Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Decembrie 2013 / 00:00 480 accesări

LIBAN

Bebeluş sirian ars de viu

Un bebeluş sirian de 18 luni a murit ars de viu, ieri, într-un incendiu care a cuprins cortul în care locuiau părinţii săi, în sudul Libanului, a anunţat o sursă din cadrul serviciilor de securitate. Copilul era singur, părinţii săi muncind cu ziua în domeniul agricol. Focul, declanşat de la un dispozitiv de încălzire improvizat, a izbucnit către ora locală 11.30. Doi tineri au fost răniţi încercând să stingă incendiul, care a fost controlat înainte să se extindă la alte corturi din tabără.

YEMEN

Consulul Japoniei, înjunghiat

Consulul Japoniei în Yemen a fost înjunghiat, ieri dimineaţă, de persoane necunoscute şi a fost spitalizat la Sanaa, unde răpirile şi atacurile vizând străini s-au multiplicat în ultima perioadă. Consulul era singur la volanul maşinii, în momentul atacului, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei, care nu a fost în măsură să precizeze dacă a fost vorba despre o tentativă de răpire. Potrivit unui diplomat japonez, consulul a fost înjunghiat de cinci ori, dar starea lui este bună. Diplomatul, căruia nu i s-a precizat identitatea, nu era însoţit de gărzi de corp. Atacurile împotriva unor străini s-au multiplicat în ultimele luni la Sanaa, unde un expert militar belarus a fost ucis, iar altul rănit, pe 26 noiembrie.

SUA

Împuşcături în liceu

Doi elevi au fost răniţi, vineri, în cursul unui schimb de focuri la un liceu din Colorado, după care atacatorul s-a sinucis, au anunţat autorităţile. Suspectul a fost găsit în interiorul şcolii şi în mod clar s-a sinucis prin împuşcare, a declarat Grayson Robinson, şeriful comitatului Arapahoe. Agresorul, el însuşi elev la Arapahoe High School din Centennial, la periferia de sud a oraşului Denver, a avut, aparent, ca ţintă un profesor din cadrul instituţiei respective, potrivit şerifului. Elevul s-a referit în mod explicit la un anumit profesor, iar acesta din urmă a fost informat despre situaţie şi a părăsit rapid liceul, a precizat Robinson. Un elev a fost rănit de gloanţe şi transportat la spital în stare gravă. Al doilea elev a fost rănit uşor şi a fost găsit în timp ce Poliţia cerceta amănunţit liceul. Imagini difuzate la posturile locale de televiziune au arătat grupuri de elevi care au părăsit clădirea fără agitaţie şi s-au deplasat pe stadionul liceului, acoperit de zăpadă. Centennial este situat la câţiva kilometri de Aurora, oraş în care, în 2012, a avut loc un masacru într-un cinematograf, soldat cu 12 morţi. De asemenea, este foarte apropiat de liceul din Columbine, unde 13 elevi au fost ucişi de doi elevi în 1999. Preşedintele american, Barack Obama, a păstrat, sâmbătă, un moment de reculegere în memoria celor 26 de victime, inclusiv 20 de copii, ale atacului armat comis la şcoala Sandy Hook, Connecticut, marcând un an de la masacru.

KENYA

Atentat la Nairobi

Cel puţin patru persoane au fost ucise şi 36 rănite, sâmbătă, în capitala Kenyei, Nairobi, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv asupra unui autobuz. Iniţial, Ministerul kenyan de Interne a vorbit despre lansarea unei grenade înspre vehicul, dar acum ia în calcul şi posibilitatea detonării dispozitivului din interiorul acestuia şi existenţa unui eventual atacator kamikaze. În urma exploziei puternice au fost avariate şi mai multe autoturisme din apropierea autobuzului. Este al patrulea atac terorist produs în ultimele cinci zile în Kenya, care a sărbătorit, joi, 50 de ani de la obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie. De la sfârşitul anului 2011, când a trimis trupe în Somalia pentru a lupta împotriva reţelei al-Shabab, conectată la reţeaua teroristă al-Qaida, Kenya a devenit ţinta a numeroase atentate ce au vizat mai ales capitala Nairobi şi staţiunile turistice de pe ţărmul oceanului. Cel mai sângeros atac a fost în luna septembrie a anului în curs, când un comando al-Shabab a ocupat un centru comercial din Nairobi şi a luat numeroşi ostatici, 67 de persoane fiind atunci ucise.

ITALIA

Confruntări

Confruntări au izbucnit între manifestanţi împotriva austerităţii şi Poliţie, sâmbătă, la Roma, Torino şi Veneţia, în cadrul unei acţiuni sociale organizate de mişcarea Forconi („Furci“) a agricultorilor şi a şoferilor de tir. Studenţi au aruncat cu bombe cu vopsea către poliţişti, la Torino, altădată un puternic centru industrial, o zonă afectată de criza economică şi în care au avut loc manifestaţii toată săptămâna, ca în întreaga ţară. Activişti din cadrul extremei drepte, care purtau măşti în culorile steagului italian şi funii la gât, s-au reunit, de asemenea, în faţa sediului Biroului Comisiei Europene (CE), la Roma, dând jos steagul UE, după care au fost alungaţi de către Poliţie. La Veneţia, Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a despărţi manifestanţii din cadrul extremei drepte de manifestanţii din cadrul extremei stângi, în apropiere de gară. Două persoane au fost reţinute, iar aproximativ zece poliţişti au fost uşor răniţi în cursul manifestaţiei de la Veneţia, care a antrenat închiderea circulaţiei pe un pod ce asigură legătura între două insuliţe. Mişcarea Forconi, ce are ca simbol furca agricultorilor, se pregătea să organizeze o operaţiune de blocare a circulaţiei în centrul Romei, începând de miercuri şi până când solicitarea cu privire la organizarea unor noi alegeri legislative şi de schimbare totală a liderilor aflaţi la putere va fi satisfăcută. Pornită din Sicilia, din mişcarea Forconi au făcut parte, iniţial, agricultori îngrijoraţi de creşterea taxelor şi impozitelor şi care se temeau de dispariţia fermelor mici. Mişcarea s-a extins ulterior, între alţii, în rândul artizanilor, comercianţilor, micilor întreprinzători şi şoferilor de tir.

CHINA

Coliziune evitată

O navă aparţinând Marinei chineze s-a aproiat periculos de mult de o navă americană de război, săptămâna trecută, în Marea Chinei, evitând în ultimul moment un incident, în contextul unor tensiuni între Beijing şi Washington, au anunţat oficiali de la Pentagon, vineri. „USS Cowpens“, un crucişător lansator de rachete, a fost nevoit să efectueze manevre pentru a evita să intre în coliziune cu nava chineză, care i-a tăiat calea, după care s-a oprit, potrivit unor ofiţeri din cadrul forţelor navale şi unor oficiali în domeniul Apărării. Nava chineză s-a apropiat la mai puţin de 500 de metri de cea americană, a anunţat, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul Pentagonului. Acest episod a avut loc în apele internaţionale, în Marea Chinei de Sud, pe 5 decembrie, a precizat el. „USS Cowpens“ se afla în zona noului portavion chinez „Liaoning“ în momentul în care s-a produs incidentul, a adăugat oficialul. Episodul s-a încheiat cu bine, însă subliniază tensiunile actuale dintre SUA şi China după ce Beijingul a instituit unilateral, pe 23 noiembrie, o zonă aeriană de identificare (ZAI) asupra unei vaste porţiuni din Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan. Aceasta înglobează un mic arhipelag controlat de Tokyo, insulele Senkaku, revendicate de Beijing sub numele Diaoyu. SUA au îndemnat China să renunţe la această zonă controversată. Washingtonul, Tokyo şi Seulul au trimis pe rând avioane militare în zonă, semnalând astfel că refuză să o recunoască.

SERBIA

Resturi umane

Rămăşiţe umane au fost descoperite, în cursul unor săpături, la o locaţie în sudul Serbiei, care ar putea conţine aproximativ 250 de victime kosovare albaneze ucise în timpul conflictului sârbo-kosovar dintre 1998-1999, a anunţat, vineri, misiunea europeană în Kosovo (Eulex). Reprezentanţi ai autorităţilor sârbe, ai departamentului de medicină legală al Eulex şi experţi legişti kosovari au descoperit rămăşiţe umane în timpul săpăturilor la situl carierei din Rudnica, în regiunea Raska. Acest sit a început să fie excavat de la anunţul descoperirii sale, în mai 2010, de către Eulex şi autorităţile sârbe, care au precizat atunci că ar putea conţine rămăşiţele a aproximativ 250 de albanezi din Kosovo. Cadavrele au fost iniţial îngropate în trei locaţii diferite în Kosovo, înainte de a fi exhumate şi transportate la Rudnica, a explicat atunci procurorul sârb pentru crime de război, Vladimir Vukcevic. Dacă se va adeveri, va fi vorba de una dintre cele mai mari gropi comune descoperite vreodată în Serbia, după cea de la Batajnica, în apropiere de Belgrad, unde peste 700 de corpuri de kosovari albanezi au fost descoperite, în 2001, pe locul cazărmii unei unităţi speciale antiteroriste a Poliţiei sârbe. În total, peste 800 de cadavre de albanezi kosovari au fost exhumate din trei gropi comune descoperite în Serbia, în 2001. Forţele fostului preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevic au încercat astfel să ascundă, în Serbia, crimele de război comise împotriva civililor din Kosovo în cursul conflictului cu grupările separatiste kosovare albaneze. Conflictul din Kosovo s-a soldat cu aproximativ 13.000 de victime, majoritatea albanezi din Kosovo. Peste 1.700 de persoane sunt încă date dispărute, dintre care peste 1.000 sunt albanezi kosovari.

IRAN

Spion arestat

Un spion care lucrează pentru MI6, serviciile britanice de informaţii externe, a fost arestat în provincia Kerman din sud-estul Iranului, a anunţat, sâmbătă, o sursă judiciară citată de agenţia de presă IRNA, în contextul în care Marea Britanie şi Iranul încearcă să restabilească relaţiile diplomatice, blocate din 2011. El s-a întâlnit cu ofiţeri din cadrul serviciilor britanice de informaţii, personal, în 11 rânduri, în ţară şi în străinătate şi le-a furnizat informaţii, a adăugat oficialul iranian, precizând că suspectul a recunoscut faptele şi că un proces împotriva acestuia este în curs. Niciun detaliu nu a fost furnizat cu privire la naţionalitatea sau identitatea suspectului. Anunţul este făcut la o zi după prima vizită la Londra a noului însărcinat cu afaceri iranian non-rezident, Hassan Habibollah-Zadeh, în urma numirii sale în post, luna trecută. Marea Britanie a numit, la rândul ei, un însărcinat cu afaceri nerezident la Teheran, Ajay Sharma, care a efectuat prima vizită în Iran, săptămâna trecută. Relaţiile directe între Marea Britanie şi Iran erau blocate de la atacarea şi devastarea, la sfârşitul lui 2011, a reprezentanţei britanice la Teheran de către manifestanţi care protestau faţă de anunţarea unor noi sancţiuni adoptate de Londra împotriva Teheranului, din cauza programului nuclear iranian controversat. Însă cele două ţări nu şi-au întrerupt în mod oficial relaţiile. Omanul reprezenta, anterior, interesele iraniene în Marea Britanie, iar Suedia era însărcinată să reprezinte interesele britanice în Iran. Alegerea, în iunie, a lui Hassan Rohani ca preşedinte a permis o îmbunătăţire a relaţiilor între cele două ţări, care i-au numit pe cei doi însărcinaţi cu afaceri la 11 noiembrie.

JAPONIA

Seism

Japonia a fost zguduită, sâmbătă, de un nou cutremur de pământ. Mişcarea telurică de magnitudinea 5,5 grade, conform unei estimări preliminare a intensităţii seismului, s-a produs în largul coastei prefecturii Tiba, învecinată cu Tokyo. Experţii Agenţiei de Meteorologie a Japoniei au localizat epicentrul seismului la o adâncime de 50 km în Oceanul Pacific. Cutremurul a fost resimţit din plin în capitala niponă Tokyo, unde clădirile s-au clătinat în mod vizibil, precum şi în alte 15 prefecturi, inclusiv la Fukushima, unde se află centrala nucleară avariată în urma seismului de 9 grade, ce a fost urmat de un tsunami devastator la 11 martie 2011. De data aceasta, potrivit operatorului centralei Tepco, nu s-a înregistrat nicio problemă în funcţionarea echipamentului în urma seismului. Nicio alertă de tsunami nu a fost emisă, conform canalelor media nipone. În acest moment nu există informaţii despre eventuale victime sau pagube materiale. Dezastrul de acum doi ani, de pe coasta de nord-est a arhipelagului nipon, s-a soldat cu mai mult de 20.000 de morţi şi cea mai gravă criză nucleară civilă din ultimii 25 de ani.



12