Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Iunie 2013 / 00:00 453 accesări

NICARAGUA

Tragedie aeriană

Şeful Statului Major al forţelor aeriene din Nicaragua, colonelul Manuel Lopez, împreună cu alte nouă persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui elicopter Mi-17, de fabricaţie rusă, în vestul ţării. Tragedia s-a produs în noaptea de joi spre vineri, în timpul unei misiuni de rutină în nord-vestul ţării. Printre cei morţi se numără şeful contraspionajului forţelor aeriene, colonelul Chester Vargas, şeful apărării antiaeriene, locotenent-colonelul Aldo Herrera, precum şi şeful de brigadă de mentenanţă aeriană, colonelul Mario Jiron. În tragedia considerată una din cele mai grave pentru forţele aeriene din Nicaragua au pierit şi alţi şase militari de rang inferior. Cauza accidentului nu se cunoaşte deocamdată, dar din primele informaţii se pare că aparatul de zbor a luat foc, înainte de a exploda în aer. Armata a deschis o anchetă în cazul acestui grav accident, iar echipe speciale care s-au deplasat la locul prăbuşirii elicopterului încearcă să recupereze rămăşiţele umane, împrăştiate pe o suprafaţă extinsă. Victimele sunt în majoritate foşti combatanţi ai gherilei sandiniste, care au stat la originea forţelor armate din Nicaragua, după victoria revoluţiei, în 1978.

ITALIA

Seism

Cel puţin o persoană a fost rănită în urma unui cutremur produs vineri în regiunea italiană Toscana. Potrivit agenţiei ANSA, numeroase clădiri au suferit daune considerabile în localităţile Lungiana, Fivizzano şi Casole, iar o persoană a fost rănită. Conform ziarului „Corriere della Sera”, cutremurul de 5,2 grade pe Scara Richter a avut loc la ora 12.33. Epicentrul a fost în provincia Massa-Carrara din regiunea Toscana, la doi kilometri de localitatea Fivizzano şi la adâncimea de doar 5,1 kilometri. Cutremurul a fost urmat de replici de intensitate mică, cea mai mare având 3,8 grade.

LETONIA

Incendiu la sediul Preşedinţiei

Echipe de pompieri au fost chemate joi seară pentru a stinge un serios incendiu pe acoperişul Castelului din Riga, vechi de câteva secole, sediul Preşedinţiei Letoniei, în prezent în curs de renovare. Nimeni nu a fost rănit. O mare parte a acoperişului a fost cuprinsă de flăcări pe care mai multe grupe de pompieri încercau să le ţină sub control, sub privirile a sute de pietoni. Armata s-a alăturat eforturilor depuse de pompieri şi a trimis un elicopter care a aruncat apă din râul Daugava, aflat în vecinătate. Un vas de croazieră ancorat în apropierea castelului a fost obligat să se mute, pentru a permite şalupelor de luptă împotriva incendiilor să folosească apă din râu. Castelul din Riga, cu o aripă datând din secolul al XIII-lea, adăposteşte un muzeu de istorie şi, în mod normal, birourile preşedintelui leton, Andris Berzins. Ministrul leton al Culturii a intrat în Castelul din Riga, pentru a se asigura că exponatele Muzeului Naţional de Artă care se află aici nu au fost afectate de foc.

ISRAEL

Omorât din greşeală

Un agent de securitate israelian a ucis, vineri, un vizitator evreu la Zidul Plângerii din Ierusalim, confundându-l cu un activist palestinian, a anunţat Poliţia. Incidentul s-a produs cu puţin timp înainte de ora 8.00, în timp ce piaţa din faţa zidului era plină de credincioşi veniţi pentru rugăciunea de dimineaţă dinaintea sabatului, zi săptămânală de odihnă la evrei. Agentul de securitate le-a spus anchetatorilor Poliţiei că a crezut că bărbatul, în vârstă de 46 de ani, vrea să scoată ceva din buzunar, strigând „Allah akbar”, şi că era pe punctul de a-l ataca, potrivit postului public de radio. Radioul a adăugat că Poliţia nu a găsit nimic suspect asupra victimei. Zidul Plângerii este locul cel mai sacru al iudaismului, ultimul vestigiu al celui de-al doilea Templu distrus de romani în anul 70. Acesta se află la nivelul inferior al Esplanadei Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului, ceea ce face din această zonă una dintre cele mai sensibile din Ierusalim, cu ciocniri frecvente între palestinieni şi forţele de securitate israeliene.

UCRAINA

Presiuni germane

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a denunţat folosirea justiţiei selective în Ucraina şi a promis că va face presiuni asupra preşedintelui Viktor Ianukovici pentru a-i permite opozantei încarcerate Iulia Timoşenko să meargă în Germania, pentru a primi tratament medical. Iulia Timoşenko, în vârstă de 52 de ani, fost premier şi cel mai important opozant politic al lui Ianukovici, a fost încarcerată în 2011, după ce a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu legat de un acord în domeniul gazelor încheiat în 2009 cu Rusia. Conducerea de la Kiev susţine că acordul respectiv a defavorizat clar statul. Pe de altă parte, UE consideră că detenţia ţine mai degrabă de răzbunare politică şi mai multe voci au apreciat că semnarea planificată a unor acorduri de asociere politică şi liber-schimb cu Ucraina în acest an ar putea fi compromisă.

BRAZILIA

Protestele continuă

Cel puţin un milion de manifestanţi au protestat joi în sute de oraşe ale Braziliei, în cadrul mişcărilor de revoltă socială izbucnite în urmă cu circa zece zile, un protestatar fiind omorât de o maşină a Poliţiei, în statul Sao Paolo. Este vorba despre primul deces din cadrul mişcărilor de revoltă socială care zguduie Brazilia. Potrivit presei locale, maşina a încercat să depăşească un grup de manifestanţi care blocau o stradă şi a răsturnat trei persoane. Pe de altă parte, la Brasilia, manifestanţii au atacat, joi seară, sediul Ministerului de Externe, de unde au fost însă respinşi de forţele de ordine. Anterior, grupul de manifestanţi aruncase cu diverse obiecte în flăcări şi cu sticle înspre clădirea oficială, una dintre cele mai emblematice ale capitalei, realizată de arhitectul Oscar Nemeyer. Confruntată cu cel mai mare val de proteste ce au loc în Brazilia în ultimii 21 de ani, preşedinta Dilma Rousseff şi-a anulat vizita pe care urma să o întreprindă în Japonia, în perioada 26-28 iunie. Manifestaţiile au debutat în urmă cu zece zile, la Sao Paolo, împotriva majorării tarifelor la transportul în comun, iar criticile s-au extins, în plină desfăşurare a Cupei Confederaţiilor la Fotbal (15-30 iunie), la situaţia dezastruoasă a serviciilor publice de bază din ţară, acuzând sumele imense cheltuite cu pregătirile pentru Mondialul de Fotbal din 2014.

GRECIA

Partidul Dimar pleacă din Guvern

Partidul grecesc de stânga Dimar va părăsi coaliţia guvernamentală condusă de premierul conservator Antonis Samaras, a anunţat, vineri, ministrul Reformei şi Administraţiei, Antonis Manitakis. La încheierea unei reuniuni a grupului parlamentar al Dimar, pe fondul dezacordului cu şeful Guvernului privind audiovizualul, Manitakis a afirmat că îşi va prezenta demisia, după decizia partidului de a se retrage din Guvern.

GERMANIA

Ambasadorul turc, la raport

Ambasadorul Turciei la Berlin a fost convocat în urma criticilor puternice ale Ankarei la adresa cancelarului german, Angela Merkel, în delicatele negocieri de aderare a Turciei la UE, a anunţat, vineri, Ministerul german de Externe. Ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagis, a avertizat-o sever pe Angela Merkel în legătură cu o eventuală încercare de a face din aderarea Turciei la UE o miză a politicii interne germane. Vineri după-amiază, Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul Germaniei la Ankara, pentru a-i cere explicaţii privind convocarea reprezentantului diplomatic turc la Berlin.

R. MOLDOVA

Declaraţie privind situaţia din Transnistria

Parlamentul R. Moldova a adoptat vineri, după două zile de dezbateri, o declaraţie privind situaţia din regiunea transnistreană. Textul acesteia încă nu a fost publicat, dar, potrivit deputaţilor, prin aceasta, Parlamentul condamnă toate acţiunile unilaterale care pot duce la escaladarea conflictului transnistrean. Declaraţia a fost votată cu 76 de voturi „pentru“ şi cinci abţineri din totalul celor 101 de deputaţi (20 au lipsit de la şedinţă). Un grup de deputaţi liberali care nu a votat declaraţia şi-a explicat gestul prin faptul că nu a fost susţinut niciun amendament pe care l-a propus, inclusiv acela de a exclude Rusia din calitatea de mediator în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean, a declarat liderul acestui grup, Mihai Ghimpu.

CHINA

Acord cu UE

China şi UE au căzut de acord să îşi rezolve disputa legată de panourile solare prin discuţii referitoare la garanţii de preţ, a afirmat, vineri, ministrul chinez al Comerţului, Gao Hucheng, în urma unei întâlniri la nivel ministerial între cele două părţi, în aceeaşi zi. Probleme legate de cooperarea bilaterală economică şi comercială au fost abordate cu această ocazie, inclusiv cea legată de produsele fotovoltaice. Comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht, şi-a exprimat speranţa că problema va fi rezolvată într-o manieră amicală. Comisia Europeană a anunţat la începutul lui iunie că va impune taxe provizorii asupra panourilor solare chineze, iar Beijingul a replicat lansând o anchetă antidumping asupra vinurilor importate din UE. Guvernul chinez şi companiile chineze producătoare de produse fotovoltaice au păstrat un contact strâns cu CE în legătură cu discuţii privind garanţii de preţ. Beijingul a îndemnat UE să ţină cont de cooperarea generală China-UE şi să aibă o atitudine pragmatică. Înaintea întâlnirii, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului a apreciat că China şi UE ar trebui să profite de ocazie pentru a-şi uni eforturilor şi a ajunge la un acord acceptabil.

INDIA

Inundaţii

Cel puţin 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în India, din cauza inundaţiilor provocate de ploile musonice, în timp ce aviaţia militară indiană a distribuit pachete cu alimente şi medicamente pentru zeci de mii de persoane izolate în 100 de oraşe şi sate din nordul regiunii Himalaya, devastată de ploi musonice şi alunecări de teren. Cel puţin zece persoane şi-au pierdut viaţa, între care cinci copii, şi alte nouă au fost rănite în urma prăbuşirii unei clădiri de trei etaje, vineri dimineaţă, la Mumbai, capitala financiară a Indiei. Cu ajutorul senzorilor, autorităţile au salvat 20 de persoane aflate sub dărâmături. Clădirea, construită în urmă cu 20 de ani, s-a prăbuşit în timp ce majoritatea locatarilor dormeau. Cauza prăbuşirii nu este cunoscută, dar oraşul Mumbai a fost puternic afectat de ploile musonice din ultimele săptămâni.



12