma să provoace întreruperi ale curentului electric. Aceasta este a doua lor grevă. Greve au avut loc şi în sectoarele telecomunicaţiilor şi porturilor. Acestea sunt primele de când Cipru a fost nevoit să recurgă, în martie 2013, la un împrumut internaţional de zece miliarde de euro, pentru a scăpa de faliment, din cauza expunerii băncilor sale la datoria greacă. Acest împrumut se înscrie într-un plan de salvare cu condiţii draconice. Compania de telefonie Cyta va fi prima privatizată, urmată de cea de electricitate şi de porturi. Cele trei sectoare cumulează mii de angajaţi care se tem de valuri mari de concedieri, în timp ce şomajul a atins deja un nivel-record de 17%.

CANADA

Pensie de milioane

Ed Clark, directorul general al Toronto-Dominion, cea mai mare bancă din Canada după active, se va retrage la 1 noiembrie, cu o pensie anuală de 2,5 milioane dolari canadieni (2,2 milioane dolari SUA). Acesta va ieşi la pensie după ce a petrecut aproape 14 ani la conducerea instituţiei de credit. Pensia primită de acesta conform contractului de muncă îi va reveni soţiei sale, în caz de deces. Pensia a fost calculată utilizând media anuală a salariului lui Clark în perioada de 36 de luni în care a fost cel mai bine plătit în domeniul său, la care se adaugă un procent fix stabilit în 2010, a anunţat banca. Cel mai important proiect al lui Ed Clark la conducerea băncii a fost extinderea în SUA, în care a investit 25 de miliarde de dolari. El a primit în 2013 o compensaţie financiară totală de 10,4 milioane dolari canadieni, redusă cu 4,1% faţă de 2012, după ce banca a ratat mai multe ţinte privind rezultatele financiare. Banca a înregistrat, în anul fiscal încheiat la 31 octombrie, un profit-record de 6,64 miliarde dolari canadieni. Clark a primit anul trecut un salariu de bază de 1,5 milioane dolari canadieni şi stimulente financiare de 1,6 milioane dolari, restul compensaţiei reprezentând bonusuri în acţiuni.

FRANŢA

Protestul primarilor

Un grup format din 13 primari francezi a sesizat, ieri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, după refuzul Consiliului Constituţional de a le acorda o ”clauză de conştiinţă” care le-ar fi permis să nu oficieze căsătorii între persoane de acelaşi sex. Judecătorii au apreciat că o astfel de clauză ar fi fost incompatibilă cu necesitatea neutralităţii serviciului public al statului. În faţa Curţii de la Strasbourg, primarii aflaţi la originea QPC au ridicat problema mai multor vicii de procedură care, potrivit lor, ar fi marcat decizia Consiliului Constituţional. Ei apreciază în special că termenul care le-a fost acordat pentru a-şi prezenta observaţiile a fost prea scurt şi critică subiectivitatea Consiliului Constituţional.

ITALIA

Percheziţii

Zeci de percheziţii au fost lansate ieri în Italia, în cadrul anchetei privind o vastă escrocherie în valoare de 47 de milioane de euro prin intermediul Băncii Monte Paschi din Siena. Poliţia financiară a lansat percheziţiile în mai multe regiuni din Italia, la cererea Parchetului din Siena, regiunea Toscana, unde se află sediul celei mai vechi bănci din lume, în încercarea de a descoperi informaţii referitoare la transferul unor sume de bani în diverse conturi curente deschise pe numele unor companii offshore. Ancheta vizează 11 persoane, printre care foşti angajaţi ai băncii şi brokeri. O serie de probleme judiciare vizând BMPS, una dintre cele mai bogate şi mai prestigioase bănci din Europa, au ţinut prima pagină a ziarelor în ultimii ani, în Italia. Aceste probleme au apărut în 2007, când Monte Paschi di Siena a cumpărat banca AntonVeneta, de la instituţia financiară spaniolă Santander, în schimbul a 9,3 miliarde de euro, preţul fiind considerat supraevaluat cu cel puţin trei miliarde de euro. De asemenea, fosta conducere a băncii a fost acuzată că a investit în produse derivate toxice, care au provocat pierderi imense, pentru a masca lipsa de lichidităţi. Scandalul a izbucnit în 2012 şi a provocat demisia conducerii băncii, precum şi deschiderea unei anchete vizând posibile deturnări de fonduri prin aceste operaţiuni.

EGIPT

Demisia Guvernului

Guvernul Egiptului, susţinut de armată, a demisionat ieri, anunţă premierul Hazem el-Beblawi. Afacerile guvernamentale curente vor fi coordonate de preşedintele interimar Adly Mansour, până la organizarea alegerilor parlamentare şi la instalarea unui nou Cabinet. Din Guvern făcea parte şi mareşalul Abdel Fattah al-Sisi, care era ministru al Apărării. În urmă cu câteva săptămâni, acesta a anunţat că intenţionează să candideze pentru funcţia de preşedinte al Egiptului.

COREEA DE NORD

Ajutor din Sud

Coreea de Sud a propus, ieri, Coreei de Nord material medical pentru combaterea unei epidemii de febră aftoasă, într-un gest care reprezintă un semn de relaxare în relaţiile dintre Seul şi Phenian. Coreea de Nord a anunţat în urmă cu câteva zile că a identificat un focar la o fermă de porci de la Phenian. Epizootia s-a extins la alte cartiere din capitală şi din apropierea Phenianului. Autorităţile nord-coreene au fost nevoite să sacrifice mii de animale. Coreea de Nord este îngrijorată în legătură cu riscul răspândirii epidemiei, în absenţa vaccinurilor, a echipamentelor de diagnostic şi a produselor dezinfectante. În 2007, Coreea de Sud a pus la dispoziţia Coreei de Nord experţi, medicamente şi echipamentele necesare, în urma unui alt episod de febră aftoasă. În 2011, Peninsula Coreeană a fost afectată de o amplă criză, în urma căreia au fost sacrificate 3.000 de animale numai în Coreea de Sud.

VENEZUELA

Marş pro-prezidenţial

Sute de simpatizanţi ai puterii, cei mai mulţi vârstnici, au defilat duminică la Caracas, pentru a-l susţine pe preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, confruntat de aproape trei săptămâni cu manifestări studenţeşti în cursul cărora zece persoane şi-au pierdut viaţa. Îmbrăcaţi în roşu, culoarea chavismului (de la numele preşedintelui defunct Hugo Chavez, predecesor şi mentor al lui Maduro), fluturând steaguri ale Venezuelei, pancarte cu mesaje de susţinere pentru Maduro şi denunţând ”violenţa fascistă”, manifestanţii şi-au dat întâlnire dimineaţa, în Piaţa Bolivar, înainte de a porni, la orele prânzului, în marş către Palatul Miraflores, unde şeful statului a ţinut un discurs. Partizanii lui Maduro au organizat aproape în fiecare zi mitinguri ca răspuns la manifestaţiile pe care opoziţia, mai ales studenţii, le-a convocat în ultimele trei săptămâni.



12