Telescopul James Webb este complet funcțional la două săptămâni după lansare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telescopul James Webb este complet funcțional la două săptămâni după lansare

Tehnologie 09 Ianuarie 2022 / 19:08 1778 accesări
Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Telescopul spațial James Webb și-a încheiat cu succes ultima etapă de desfășurare sâmbătă, împreună cu cea a oglinzii sale principale, iar acum se află în configurația sa finală pentru a putea începe, în puțin peste cinci luni, explorarea cosmosului, scrie AFP, preluat de Hotnews.

Oglinda principală emblematică a telescopului măsoară aproximativ 6,5 metri în diametru, așa că era prea mare pentru a încăpea într-o rachetă când a decolat acum două săptămâni. Prin urmare, cele două laturi au fost pliate.

Prima dintre aceste două aripi a fost desfășurată vineri, iar cea de-a doua a fost deschisă sâmbătă dimineața, conform planificării, a spus NASA.

Desfășurarea unui astfel de telescop în spațiu, nu numai a oglinzilor sale,ci și a scutului său termic la începutul acestei săptămâni, a fost o procedură extrem de periculoasă care nu a fost efectuată niciodată în trecut.

Astronomii din întreaga lume pot răsufla ușurați astăzi, deoarece misiunea pare acum foarte reușită.

Cu toate acestea, înainte de a fi operațional, telescopul va trebui să atingă în continuare orbita sa finală la 1,5 milioane de kilometri de Pământ, iar instrumentele științifice vor trebui să continue să se răcească înainte de a fi calibrate foarte precis.

James Webb Space Telescope (JWST) a fost construit și pentru a ne arăta și cum s-au ”aprins” acum peste 13,4 miliarde de ani primele ”lumini”, într-un Univers super-întunecat. Telescopul ne va da mai multe date despre primele licăriri ale ”zorilor” universului, când primele stele și galaxii au început să-l populeze. Se speră că Webb, grație oglinzii uriașe și a capacității de a vedea în infraroșu, va permite vizualizarea mult mai clară a unor galaxii îndepărtate.Ştiri recomandate

Amazon cumpără iRobot
Amazon cumpără iRobot 234 accesări
12
Pagina a fost generata in 0.1519 secunde