Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 Iunie 2007 / 00:00 630 accesări

Franţa - Arestări şi condamnări

Opt presupuşi membri ai organizaţiei separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan au fost arestaţi, ieri, în Franţa, în cadrul unei anchete preliminare privitoare la atacuri împotriva unor interese economice sau asociaţii turce. Suspecţii de apartenenţă la mişcările de tineret ale grupării teroriste au fost arestaţi în regiunea pariziană, precum şi în zona Bordeaux şi Marsilia, de către serviciile antiterorism ale poliţiei judiciare. Totodată, trei cetăţeni bosniaci şi un croat au fost condamnaţi, marţi, în Franţa la pedepse între şase şi zece ani de închisoare pentru trafic de explozibili din fosta Iugoslavie. În martie 2005, poliţia franceză a fost informată că un camion venind din fosta Iugoslavie cu 50-100 de kilograme de explozibili militari urma să sosească în Franţa. Substanţele urmau să fie depozitate probabil într-o suburbie a Parisului. Explozibili şi arme grele provenind din rezervele militare ale fostei Iugoslavii au fost deja folosite în mai multe jafuri din regiunea pariziană în ultimii ani şi la o evadare din închisoare în martie 2003.

Grecia - Liderul Bisericii Ortodoxe în spital

Arhiepiscopul Christodulos va fi supus astăzi unei intervenţii chirurgicale din cauza unei probleme intestinale, a anunţat, marţi, directorul unui spital din capitala elenă. În vîrstă de 68 de ani, Christodulos este o personalitate extrem de influentă în Grecia, ţară unde religia nu este separată de stat şi a fost spitalizat, sîmbătă, ca urmare a unor probleme gastrice şi a febrei. Acesta a fost vizitat la spital de numeroşi reprezentanţi religioşi şi politici ai Greciei.

Croaţia - 35 de ani de închisoare

Fostul preşedinte al Republicii sîrbe Krajina, unilateral proclamată în Croaţia, Milan Martic, a fost condamnat, marţi, la 35 de ani de închisoare, de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, pentru atrocităţi împotriva croaţilor, comise în perioada 1991-1995. În vîrstă de 52 de ani, Milan Martic a fost declarat vinovat de responsabilitate criminală în asasinate, persecuţii, tortură şi deportarea a numeroşi croaţi, musulmani şi alţi civili nonsîrbi. A fost exonerat însă de acuzaţia de exterminare. Acesta a mai fost condamnat pentru că a ordonat bombardarea capitalei croate Zagreb în mai 1995. Milan Martic a pledat nevinovat şi a spus că nu a făcut altceva decît să-şi apere poporul de agresiunea croată.

Kazahstan - Luptă pentru putere

Ginerele preşedintelui Kazahstanului, căzut în dizgraţie din cauza unei lupte pentru putere, a declarat, luni, că soţia sa a divorţat fără să-i ceară consimţămîntul. Divorţul lui Rahat Aliev este un alt eveniment din lupta pentru putere în această republică fost sovietică, unde clanurile, legăturile de familie au un rol crucial în politică. În mai, preşedintele Nursultan Nazarbaiev a ordonat o anchetă asupra lui Rahat Aliev, i-a confiscat o parte din bunuri şi l-a demis din funcţia de ambasador. Om de afaceri care declarase anterior că ar vrea să canideze la preşedinţie în 2012, acesta a fost vizat de un mandat internaţional de arestare şi arestat de poliţia austriacă la 1 iunie. A fost eliberat pe o cauţiune de un milion de euro. Aceste acţiuni împotriva lui Rahat Aliev intervin după ce preşedintele a semnat amendamente la Constituţie care-i permit să rămînă în funcţie pe viaţă. Nursultan Nazarbaiev a preluat postul în urmă cu 17 ani. Rahat Aliev are trei copii cu fiica cea mare a preşedintelui, Dariga, privită ca un posibil succesor al tatălui ei.

Australia - Controversă

Noul muftiu al Australiei a pus la îndoială rolul lui Osama ben Laden în atacurile de la 11 septembrie 2001, la doar o zi după ce a fost numit în funcţie pentru ameliorarea relaţiilor cu populaţia. Şeicul Fehmi Naji El-IMam, membru moderat al grupului consulativ musulman al premierului John Howard, a fost numit muftiu al Australiei în locul controversatului şeic Taj El-Din Hilaly. Consilierii l-au oprit pe noul muftiu să vorbească şi despre războiul din Irak, la care participă şi Australia. Ulterior, Fehmi a spus că Islamul, atunci cînd este interpretat corect, nu lasă loc extremismului. Însă comentariile din trecut ale lui Fehmi, care a numit militanţii Hezbollah „luptători pentru libertate”, îngrijorează populaţia.

Japonia - Opoziţia în frunte

Opoziţia din Japonia beneficiază pentru prima datăde susţinerea japonezilor devansînd partidul premierului conservator Shinzo Abe în vederea alegerilor senatoriale din 22 iulie, un scrutin crucial pentru viitorul premierului, potrivit unui sondaj publicat marţi. 29% dintre japonezi ar vota Partidul Democrat din Japonia, de centru, principala formaţiune a opoziţiei, în timp doar 23% ar vota pentru Partidul Liberal-Democrat al premierului Abe.



12