Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 11 Septembrie 2013 / 00:00 422 accesări

CIPRU

Româncă omorâtă

O româncă de 56 de ani a fost găsită moartă, luni, în apartamentul închiriat al unui român, în apropiere de biserica Ayios Lazaros din Larnaca, investigaţiile preliminare indicând că a fost omorâtă, relatează „Cyprus Mail” în ediţia de ieri. Potrivit Poliţiei, chiriaşul apartamentului, în vârstă de 57 de ani, a sunat la ora locală 11.40 la Poliţie, anunţând că trupul femeii se afla pe patul său. În zonă locuiesc români care muncesc în cluburi şi baruri din Larnaca, potrivit publicaţiei. O autopsie a stabilit ulterior că femeia a murit din cauza unei hemoragii interne, după ce a fost rănită. Potrivit agenţiei Cyprus News Agency, victima avea răni pe tot corpul, care păreau cauzate de un topor mic, un ciocan şi alte obiecte contondente. Poliţia a arestat ulterior doi români, unul în vârstă de 47 de ani şi pe bărbatul de 57 de ani care a sunat la Poliţie. Publicaţia adaugă că femeia ar fi lucrat la o sală de gimnastică şi ar fi locuit într-o casă abandonată, în zonă. Într-un incident separat, o altă româncă a fost rănită, în Larnaca, prin împuşcare de către fostul partener, care a îndreptat arma împotriva sa şi s-a sinucis imediat după aceea. Ea se află în prezent într-o unitate de terapie intensivă, într-o situaţie critică.

TURCIA

Turistă niponă ucisă

O japoneză a fost ucisă, iar alta grav rănită cu o armă albă, luni, într-un atac comis în Cappadocia, o regiune foarte vizitată de turişti din Anatolia, în centrul Turciei, a anunţat, ieri, o sursă oficială turcă. Cele două femei au fost victimele unui atac comis la întâmplare în Valea Zemi, a precizat guvernatorul local, Mehmet Ceylan, citat de agenţia de presă Dogan. Mai Kurihara, de 22 de ani, a fost ucisă, iar prietena sa Hoshie Teramatsu, tot de 22 de ani, primeşte îngrijiri într-un spital, în regiune. Tinerele au fost găsite în stare de inconştienţă de alţi turişti, care au alertat autorităţile. Cappadocia, vizitată de mii de turişti anual, este cunoscută pentru peisajele sale „lunare” spectaculoase, sculptate în tuf, un tip de rocă format prin solidificarea cenuşii vulcanice.

IRAN

Tragedie pe şosea

44 de persoane au murit şi alte 39 au fost rănite luni seara, în Iran, în urma coliziunii între două autobuze, care au luat foc, pe autostrada Qom-Teheran, a anunţat agenţia Isna. Şoferul unui autobuz care venea din Ispahan a pierdut controlul vehiculului, după explozia unuia dintre pneuri. El s-a lovit de o maşină, după care a intrat pe contrasens, unde s-a lovit de un alt autobuz. Cele două vehicule au luat foc imediat. Acesta este accidentul cel mai grav din ultimii ani, în Iran. Autostrăzile iraniene făceau parte dintre cele mai periculoase din lume, în urmă cu ceva vreme. În anii '90, în Iran erau aproximativ 28.000 de morţi pe an la un parc de automobile evaluat la patru milioane de maşini. În ultimii doi ani, numărul morţilor a scăzut la 20.000 pe an pentru un parc de automobile ce depăşeşte 17 milioane de vehicule. Prezenţa puternică a Poliţiei pe străzi şi mărirea considerabilă a amenzilor explică un comportament mai bun al şoferilor.

GERMANIA

Survol ciudat

Un elicopter al Poliţiei germane a survolat consulatul american din Frankfurt, a recunoscut Guvernul german, citat de săptămânalul „Der Spiegel”. Oficialii germani au ordonat acest survol pentru a căuta la acest consulat al SUA echipament de supraveghere. Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel şi ministrul german de Externe au admis posibilitatea că un elicopter al Poliţiei federale a survolat consulatul american din Frankfurt, la altitudine joasă, pentru a face fotografii cu rezoluţie mare. Această misiune putea avea scopul de a identifica echipament de ascultare pe acoperişul consulatului, relatează săptămânalul german. Ministrul german de Interne a declarat că acest survol a fost ordonat de Oficiul pentru Protecţia Constituţiei, însărcinat cu securitatea instalaţiilor străine din Germania şi cu apărarea ţării de activităţile de spionaj din partea altor state. „Der Spiegel” menţionează că personalul consulatului a fost aparent surprins de acest survol, iar ambasadorul american l-ar fi sunat pe ministrul german de Externe nu pentru un schimb de informaţii, ci pentru a-i cere explicaţii. Acest survol ar putea avea legătură cu dezvăluirile fostului consultant al serviciilor americane de informaţii NSA, Edward Snowden, care a afirmat anterior că NSA a instalat echipament de ascultare în peste 80 de ambasade şi consulate americane. Potrivit revistei „Focus”, survolul a fost ordonat de către şeful Cancelariei germane, Ronald Pofalla, însărcinat cu serviciile de informaţii. Guvernul german nu a precizat dacă în urma acestui survol au fost depistate echipamente de ascultare.

NORVEGIA

Victoria dreptei

Dreapta a câştigat alegerile legislative de luni din Norvegia, deschizând calea unui nou Guvern dominat de conservatori, secundaţi, pentru prima dată în istoria acestei bogate naţiuni scandinave, de un partid populist antiimigraţie. Viitor premier, preşedinta partidului conservator, Erna Solberg, a revendicat o victorie electorală istorică pentru dreapta şi a promis să ofere un nou Guvern ţării. Liderul coaliţiei de stânga în exerciţiu, laburistul Jens Stoltenberg, şi-a recunoscut înfrângerea. „Voi prezenta demisia Guvernului după prezentarea bugetului la 14 octombrie, când va fi clar că există o bază parlamentară pentru un nou Guvern”, a declarat el. Cele patru formaţiuni de dreapta şi de centru dispun de o majoritate confortabilă de 96 de locuri din 169 ale Parlamentului, potrivit proiecţiilor realizate după numărarea a trei sferturi dintre voturi. Aflată la putere din 2005, coaliţia lui Stoltenberg nu ar fi obţinut decât 72 de mandate, potrivit aceloraşi proiecţii, un rezultat care marchează alternanţa într-o ţară cu prosperitate economică, o excepţie în Europa. Ultimul mandat i-ar reveni unui partid ecologist independent. Câştigătoare la urne, cele patru formaţiuni de dreapta ar urma să se înţeleagă în privinţa unei platforme de guvernare în săptămânile care vor urma. După opt ani de guvernare, o longevitate rară în Norvegia, stânga a fost victima unei uzuri a puterii şi lacunelor puse în evidenţă de atacurile extremistului de dreapta Anders Behring Breivik. La 22 iulie 2011, Breivik a ucis 77 de persoane, detonând o bombă în apropiere de sediul Guvernului din Oslo, apoi deschizând focul asupra participanţilor la o reuniune a tinerilor laburişti pe insula Utoeya. În mod paradoxal, alegerile de luni ar urma să deschidă uşile puterii Partidului Progresului, al cărui membru a fost Breivik până în 2006. Creditaţi cu 29 de mandate, cu 12 mai puţine decât la precedentul scrutin din 2009, populiştii sunt aliaţi de neevitat pentru conservatori, care ar obţine 48 de locuri. Cele două partide de centru-dreapta, cu 19 mandate, ar putea susţine un astfel de Guvern, fără să participe însă în mod direct. Partidul Progresului s-a demarcat net de Breivik şi a ridicat problema imigraţiei în surdină, dar rămâne favorabil unei politici ultrarestrictive în acest domeniu. Insulă de prosperitate, Norvegia atrage străinii: 70.000 dintre ei au imigrat aici anul trecut, dintre care 25.000 non-europeni, mărind rapid numărul populaţiei, care este puţin sub 5,1 milioane de persoane. În pofida înfrângerii electorale a coaliţiei în exerciţiu, laburiştii rămân principalul partid din Parlament, cu 55 de mandate. În caz de neînţelegeri în rândul dreptei, ei ar putea să îşi valorifice numărul de mandate pentru a rămâne la putere, la conducerea unui Guvern minoritar.

SUA

Violenţă conjugală

George Zimmerman, achitat în această vară de uciderea tânărului de culoare Trayvon Martin în Florida, a fost arestat luni, pentru o scurtă perioadă de timp, pentru violenţe conjugale, potrivit Poliţiei. Soţia sa, Shellie Zimmerman, a sunat la numărul de urgenţă 911, anunţând că acesta a ameninţat-o cu un cuţit pe ea şi pe familia sa, dar a refuzat ulterior să îl acuze în mod oficial, a precizat Poliţia din Lake Mary, în zona centrală a Floridei. George Zimmerman a fost eliberat după ce a cooperat cu autorităţile, potrivit Poliţiei. Soţia lui George Zimmerman a declanşat, săptămâna trecută, o procedură de divorţ, fără să precizeze motivele. George Zimmerman, în vârstă de 29 de ani, a tras asupra lui Trayvon Martin, un adolescent de 17 ani care era neînarmat, într-o noapte, în februarie 2012, în timp ce păzea o proprietate împrejmuită cu grilaje, în urma unei altercaţii. El a declarat mereu că a acţionat în legitimă apărare. După achitarea sa, pe 13 iulie, este pentru a patra oară când presa scrie despre el. Anterior, George Zimmerman a fost arestat pentru depăşirea vitezei legale în Texas, unde circula cu o armă de foc în maşină, iar recent a intrat într-un magazin de arme în Florida. Într-o notă mai pozitivă, el a ajutat o familie în urma unui accident rutier pe o autostradă în acelaşi stat.

INDIA

Vinovaţi de viol

Patru bărbaţi acuzaţi de violarea în grup a unei studente în decembrie, la New Dehli, caz care a provocat proteste în India, au fost găsiţi vinovaţi pentru viol şi omor, a anunţat judecătorul care prezidează audierile în acest caz. Pedeapsa urmează să fie anunţată astăzi. Cei patru bărbaţi riscă pedeapsa cu moartea. Părinţii şi fratele victimei au fost prezenţi la audieri. Studenta a fost agresată cu o bară de fier şi violată pe 16 decembrie, după ce a ieşit de la cinema cu prietenul său şi a urcat într-un autobuz. Ea a murit pe 29 decembrie, într-un spital din Singapore, din cauza rănilor suferite.



12