Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Octombrie 2008 / 00:00 535 accesări

Serbia - Un nou statut pentru Voievodina

Adunarea regională din Voivodina a adoptat, marţi seară, proiectul noului statut al acestei regiuni multietnice cu o populaţie de circa două milioane de locuitori, situată în nordul Serbiei. Textul a fost aprobat cu 89 de voturi favorabile şi 21 împotrivă, într-un Parlament regional ce numără 120 de locuri. Adoptarea unui nou statut al provinciei, primul din 1990, este prevăzută de Constituţia Serbiei, aprobată în septembrie 2006 de Parlamentul de la Belgrad. Conform legii, adoptarea acestui nou statut trebuie, într-o primă instanţă, să fie aprobată de Parlamentul regional iar apoi de Legislativul Serbiei. Pro-europenii preşedintelui Boris Tadic dispun de o majoritate confortabilă în aceste două instituţii. Noul statut acordă mai multă autonomie Voievodinei care va putea, după intrarea sa în vigoare, să aibă mai ales reprezentanţe în străinătate şi să încheie acorduri internaţionale.

Italia - Român, judecat în procedură de urgenţă

Ioan Rus, suspectat de agresarea în luna aprilie, la Roma, a unei studente din Lesotho, va fi judecat în procedură de urgenţă, procesul urmînd să se încheie la 17 decembrie. Cetăţeanul român de 37 de ani este acuzat de tentativă de omor, sechestrare de persoane şi viol. Tînărul a fost arestat după înjunghierea şi violarea unei tinere din Lesotho în apropierea gării La Storta din Roma. Judecătorul pentru audieri preliminare a respins cererea avocaţilor apărării care ceruseră supunerea suspectului unui test psihiatric şi efectuarea unei analize asupra cuţitului cu care fusese înjunghiată tînăra africană. Judecătorul a argumentat că testul psihiatric a fost efectuat deja, stabilindu-se că Ioan Rus are discernămînt. În privinţa cuţitului, acesta este compatibil cu rana suferită de victimă.

Germania - Vapori de clor

Cel puţin 19 persoane, dintre care 16 copii, au necesitat spitalizare, miercuri, după ce au inhalat vapori de clor într-un parc acvatic din oraşul german Bitburg, situat în sud-vestul ţării. Răniţii au primit îngrijiri la faţa locului, doar o parte dintre copii fiind spitalizaţi cu leziuni uşoare. Emanaţiile de gaze au fost imediat oprite şi s-au risipit la scurt timp după incident. Parcul acvatic din Bitburg a fost evacuat iar accesul în incinta sa a fost securizat.

Rusia - Tentativă de deturnare

Un bărbat de origine rusă a încercat miercuri să deturneze un avion al companiei Turkish Airlines ce zbura dinspre Rusia spre Turcia. Individul, în stare de ebrietate, a pretins că se află în posesia unei bombe şi, potrivit postului de televiziune turc NTV, bărbatul, a fost imobilizat de un alt pasager. Anterior, presa turcă anunţase că avionul a fost deturnat de terorişti. Avionul Airbus A320 cu 167 de pasageri la bord şi-a continuat drumul spre Sankt Petersburg, unde urma să aterizeze la ora locală 11.20.

Grecia - Sprijinirea sistemului financiar

Guvernul elen a anunţat ieri adoptarea unor măsuri pentru sprijinirea sistemului financiar, în valoare totală de 41 miliarde euro. În valoare totală de 28 miliarde euro, cel mai important dintre aceste programe implică garanţii guvernamentale pentru bănci, ca şi furnizarea de lichidităţi pentru a ajuta companiile să supravieţuiască crizei. Grecia va realiza şi emisiuni de obligaţiuni în valoare totală de opt miliarde euro şi a alocat cinci miliarde euro pentru achiziţionarea unor pachete de acţiuni sau majorarea capitalului băncilor. În prima parte a acestei săptămîni, statele UE au anunţat măsuri pentru salvarea sistemului bancar şi a pieţelor financiare în valoare totală de 2.200 miliarde euro.

R.Moldova - Retragere din Irak

Autorităţile de la Chişinău îşi retrag la cererea Guvernului de la Bagdad şi a Comandamentului forţelor multinaţionale, efectivele de genişti din Irak, în contextul stabilizării situaţiei în această ţară. Contingentul de genişti trimis de R.Moldova în Irak urma să îndeplinească o misiune de şase luni, ce consta în dezamorsarea dispozitivelor explozive în zona sa de responsabilitate. În timpul misiunilor, siguranţa geniştilor moldoveni era asigurată de un pluton de infanterie american. De la începutul misiunii, geniştii moldoveni au dezamorsat 2.757 de dispozitive explozive. Din septembrie 2003, R.Moldova participă la operaţiunile post-conflict din Irak.

Irak - Anihilarea unui lider al-Qaida

Armata americană a afirmat miercuri că l-a ucis pe adjunctul liderului reţelei al-Qaida din Irak, în cursul unei operaţiuni la Mosul, un bastion al reţelei extremiste din nordul Irakului. Teroristul ucis pe data de 5 octombrie, este Abu Qaswara, cunoscut şi sub numele Abu Sara, era responsabilul al-Qaida pentru nordul Irakului, a anunţat Comandamentul american.

Rusia - Proxenetism şi trafic de persoane

Autorităţile ruse au anihilat o reţea internaţională de proxenetism care acţiona în Europa şi Orientul Mijlociu. Potrivit anchetatorilor, între 1999 şi 2007, peste 130 de femei din Belarus, R.Moldova, Rusia, Ucraina şi Uzbekistan au fost vîndute şi exploatate sexual. Un număr de 13 persoane au fost arestate în cadrul anchetei, care a durat doi ani, suspecţii find ruşi, moldoveni şi israelieni. Victimele, inclusiv minore, erau obligate să se prostitueze în Germania, Grecia, Israel, Olanda şi Emiratele Arabe Unite. Prostituţia este tolerată în Rusia, dar autorităţile au intensificat în ultimii ani legislaţia împotriva traficului de fiinţe umane şi exploatării sexuale.

Azerbaidjan - Preşedinte, reales

Preşedintele în exerciţiu al Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a înregistrat o victorie fermă în cadrul alegerilor prezidenţiale de miercuri, obţinînd 80,5% din voturi, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de institutul azer Rey. Candidatul opoziţiei, Gulamhussein Alibayli, s-a clasat pe poziţia a doua, cu 5,4 procente, în faţa celorlalţi cinci candidaţi. Ilham Aliev a fost ales pentru prima dată în această funcţie în 2003, succedîndu-i tatălui său Heydar Aliev, un fost membru KGB, care a preluat conducerea Azerbaidjanului independent după destrămarea URSS.

Bosnia-Herţegovina - Ameninţări de separare

Parlamentul din Republica Srpska a adoptat miercuri o rezoluţie în care reia ameninţarea privind separarea de Bosnia-Herţegovina, în urma noilor apeluri ale liderului musulman Haris Silajdzic privind abolirea acestei entităţi sîrbe bosniace. În rezoluţia din februarie 2008, acelaşi Parlament a afirmat că Republica Srpksa are dreptul de a organiza un referendum pentru a decide statutul său statal. Textul a fost adoptat la cinci zile după proclamarea unilaterală a independenţei fostei provincii sîrbe Kosovo, pe care sîrbii bosniaci au respins-o. Potrivit analiştilor, un referendum în Republica Srpska ar avea drept rezultat votarea în majoritate a independenţei acestei entităţi. Membrul musulman al preşedinţiei tripartite din Bosnia-Herţegovina Haris Silajdzic a cerut, de asemenea, transformarea Biroului Înaltului Reprezentant al comunităţii internaţionale, care dispune de puteri discreţionare, în Birou al reprezentantului UE, al cărui mandat ar fi să ajute ţara în eforturile sale de consolidare a relaţiilor cu blocul comunitar.

Coreea de Sud - Acuzaţii de spionaj

O nord-coreeană a fost condamnată miercuri la cinci ani de închisoare pentru spionaj de către un tribunal sud-coreean. Won Jeong-Hwa, în vîrstă de 35 de ani, a fost judecată pentru că a acordat favoruri unor ofiţeri sud-coreeni în schimbul unor informaţii.

Canada - Absenteism-record

Participarea la alegerile legislative canadiene de marţi a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, doar 58,3% din alegătorii înscrişi pe listele electorale prezentîndu-se la urne. Potrivit Comisiei Electorale Canadiene, circa 13.650.000 de alegători s-au prezentat marţi la urne, reprezentînd puţin peste jumătate din cei 23.400.000 de persoane înscrise pe liste. Este vorba de cea mai mică rată de participare la alegerile legislative canadiene de la crearea confederaţiei, în urmă cu 141 de ani. Scrutinul de marţi, al treilea în patru ani, a readus la putere Partidul Conservator al premierului Stephen Harper.

Germania - Reuniune G8

Cancelarul german a anunţat într-un discurs rostit în faţa deputaţilor că o reuniune G8 consacrată crizei financiare va avea loc pînă la sfîrşitul anului. O astfel de reuniune va avea ca temă consolidarea rolului Fondului Monetar Internaţional în supravegherea instituţiilor financiare. Reuniunea va încerca totodată să amelioreze activitatea agenţiilor de monitorizare şi să asigure o mai mare transparenţă a produselor financiare. Un grup de experţi va pregăti reuniunea. Totodată, cancelarul Merkel a prezentat Parlamentului un ansamblu de măsuri menite să consolideze sistemul financiar.

Polonia - Prejudiciu de imagine

Conflictul dintre preşedintele şi premierul polonez generat de reprezentarea ţării la summit-ul UE compromite în mare măsură imaginea Poloniei în străinătate, arată două sondaje publicate ieri. Potrivit sondajului publicat de institutul PBS, 85% din cetăţenii polonezi intervievaţi sînt de părere că acest incident a afectat imaginea ţării, în vreme ce un al doilea sondaj efectuat de institutul GfK arată că 77% din respondenţi au aceeaşi opinie. Conform sondajului realizat de PBS pentru cotidianul “Gazeta”, aproximativ 83% din polonezi se declară jenaţi de acest conflict. Circa 63% din persoanele interogate cred că premierul liberal Donald Tusk are dreptate, în timp ce 26% sînt de părere că preşedintele conservator Lech Kaczynski ar trebui să conducă delegaţia poloneză. Cele două sondaje au fost realizate pe un eşantion de 500 de persoane şi au o marjă de eroare de plus minus 4,5%.



12