Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 15 Mai 2008 / 00:00 546 accesări

R.Moldova - Accident aviatic

Pilotul unui avion de mici dimensiuni, utilizat pentru lucrări agricole, a murit după ce aparatul utilitar s-a prăbuşit pe un cîmp din apropierea satului Mălăieşti, situat pe malul transnistrean al Nistrului. Avionul de tip M-12 Kasatik aparţinea unei companii agricole şi efectua lucrări în apropierea satului Mălăieşti din raionul Grigoriopol. Cauza accidentului va fi anunţată după efectuarea expertizei la care, cel mai probabil, vor participa şi experţi străini. Acesta este cel de-al doilea avion utilitar care se prăbuşeşte anul acesta, un prim accident avînd loc la 17 aprilie, fără a se solda cu victime.

Irak - Copil, atentator sinucigaş

O fetiţă de opt ani, avînd asupra sa o centură de explozibil, a fost implicată într-un atentat sinucigaş în Irak, soldat cu moartea unui căpitan al armatei irakiene. Bomba a fost detonată cu ajutorul unei telecomenzi, rănind patru soldaţi şi provocînd moartea altuia. Autorităţile locale au închis circulaţia în zonă, iar soldaţii americani au demarat operaţiunile de identificare a vinovaţilor. Soldaţii americani nu au confirmat că fata ar fi fost implicată în atac.

Austria - Crime atroce

Un austriac de 39 de ani a mărturisit că şi-a omorît cu toporul soţia, fiica, părinţii şi socrul, crimele avînd loc în trei localităţi diferite. Bărbatul s-a predat singur poliţiei din Viena, în noaptea de marţi spre miercuri. Acesta le-a spus poliţiştilor că la domiciliul său, din capitala austriacă, le vor găsi pe soţia sa, de 42 de ani şi pe fiica lor de şapte ani. A mai declarat că şi-a omorît părinţii, în Linz, precum şi pe socrul său, în Ansfelden. Corpurile au fost găsite de poliţişti, care nu au stabilit deocamdată motivul crimelor.

Spania - Atentate

O femeie a fost rănită uşor ieri în urma exploziei unei scrisori-capcană în biroul unui arhitect din oraşul Leon din centrul Spaniei. Atentatul nu pare să aibă legătură cu ETA. Anchetatorii încearcă în prezent să determine provenienţa plicului precum şi conţinutul său. Pe de altă poarte, o persoană a fost ucisă şi alte patru rănite miercuri, într-un atentat cu maşină-capcană, atribuit organizaţiei ETA, într-o cazarmă din Legutiano, din Ţara Bascilor.

Serbia - Acord între partide

Partidul Democrat, condus de preşedintele Boris Tadic, a demarat negocieri cu Partidul Socialist pentru formarea unei coaliţii de guvernămînt, un acord urmînd să fie semnat pînă la sfîrşitul lunii. Acordul va fi anunţat imediat după publicarea rezultatelor oficiale înregistrate în alegerile parlamentare, întîrziate din cauza mai multor sesizări depuse la Comisia Electorală Centrală. Negocierile se desfăşoară şi pentru obţinerea unei majorităţi la nivelul consiliilor locale. S-a ajuns deja la un acord, în pofida presiunilor severe la care a fost expus liderul socialist Ivica Dacic din partea Partidului Democratic din Serbia, condus de premierul în exerciţiu Vojislav Kostunica, în ultimele două zile. SUAşi UE nu se opun înfiinţării unei coaliţii între cele două părţi.

Gruzia - Război evitat

Ministrul gruzin pentru Reintegrare, Temur Iakobaşvili, a declarat ieri că un război a fost evitat în Abhazia datorită unei intervenţii a ministrului francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, pe lîngă omologul său rus, Serghei Lavrov. Relaţiile dintre Tbilisi şi Moscova sînt extrem de tensionate din cauza Abhaziei, teritoriu separatist pro-rus din Gruzia, unde Rusia şi-a sporit prezenţa militară.

Albania - Ofensivă anti-mafie

Autorităţile albaneze au desfiinţat principalele organizaţii de crimă organizată, rupînd legăturile acestora cu lumea politică, însă lupta nu este deocamdată cîştigată, a declarat ministrul de Interne albanez, Bujar Nishani. Din 2005, cel puţin 900 de persoane care fac parte din 204 organizaţii criminale au fost arestate şi deferite justiţiei, iar mai multe anchete privind legăturile dintre mafie, politică şi poliţie au fost deschise. Potrivit poliţiei internaţionale, drogurile care au tranzitat Albania, în valoare de peste două miliarde de euro, au reprezentat între 27 şi 30% din stupefiantele ce provin din Balcani. Autorităţile sînt îngrijorate de persistenţa traficului de arme şi de fiinţe umane între Albania şi Kosovo, precum şi de spălarea de bani. Potrivit rapoartelor UE, anumiţi responsabili politici albanezi şi funcţionari din poliţie ar avea legături cu traficul de droguri, arme şi fiinţe umane. Parlamentul albanez a adoptat, la sfîrşitul lunii aprilie, un nou sistem electoral, pentru a împiedica persoanele suspectate de activităţi dubioase să candideze. Lupta împotriva mafiei este una dintre condiţiile pe care Albania trebuie să le îndeplinească pentru a se integra în instituţiile euro-atlantice. NATO a invitat Albania, în timpul ultimului summit din aprilie de la Bucureşti, să se alăture organizaţiei.

Zimbabwe - Ambasadori reţinuţi

Ambasadorii Marii Britanii, SUA, Japoniei şi UE în Zimbabwe au fost reţinuţi de poliţie în timp ce încercau să ancheteze violenţele la care este supusă populaţia în zonele rurale din această ţară. Cei patru diplomaţi au fost reţinuţi pe un drum rural la 150 de kilometri la nord de capitala Harare. Ambasadorii, însoţiţi de jurnalişti, vizitaseră un centru de comandă şi interogare al miliţiilor Zanu, precum şi două spitale unde primesc îngrijiri zeci de victime ale violenţelor. Iniţiativa grupului este unică în istoria recentă a statului Zimbabwe. Din delegaţie făceau parte şi adjuncţii ambasadorilor din Tanzania şi Olanda. De la începutul lunii aprilie, atunci când s-a confirmat victoria în alegeri a Mişcării pentru Schimbarea Democratică, de opoziţie, Guvernul de la Harare a trimis mii de susţinători pentru disciplinarea persoanelor din zonele rurale, acuzate că au votat cu cine nu trebuia. Scopul campaniei violente este obţinerea unui vot favorabil în scrutinul prezidenţial, disputat între preşedintele Robert Mugabe şi liderul opoziţiei, Morgan Tsvangirai.



12