Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 01 Aprilie 2009 / 00:00 556 accesări

Liberalii au modificat lista pentru euroalegeri

Conducerea PNL a decis să modifice lista candidaţilor pentru alegerile euroaprlamentare, validată, luni, de Consiliul Naţional Executiv, în sensul excluderii a cinci candidaţi. Conform listei liberale pentru PE, transmisă, ieri, de Departamentul de comunicare al partidului, pe aceasta nu mai figurează numele liberalilor: Ioan Timiş, Varujan Vosganian, Adrian Ciocănea, Tiberiu Bărbuleţiu şi Titus Poenaru. Ciocănea şi-a anunţat retragerea candidaturii în cursul zilei de luni, iar Timiş declarase că nu este sigur dacă se retrage de pe lista pentru euroalegeri. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că Varujan Vosganian a fost retras de pe listă pentru a-şi putea exercita calitatea de purtător de cuvînt.

DGIPI nu va fi desfiinţată, va fi o structură europeană

Ministrul de Interne, Dan Nica, a fost audiat, ieri după-amiază, la Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor, în legătură cu restructutarea ministerului şi scandalul legat de DGIPI, la şedinţă fiind prezenţi şi fostul şef al DGIPI, Virgil Ardelean, actualul şef interimar de la DGIPI, Gelu Drăjneanu, şi şeful IGPR, Petre Tobă. Ministrul Nica a prezentat, la începutul audierilor, măsurile de restructurare ale ministerului, el precizînd că 20 de direcţii generale din aparatul central al ministerului au fost restructurate. Nica a arătat că este nevoie de o intervenţie legislativă prin care să se evite pe viitor cazuri precum cel al numirii lui Cornel Şerban la DGIPI, el vorbind de o avizare prealabilă. De asemenea, ministrul Internelor a precizat că DGIPI va fi o structură europeană, eficientă, care va fi spijinită să îşi facă treaba, în condiţiile în care 90% dintre infractorii din România sînt prinşi de această instituţie.

Deputaţii au amînat sesiunea de vot final pentru săptămîna viitoare

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, ieri, să amîne sesiunea de vot final pentru săptămîna viitoare, din cauza lipsei de cvorum constatată la finalul şedinţei solemne pentru aniversarea NATO. În debutul şedinţei de vot final a deputaţilor, viceliderul grupului parlamentar al PNL, Eugen Nicolăescu, a anunţat de la tribună că nu este întrunit cvorumul de şedinţă pentru exprimarea votului final. Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, i-a invitat pe liderii de grup să se întîlnească pentru a discuta ora şi data viitoarei întîlniri şi a anunţat ulterior, de la prezidiu, că, prin acordul liderilor de grup, “votul final este amînat pentru săptămîna viitoare” .

Boc a solicitat ministrului de Externe rechemarea consulului Dinu

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că a decis să solicite ministrului de Externe rechemarea consulului României la Milano, Tiberiu Dinu, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Boc a refuzat să facă alte precizări în legătură cu acest caz. Consulul României la Milano a declarat, după întîlnirea cu procurorii DNA, că nu a fost informat în legătură cu solicitarea de rechemare a sa în ţară, subliniind că nu are nicio implicare în acest dosar, la fel cum nici premierul Boc nu are. Întrebat dacă se va întoarce la Milano, a răspuns afirmativ. Numele consulului Tiberiu Dinu a apărut în dosarul DGIPI, acesta fiind acuzat că a solicitat şefului DGIPI Cornel Şerban listingul convorbirilor unui post telefonic, precum şi identificarea deţinătorului unei cartele telefonice. El a fost audiat la DNA în calitate de martor.

Campania PSD pentru PE, coordonată de un grup condus de Geoană

Campania electorală a PSD pentru alegerile europarlamentare va fi coordonată de un grup strategic condus de preşedintele partidului, Mircea Geoană, şi compus din Ion Iliescu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica şi Liviu Dragnea, iar coordonarea tehnică va fi asigurată de Valeriu Zgonea. Decizia privind constituirea grupului strategic care va coordona campania electorală a PSD din punct de vedere politic şi tehnic a fost luată ieri, într-o întîlnire informală a conducerii PSD, şi anunţată de preşedintele social-democraţilor, Mircea Geoană.

Şereş anunţă că nu-şi retrage candidatura la europarlamentare

Secretarul general al PC, Codruţ Şereş, a anunţat, ieri, că nu-şi va retrage candidatura la alegerile europarlamentare, că nu are de gînd să plece din acest partid şi că dosarul întocmit de procurorii DIICOT la adresa sa este o “făcătură politică”. El a arătat că, de trei ani, acest dosar este folosit ca o “maşină de produs noroi” şi că, de fiecare dată cînd şi-a anunţat candidatura, fie la alegerile locale, parlamentare sau europarlamentare, procurorii DIICOT au ieşit în faţă cu începerea urmăririi penale a sa. Codruţ Şereş este acuzat şi de trădare prin transmiterea de secrete.

Deranjat de “inspecţia” lui Băsescu la MAI

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, ieri, că trebuie asigurată delimitarea “spaţiilor de lucru” care revin PSD şi PD-L în cadrul guvernării, el arătîndu-se deranjat, din acest punct de vedere, de “inspecţia” făcută de preşedintele Traian Băsescu la MAI şi DGIPI. Întrebat de ce crede că Traian Băsescu a făcut o “inspecţie” la DGIPI, în condiţiile în care MAI spune că l-a invitat acolo pe şeful statului, Năstase a răspuns într-un registru ironic: “În momentul în care omul a ajuns acolo, ce puteau să spună? Că i-au transmis de acum trei săptămîni o invitaţie şi că de abia acum a reuşit să vină?”. El a arătat, totodată, că aceste chestiuni trebuie clarificate în cadrul coaliţiei, ca şi, de altfel, modul “provocator” pentru PSD în care s-au făcut anumite numiri.



12