Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 31 Ianuarie 2007 / 00:00 1671 accesări

Germania - Distanţă între NATO şi UE

Secretarul general al NATO regretă distanţa instalată între NATO şi Uniunea Europeană. "Este uimitor cît de distant a rămas parteneriatul strategic dintre cele două instituţii, în pofida eforturilor de apropiere", a remarcat Jaap de Hoop Scheffer în timpul unei conferinţe organizate de Ministerul german al Afacerilor Externe. Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, este de acord că potenţialul de parteneriat strategic transatlantic trebuie exploatat.

Kosovo - Trupe pregătite pentru orice

Cei 17.000 de militari din cadrul trupelor NATO de menţinere a păcii sînt în stare de alertă în timp ce Naţiunilor Unite se pregăteşte să dezvăluie planurile privind viitorul statut al provinciei sîrbe Kosovo. Emisarul special al Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari, urmează să prezinte, vineri, la Belgrad şi Pristina propunerile privind viitorul statut al provinciei Kosovo, ce vor viza acordarea unei posibile independente regiunii majoritar albaneze. Forţa de menţinere a păcii din Kosovo coordonată de NATO, prezentă în provincie de opt ani, este menţinută în stare de alertă pentru a controla eventualele tensiuni provocate de raport. Trupele NATO au fost luate prin surprindere în 2004 cînd 19 persoane au murit după ce un grup de albanezi a dat foc la casele sîrbilor şi la vehiculele Naţiunilor Unite.

Liban - Soldaţi belgieni răniţi

Doi soldaţi din contingentul belgian din cadrul Forţei Interimare a Naţiunilor Unite din Libanului au fost răniţi luni, în urma exploziei unei bombe cu fragmentaţie. Militarii, unul rănit la picior şi celălalt la cap, au fost transportaţi la spitalul Forţei Interimare a Naţiunilor Unite din sudul Libanului, de la Tebnine. Bombele cu fragmentaţie sînt compuse dintr-un corp principal care se deschide, eliberînd zeci de bombe mai mici pe o suprafaţă întinsă. La 29 decembrie 2006, alţi doi soldaţi belgieni au fost răniţi grav în circumstanţe asemănătoare. Belgia a trimis în octombrie 370 de soldaţi.

Statele Unite - Spălare de bani în Irak

Un fost oficial din cadrul Autorităţii Provizorii a Coaliţiei din Irak a fost condamnat luni de tribunalul federal din Washington la nouă ani de închisoare şi plata unei amenzi de 3,6 milioane de dolari pentru spălare de bani, prin intermediul unui american stabilit în România. Robert Stein, în vîrstă de 52 de ani, a pledat vinovat în februarie 2006 în faţa acuzaţiilor de corupţie, escrocherie şi spălare de bani, recunoscînd că a sustras sume de bani din fondurile destinate reconstrucţiei Irakului în timp ce deţinea funcţia de trezorier al Autorităţii Provizorii a Coaliţiei din Irak pentru regiunea al-Hillah, situată la sud de Bagdad. Cu ajutorul altor oficiali, Robert Stein a transferat peste două milioane de dolari în contul unui om de afaceri american stabilit în România, Philip Bloom, care spăla banii prin intermediul unei reţele de conturi irakiene, româneşti şi elveţiene. Autoritatea Provizorie a Coaliţiei din Irak, condusă de americanul Paul Bremer, a fost înfiinţată de către Statele Unite şi alte ţări din cadrul coaliţiei după invadarea Irakului în martie 2003. Instituţia a fost desfiinţată în iunie 2004 după transferul puterii noului Guvern provizoriu irakian. Proprietarul a trei firme implicate în procesul de reconstrucţie a Irakului, Philip Bloom a pledat vinovat în martie 2006. Contractele obţinute în Irak au depăşit valoarea de 8,6 milioane de dolari. Instanţa va pronunţa verdictul în cazul său în luna februarie.

Germania - Protest sindical

Cîteva mii de oameni au protestat, ieri, în diferite oraşe din Germania, la chemarea principalelor centrale sindicale, împotriva anunţatului proiect de modificare a legii pensiilor, care ar mări vîrsta de pensionare la 67 de ani. Cea mai amplă manifestaţie a avut loc la Stuttgart, sub organizarea IGMetal. În prezent, vîrsta de încetare a activităţii pentru a beneficia de o pensie completă este de 65 de ani.

Danemarca - Audieri la Copenhaga

În capitala daneză au început de luni audieri în faţa unui tribunal ce trebuie să stabilească dacă un număr de 26 de reclamanţi pot intenta proces împotriva premierului Anders Fogh Rasmussen, acuzat că a încălcat Constituţia angajînd ţara în războiul împotriva Irakului. Timp de trei săptămîni, reclamanţii, diverşi cetăţeni, inclusiv părinţii unui soldat ucis în Irak, vor încerca să convingă tribunalul marii instanţe din Copenhaga că au un interes juridic de a intenta o astfel de acţiune. Majoritatea acestora nu sînt implicaţi direct în conflictul irakian, deoarece nu au membri de familie sau apropiaţi staţionaţi în Irak, ceea ce face dificilă, conform experţilor, acceptarea cererii lor de proces. Danemarca are 470 de militari în Irak, dintre care 415 staţionati la Basra, sub comandament britanic. Din 2003, şase militari danezi şi-au pierdut viaţa în Irak.

Turcia - Suspecţi reţinuţi

Autorităţile turce au arestat 46 de persoane suspectate de legături cu reţeaua al-Qaida, în cursul unei operaţiuni care a vizat cinci provincii turce. Un număr de 25 de suspecţi au fost capturaţi în provincia Konya, în Anatolia, iar restul în provinciile Istanbul şi Kocaeli din nord-vest, Izmir din vest şi Mardin din sud-est. Operaţiunea intervine după inculparea, săptămîna trecută, a trei persoane pentru apartenenţă la Organizaţia al-Qaida din Turcia, grupare suspectată că ar pregăti atentate pe teritoriul ţării.

Rusia - Grave încălcări ale drepturilor omului

Rusia încalcă drepturile omului în Cecenia prin operaţiunile militare desfăşurate în cadrul luptei mondiale împotriva terorismului, au avertizat o serie de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului într-o conferinţă de două zile desfăşurată la Moscova. Conferinţa organizată de organizaţii nonguvernamentale ruse şi Comisia Internaţională a Juriştilor a dezbătut problema respectării drepturilor omului în Rusia în cadrul luptei împotriva actelor teroriste, precum luarea de ostatici la şcoala din Beslan în 2004 şi asediul asupra teatrului moscovit în 2002.

Croaţia - Corupţie în partide

Cetăţenii croaţi cred că partidele politice sînt cele mai corupte entităţi din cadrul societăţii, relevă un sondaj publicat marţi de organizaţia neguvernamentală Bura, specializată în combaterea corupţiei. Pe o scală de la 1 la 10, croaţii acordă partidelor politice indicativul 8,2 la capitolul corupţie. Partidele politice sînt urmate de magistraţi, de angajaţii sectorului medical şi de funcţionarii din administraţia locală. Dintre cele 1.000 de persoane intervievate, 45% au povestit că s-au confruntat cu acte de corupţie în sectorul medical, 33% în relaţiile cu poliţia şi 28% în domeniul judiciar.



12