Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 30 Iulie 2008 / 00:00 680 accesări

Polonia - Patru persoane dintr-o maşină înmatriculată în România au murit într-un accident

Patru persoane aflate la bordul unui autovehicul înmatriculat în România şi-au pierdut viaţa, iar alte două au fost rănite în urma unui accident rutier produs în centrul Poloniei, informează Radio Polonia în pagina electronică. Accidentul a generat mari întîrzieri pe drumul naţional care leagă Varşovia de Terespol, localitate situată la graniţa de est. Patru dintre cei cinci pasageri de la bordul unui autovehicul marca Opel cu numere de înmatriculare româneşti au murit pe loc. Şoferul autovehicului Opel, precum şi bărbatul de la bordul unui autovehicul marca Ford au fost transportaţi la spital. Şosele din Polonia sînt printre cele mai periculoase din Europa. Aproximativ 5.600 de persoane şi-au pierdut viaţa, anul trecut, în circa 50.000 de accidente rutiere.

Franţa – Nou incident nuclear

Un număr de 127 de angajaţi au fost evacuaţi marţi, în urma declanşării unei alarme la centrala nucleară de la Tricastin, în sud-estul Franţei, cel puţin doi dintre ei fiind foarte uşor contaminaţi, relatează postul de televiziune TF1 în pagina electronică. Incidentul a avut loc marţi dimineaţă, în jurul orei locale 10.40 (11.40 ora României), în urma unei alarme care s-a declanşat în edificiul ce adăposteşte reactorul numărul patru. Examinările efectuate în cazul a 45 dintre persoanele evacuate arată că două dintre ele prezintă urme minime de contaminare radioactivă. “Nu s-a înregistrat vreo depăşire a nivelului de radioactivitate”, a precizat Jean Girardi, inginer al centralei, care a insistat asupra lipsei riscurilor de contaminare radioactivă constatată în cazul persoanelor examinate. În prezent, reactorul este oprit iar cercetările continuă. Acesta este cel de-al treilea incident care s-a produs la centrala nucleară de la Tricastin.

Rusia – Accident aviatic

Un avion rusesc de vînătoare, de tip Su-27, s-a prăbuşit marţi, în Extremul Orient rus, unul din cei doi piloţi pierzîndu-şi viaţa, a relatat agenţia Interfax. “Potrivit informaţiilor actuale, unul dintre piloţi s-a catapultat iar celălalt a murit”, a declarat locotenent-colonelul Vladimir Drik. Accidentul a avut loc la 12 kilometri nord de localitatea Usuriisk, situat în apropiere de oraşul Vladivostok, la ora 07.30 (10.30, ora României), în cursul unui zbor de antrenament.

Ungaria – Evacuare în masă la Budapesta

Circa 16.000 de localnici dintr-un cartier al Budapestei au fost evacuaţi ieri, după descoperirea unei bombe americane din Al Doilea Război Mondial, a anunţat poliţia. Toate clădirile de locuinţe de pe o rază de un kilometru au fost evacuate începînd cu ora locală 09.00 (10.00, ora României) şi circulaţia maşinilor a fost blocată după descoperirea luni seară, pe un şantier, a unei bombe de două tone, de fabricaţie americană. După evacuare, care a durat întreaga zi, unităţile de genişti urmau să detoneze controlat bomba. Aproape 10.000 de persoane au fost evacuate din centrul oraşului, în urmă cu două săptămîni, după descoperirea unei bombe care data din Al Doilea Război Mondial. Bomba a fost dusă în afara oraşului, unde a fost detonată controlat. Potrivit istoricilor, bombardierele americane au lansat aproape 8.000 de tone de bombe asupra Budapestei, dintre care una din 12 nu a explodat.

Suedia – S-au înmulţit cazurile de înec

Mai multe cazuri de înec s-au înregistrat în ultimele zile în Suedia, unde temperaturile ridicate, mai ales din ultima săptămînă, i-au determinat pe mulţi să se îndrepte spre numeroasele lacuri din această ţară scandinavă. Un număr de 21 de persoane s-au înecat în Suedia de la începutul lunii iulie, potrivit datelor provizorii ale Asociaţiei Naţionale a Salvamarilor, faţă de cele 17 cazuri de înec înregistrate în total în iulie 2007. Salvamarii solicită, în această situaţie, aplicarea noii decizii a Guvernului, potrivit căreia copiii de 11 ani trebuie să fie capabili să înoate pe o distanţă de 200 de metri fără să se oprească, idee aprobată de instituţiile şcolare.

Grecia – Bombă detonată controlat

Poliţia greacă a detonat, marţi dimineaţă, o bombă amplasată în faţa unui imobil al Ministerului de Finanţe din Atena, a anunţat o sursă din poliţie. Cu ajutorul unui robot, poliţia a detonat pachetul suspect care a fost abandonat în apropierea unui imobil al ministerului din cartierul Neos Kosmos din Atena. Strada a fost evacuată în prealabil şi nu a existat nicio victimă. Autorităţile au fost avertizate de un telefon anonim, la miezul-nopţii. Apeluri similare au fost primite şi de un cotidian grec şi un post de radio. Operaţiunea nu a fost pînă în prezent revendicată. Clădirile guvernamentale, firmele de autovehicule străine şi băncile sînt, deseori, ţinte ale atentatelor cu bombă artizanală atribuite grupărilor de extremă stînga. Atacurile vizează în general daune materiale şi nu fac victime.

Spania – Explozie pe plajă

O explozie s-a produs în noaptea de luni spre marţi, pe o plajă din staţiunea Torremolinos, situată în Comunitatea Autonomă Andaluzia din sudul Spaniei, în apropiere de un hotel, fără a se solda cu victime. Deflagraţia a fost auzită în jurul orei 00.00 (01.00, ora României), în apropiere de faleza din staţiunea balneară din Costa del Sol, lîngă hotelul Aloha Puerto. Bomba conţinea un kilogram de explozibil, iar organizaţia separatistă bască ETA ar putea fi la originea acestui incident. În cursul dimineţii de luni, o bombă de mici dimensiuni a explodat pe un şantier de pe autostrada A8, care face legătură cu Ţara Bascilor, din nord, într-un atentat atribuit ETA. Explozia nu s-a soldat cu victime, însă a avariat patru vehicule şi şase barăci de pe şantier. Dacă atentatul de la Torremolinos va fi atribuit grupării ETA, acesta ar fi al patrulea incident cu un dispozitiv explozibil care vizează plajele spaniole, comis de organziaţia separatistă bască. Explozia a avut loc la cîteva zile după anihilarea unui important comando al grupării separatiste armate basce, comandoul Biscaye. Şapte membri sau presupuşi colaboratori ai acestui comando au fost plasaţi în detenţie, inclusiv presupusul lider Arkaitz Goikoetxea Basabe.

Filipine – Tragedie rutieră

11 oameni au murit şi alţi 29 au fost răniţi după ce două autobuze în care se aflau s-au ciocnit pe o şosea din estul Filipinelor. Potrivit primelor date ale poliţiei, este posibil ca şoferul unuia dintre autobuze, încărcate cu navetişti, să fi adormit la volan şi să fi pierdut controlul autovehiculului. Autobuzul a intrat pe contrasens şi s-a izbit violent de un altul. Potrivit poliţiştilor, opt oameni au decedat pe loc, iar alţi trei pasageri a murit la spital.

Taiwan - Taifunul Fung-won a omorît două persoane

Taifunul Fung-won, care a devastat, luni, insula Taiwan, a provocat moartea a două persoane şi rănirea altor şase, au anunţat, marţi, serviciile de intervenţie taiwaneze. Taifunul, însoţit de ploi torenţiale, a afectat, luni dimineaţă, Taiwanul, provocînd inundaţii şi determinînd autorităţile să evacueze 1.200 de persoane, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Situaţii de Urgenţă. O femeie de 51 de ani s-a înecat în comitatul Tainan din sudul ţării iar un bărbat de 68 de ani a murit după ce a căzut de pe acoperişul casei sale. Şase persoane au fost rănite, una dintre ele după prăbuşirea unui arbore. Taifunul, care a provocat pagube în valoare de 177 de milioane de dolari taiwanezi (5,8 milioane de dolari americani), s-a abătut, luni seară, asupra provinciei chineze Fujian. Taifunul a afectat, la sfîrşitul săptămînii trecute, arhipelagul filipinez, unde trei persoane au fost date dispărute în nordul insulei Lucon.

Italia - Circa 3.000 de militari vor patrula pe străzile marilor oraşe

Ministerul de Interne italian şi cel al Apărării au validat, marţi, decretul controversat care autorizează desfăşurarea, începînd de luni, a 3.000 de militari pe străzile din marile oraşe, cu obiectivul de a consolida securitatea. Această măsură, care face parte din ”pachetul de securitate” dorit de premierul Silvio Berlusconi, va intra în vigoare la 4 august, pe o durată de şase luni, ce poate fi prelungită o dată. Aceşti militari vor proveni din corpul de jandarmi, dar şi din marină sau forţele aeriene. O treime vor fi afectaţi protejării locurilor considerate sensibile sau strategice (ambasade, monumente), o altă treime va patrula alături de poliţie în marile oraşe, iar restul vor fi desfăşuraţi în centrele în care sînt aduşi imigranţii ilegali depistaţi. Stînga şi sindicatele poliţiei au denunţat măsura, acuzînd Guvernul de ”demagogie securitară” şi că încearcă să militarizeze marile oraşe. În 1992, după atenatele mafiote care s-au soldat cu moartea judecătorilor Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, Guvernul a trimis soldaţii pe străzile oraşelor din Sicilia. Operaţiunea a durat din iulie 1992 pînă în iulie 1998.

Belgia - Imigranţii ilegali îşi amplifică protestele

Mişcarea de protest a imigranţilor ilegali din Belgia se extinde, după ce aproape 40 de persoane s-au urcat pe şase macarale amplasate pe mai multe şantiere de construcţie din Bruxelles, cerînd regularizarea statutului lor şi denunţînd tergiversările autorităţilor, a anunţat poliţia. Protestele s-au acutizat săptămîna trecută, după ce trei iranieni au recurs la un gest similar, pe un şantier din capitala belgiană. Cei trei imigranţi se aflau deja în greva foamei de trei săptămîni. Unul dintre protestatari, o femeie, a fost evacuată vineri, de poliţişti, din cauza stării sale precare de sănătate. Mişcarea s-a extins în cursul nopţii de luni spre marţi prin ocuparea mai multor macarele. Unul dintre şantiere se află în cartierul european din Bruxelles, în apropierea sediilor Comisiei Europene şi Consiliului de Miniştri al UE. Asociaţiile de apărare a imigranţilor apreciază la 100.000 numărul cetăţenilor străini din Belgia care nu dispun de un statut regularizat, la o populaţie de zece milioane de locuitori. Doar 2.400 de imigranţi au primit documente de şedere pînă la sfîrşitul lunii mai, din totalul de 8.780 de dosare depuse. Imigranţii ilegali, nemulţumiţi că autorităţile au acordat permise de rezidenţă unora dintre ei, dar au refuzat eliberarea acestui tip de documente pentru alţii, au decis să îşi înăsprească acţiunile. Autorităţile belgiene au operat, în 2007, un număr de 23.000 de arestări administrative şi au expulzat circa 9.000 de imigranţi ilegali, facilitînd, de asemenea, plecarea voluntară a altor 2.500, potrivit datelor oferite de Biroul pentru Străini.

SUA - Serghei Kisliak, ambasador al Rusiei la Washington

Serghei Kisliak, viceministru rus de Externe care se ocupă de dosarul nuclear iranian, a fost numit ambasador al Rusiei în SUA, a anunţat, marţi, Ministerul rus de Externe. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a numit printr-un decret cu data 26 iulie. Numirea intervine în condiţiile unor relaţii tensionate între cele două ţări, din cauza scutului antirachetă în Europa şi ambiţiei Moscovei de a redeveni o putere internaţională. Kisliak, în vîrstă de 57 de ani, viceministru de Externe din 2003, conducea delegaţia rusă în negocierile celor şase puteri (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, Germania) în dosarul nuclear. El îl înlocuieşte pe Iuri Uşakov, ambasador timp de nouă ani la Washington, devenit, în iunie, colaborator apropiat al premierului Vladimir Putin. Nominalizarea lui Uşakov în postul de număr doi al administraţiei Guvernului a fost interpretată drept un semn al dorinţei lui Putin de a-şi consolida atribuţiile în materie de politică externă. Kisliak, diplomat din 1977, a lucrat la diverse ambasade ale URSS, mai ales în SUA şi la ONU. După căderea URSS, el a condus departamentul pentru securitate şi dezarmare din Ministerul de Externe, apoi a devenit reprezentantul permanent al Rusiei la NATO (1998-2003), apoi unul dintre viceminiştrii de Externe.

China – Revoltă pe aeroport

Mai mulţi pasageri chinezi au distrus calculatoare şi birouri şi au intrat în conflict cu poliţia, marţi, după o noapte petrecută pe aeroport, nemulţumiţi că nu li s-a oferit mîncare sau cazare. Peste 170 de pasageri ar fi trebuit să plece din Kunming, capitala provinciei Yunnan, cu trei avioane ale China Southern Airlines, luni noapte, dar cursele au fost anulate din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Toţi pasagerii au fost nevoiţi să-şi petreacă noaptea în sala pentru plecări. Nimeni nu le-a oferit mîncare sau cazare. Pasagerii au intrat în conflict cu poliţia aeroportului, marţi dimineaţă, după ce au distrus calculatoare şi birouri, învinovăţind personalul companiei aeriene de ”atitudine nepotrivită”. Mulţi dintre pasageri - printre care bebeluşi şi bătrîni - s-au dus cu taxiul la un hotel unde compania spusese că pot sta, dar la sosire au fost trimişi înapoi. Frustrarea provocată de întîrzierea sau anularea curselor aeriene s-a mai manifestat violent pe aeroporturile din China. De asemenea, au fost cazuri cînd pasagerii unor curse cu întîrziere la sosire au refuzat să iasă din avion, în semn de protest.

Pakistan – 30 de poliţişti răpiţi

Militanţi care susţin regimul taliban au atacat, marţi, un post de securitate şi au luat ostatici 30 de poliţişti, în Valea Swat, la numai o zi după ce insurgenţii au ucis trei membri ai serviciului militar de informaţii. Incidentul reprezintă o ameninţare serioasă pentru acordul de pace semnat în urmă cu două luni în regiune. Militanţii au devenit din ce în ce mai activi deoarece susţin că Guvernul pakistanez nu a respectat înţelegerile. Insurgenţii au atacat un post comun al poliţiei şi armatei din regiunea Kabal, la 35 de kilometri nord-vest de Mingora, cel mai important oraş al regiunii şi au capturat 30 de poliţişti şi membri ai personalului paramilitar, potrivit oficialilor. Doi soldaţi şi o tînără au fost ucişi în schimbul de focuri. Forţele de ordine au arestat mai mulţi suspecţi în timpul unui raid în sat. Luni, insurgenţii au creat o ambuscadă şi au ucis trei membri ai serviciilor secrete care se întorceau în Mingora.

Iordania - Lansatoare de grenade sub licenţă rusă

O nouă generaţie de lansatoare portabile de grenade, care pot străpunge armura tancurilor, vor fi fabricate în Iordania, începînd de anul viitor, a anunţat compania rusă Bazalt. Potrivit sursei, discuţiile pentru fabricarea armelor Hashim RPG-32 au loc din 2007, cînd compania a făcut o demonstraţie a armei în faţa regelui iordanian Abdullah. Lansatoarele Hashim au fost listate de armata americană, anul acesta, în raportul său intitulat ”Ameninţări asimetrice faţă de actualele şi viitoarele forţe americane”. Reprezentanţii Bazalt au spus că acest tip de lansatoare de rachete poate distruge orice vehicul blindat pe o distanţă de pînă la700 de metri. În timpul războiului din Liban, din 2006, Israelul a spus că armata sa a suferit pagube semnificative şi din cauza lansatoarelor ruse de grenade RPG-29. Iordania finanţează dezvoltarea de lansatoare Hashim din 2005, dar dezvoltarea propriu-zisă şi producţia au fost supervizate de specialiştii de la Bazalt.

Chile - Fata cea mare a lui Pinochet candidează la municipale

Fata cea mare a fostului dictator chilian Augusto Pinochet s-a înscris, luni, drept candidat la alegerile municipale, pentru o suburbie de lux a capitalei statului Chile. Lucia Pinochet Hiriart va candida ca independent la alegerile pentru consilierii locali. Chiar dacă aceştia au prerogative limitate în Chile, scrutinul din octombrie va fi un barometru al climatului politic înainte de alegerile prezidenţiale din 2009. Hiriart, surorile ei şi mama sa au fost arestate în 2007 şi au stat la închisoare două nopţi, acuzate că l-au ajutat pe Pinochet să ascundă milioane de dolari sustraşi din fondurile publice în perioada 1973-1990. Pinochet, care a murit în 2006, nu a fost judecat pentru crimele comise în perioada regimului său, perioadă în care circa 3.000 de persoane au fost ucise sau au dispărut şi alte 28.000 au fost torturate.



12