Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 26 Aprilie 2013 / 00:00 398 accesări

POLONIA

Accident mortal

O persană a fost ucisă, iar alte 14 au fost rănite într-un accident rutier, ieri, la Gdynia, un oraş portuar în nordul Poloniei, unde un troleibuz a fost lovit de un camion. Accidentul s-a produs într-o intersecţie importantă din oraş, la ora locală 9.00, o oră de vârf. Se pare că acest camion a avut o problemă la frâne, care nu au funcţionat. El a lovit, în viteză, troleibuzul, a precizat poliţia.

TURCIA

Ciocniri studenţeşti

15 persoane au fost rănite în noaptea de miercuri spre joi, în timpul unor ciocniri violente care au opus, într-o universitate din Ankara, susţinători şi adversari ai negocierilor angajate de Guvernul turc pentru a încheia conflictul kurd. Scutierii au intervenit cu vehicule blindate şi grenade lacrimogene pentru a dispersa zeci de studenţi naţionalişti şi pro-kurzi care luptau între ei cu bâte şi aruncau cu pietre în direcţia campusului Universităţii Tehnice din Orientul Mijlociu (ODTÜ). Ministrul turc de Interne, Muammer Güler, a deplâns, săptămâna trecută, o recrudescenţă a violenţelor în universităţi, legate de procesul de pace. Campusurile universitare din Turcia sunt, de mai mult timp, teatrul unor confruntări violente între studenţi din tabere politice rivale. Cu toate acestea, acest fenomen s-a redus în ultimii ani. Autorităţile turceşti poartă, începând de la sfârşitul anului 2012, discuţii de pace cu liderul închis al rebelilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Öcalan, pentru a pune capăt unui conflict vechi de 30 de ani. Procesul de pace nu întruneşte unanimitate, pentru că majoritatea turcilor resping ideea unor negocieri cu o organizaţie considerată teroristă de numeroase ţări. Combatanţii PKK vor începe să se retragă din Turcia din 8 mai, în cadrul procesului de pace cu Ankara, anunţă liderul militar al organizaţiei, Murat Karayilan. Însă operaţiunea se va încheia imediat dacă rebelii vor fi atacaţi de armata turcă, a spus oficialul citat. Numărul rebelilor kurzi prezenţi pe teritoriul turc este estimat la 2.000, alţi 2.500 de combatanţi fiind în baze militare din Kurdistanul irakian.

ISRAEL

Dronă doborâtă

Un avion fără pilot, trimis probabil de mişcarea şiită libaneză Hezbollah, a pătruns ieri în spaţiul aerian al Israelului, fiind doborât în scurt timp de aviaţia militară israeliană. Drona pătrunsese în spaţiul aerian israelian dinspre Liban (nord). Avioane de vânătoare israeliene de tip F-16 au decolat imediat de la baza aeriană Ramat David, interceptând aparatul. Avionul fără pilot a fost doborât în zona de coastă din apropierea oraşului Haifa. Mai multe explozii au fost auzite în această zonă, iar resturile aparatului sunt căutate de armata israeliană.

SERBIA

Scuze în genunchi

Preşedintele sârb, Tomislav Nikolic, îşi prezintă scuze în genunchi pentru masacrul de la Srebrenica (Bosnia), comis de forţele sârbe în iulie 1995 şi calificat drept genocid de justiţia internaţională, potrivit unor extrase din interviul ce va fi difuzat la 7 mai, de televiziunea publică bosniacă. ”Îngenunchez şi cer ca Serbia să fie iertată pentru crima comisă la Srebrenica”, a declarat Nikolic, care a negat în iunie că la Srebrenica a avut loc un genocid. Extrase din interviu au fost difuzate pe YouTube, ieri, iar declaraţiile lui Nikolic au fost confirmate de o sursă din cadrul preşedinţiei sârbe.

BULGARIA

Interceptări ilegale

Miroslav Naidenov, fost ministru al Agriculturii în Guvernul condus de partidul Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), a declarat ieri că a fost spionat încă de la preluarea funcţiei, la fel ca toţi ceilalţi colegi ai săi, relatează site-ul Novinite.com. Naidenov a făcut aceste declaraţii pentru postul de televiziune bTV, în primul interviu acordat după inculparea lui pentru corupţie. El a negat acuzaţiile şi a insistat că a fost o înscenare. După ce iniţial a ezitat, Naidenov a declarat că fostul ministru de Interne Ţvetan Ţvetanov a spionat toţi membrii Cabinetului, precum şi pe preşedintele Rosen Plevneliev şi posibil pe fostul premier Boiko Borisov şi mulţi alţi oficiali de rang înalt. Fostul ministru îl acuză pe Ţvetanov că a recurs la aceste activităţi în scopul de a-i şantaja şi de a-i elimina pe toţi cei care s-ar fi apropiat de Borisov. Potrivit lui Naidenov, colegii lui din Cabinet erau îngroziţi de aceste activităţi de spionaj şi se simţeau, fără excepţie, hărţuiţi şi speriaţi. El a declarat, de asemenea, că Borisov nu ştia despre interceptările ilegale. Naidenov a adăugat că şi-a trimis familia în străinătate, din cauza temerilor privind siguranţa acesteia.

MAREA BRITANIE

Puşi sub acuzare

Corespondentul regal al tabloidului ”The Sun” şi doi foşti angajaţi ai academiei militare urmate de prinţii William şi Harry au fost inculpaţi miercuri pentru vânzarea de informaţii despre familia regală, pentru mii de lire. Jurnalistul Duncan Larcombe, în vârstă de 37 de ani, este acuzat că i-a plătit peste 23.000 de lire (27.000 de euro) lui John Hardy, de 43 de ani, un fost instructor al prestigioasei academii militare Sandhurst şi soţiei sale, Claire, de 39 de ani, în schimbul unor informaţii nespecificate despre familia regală, au anunţat parchetul şi poliţia. O a patra persoană, Tracey Bell, o fostă asistentă la centrul medical al Sandhurst, în vârstă de 34 de ani, a fost de asemenea inculpată pentru corupţie. Aceasta este suspectată că a primit 1.250 de lire (1.460 de euro) între octombrie 2005 şi iulie 2006, pentru informaţii care au dus la cinci articole despre Sandhurst apărute în ”The Sun”, cotidianul cel mai vândut în Marea Britanie, aparţinând lui Rupert Murdoch, conform parchetului. Prinţul William, pilot de elicopter în cadrul unităţii de cercetare şi salvare a Royal Air Force, şi-a primit formarea la Sandhurst, în sudul Angliei, din ianuarie până în decembrie 2006. Fratele său mai mic, prinţul Harry, s-a aflat la Sandhurst între mai 2005 şi aprilie 2006. Harry, care este copilot artilerist pe elicoptere Apache, a fost trimis de două ori în Afganistan. Cele patru persoane inculpate vor apărea în faţa tribunalului Westminster din Londra, la 8 mai.

VENEZUELA

Violenţe postelectorale

Nouă persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, iar alte 78 au fost rănite, în urma unor violenţe care au avut loc după alegerea lui Nicolas Maduro în funcţia de preşedinte, pe 14 aprilie, a anunţat, miercuri, Ministerul Public. Potrivit Consiliului Naţional Electoral (CNE), Maduro a câştigat alegerile cu un avans de 1,8 puncte procentuale faţă de Capriles, care a denunţat 3.200 de incidente în cursul procesului electoral şi reclamă renumărarea buletinelor de vot. Adunarea Naţională, în care Guvernul deţine majoritatea absolută, a anunţat crearea unei comisii de anchetă asupra acestor violenţe, consecinţelor lor şi celor vinovaţi. După ce a denunţat nereguli înainte şi în timpul scrutinului, guvernatorul Henrique Capriles i-a îndemnat luni, pe 15 aprilie, pe susţinătorii săi, să iasă în stradă pentru a contesta în mod paşnic rezultatele. Au urmat violenţe, conducând la confruntări cu poliţia, distrugerea de mobilier urban şi confruntări între susţinători şi critici ai lui Maduro, al cărui Guvern a anunţat iniţial şapte morţi în rândul chaviştilor. Între cei nouă morţi se află şi doi copii, în vârstă de 11 şi, respectiv, 12 ani, accidentaţi în mod intenţionat de şoferul unui camion, afirmă autorităţile. Ei se aflau împreună cu un grup de susţinători ai noului preşedinte, în statul Zulia, în vest. Atât Maduro, cât şi Capriles au îndemnat la organizarea unor mitinguri de susţinere, de 1 mai. Venezuela se confruntă cu cel mai ridicat nivel de omucideri în America de Sud - aproape 55 la 100.000 de locuitori -, înregistrând 16.000 de crime recunoscute de Guvern în 2012, într-o ţară cu 29 de milioane de locuitori.

PAKISTAN

Copii înarmaţi

Aproximativ 20 de copii, unii cu vârste de 5 ani, sunt prezentaţi într-o înregistrare video a unei grupări islamiste afiliată reţelei teroriste al-Qaida, trăgând cu arme de foc într-o tabără de antrenament din Pakistan, relatează site-ul israelian Ynetnews. Cei 20 de copii sunt îmbrăcaţi în haine tradiţionale musulmane şi sunt prezentaţi folosind diverse arme de foc - pistoale, mitraliere AK-47 şi carabine. Unii dintre copii sunt atât de mici încât aproape cad din cauza reculului. Înregistrarea a fost realizată de Mişcarea Islamică Turkistan, care deţine tabere de antrenament terorist în Pakistan şi este afiliată al-Qaida. Începând din 1997, gruparea a comis o serie de atentate soldate cu aproximativ 150 de morţi şi sute de răniţi. Organizaţia islamistă luptă pentru preluarea controlului asupra Turkistanului de Est, o zonă aflată pe teritoriul Chinei cunoscută oficial sub denumirea Xinjiang.

RUSIA

ONG condamnat

Un tribunal rus a condamnat pentru prima dată, ieri, un ONG, şi anume asociaţia rusă Golos, la o amendă de 7.500 de euro deoarece nu s-a înscris în registrul agenţilor străini, aşa cum cere o lege controversată. ONG-ul s-a remarcat, în timpul ultimelor alegeri legislative şi prezidenţiale, pentru denunţarea unor fraude masive în beneficiul partidului aflat la putere. El a fost condamnat la plata unei amenzi de 300.000 de ruble deoarece nu a respectat o lege nouă ce obligă ONG-urile care benficiază de finanţare străină şi care au o activitate politică să se înscrie într-un registru al agenţilor străini şi să se prezinte ca atare în orice activitate publică. La tribunal, Golos nu şi-a recunoscut culpabilitatea, dezminţind că ar avea activităţi politice şi că ar primi finanţări străine.



12