Teletext

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teletext

Externe 26 Noiembrie 2007 / 00:00 606 accesări

Iran - Combustibil nuclear pentru reactorul de la Arak

Iranul a anunţat că a fabricat combustibil nuclear pentru reactorul de la Arak. “Barele de combustibil necesare pentru reactorul experimental de 40 de megawaţi de la Arak au fost produse”, a declarat Gholamreza Aghazadeh, directorul Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice. Barele radioactive sînt un fel de cilindre de combustibil compact. “La sfârşitul primului semestru al anului iranian, în septembrie 2008, uzina care fabrică acest combustibil va putea alimenta reactorul de la Arak”, a adăugat acesta. Uzina de la Arak se află în oraşul Isfahan, în centrul ţării. Finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru 2009. Acest reactor îl va înlocui pe cel de la Teheran, construit de SUA înaintea Revoluţiei Islamice din 1979. Pe de altă parte, preşedintele Ahmadinejad a condamnat duminică reuniunea internaţională de săptămîna viitoare, de la Annapolis, în SUA, cu privire la Orientul Mijlociu, apreciind că unicul scop al acesteia este de a susţine regimul israelian împotriva palestinienilor. Iranul, inamic declarat al Israelului, va fi absent de la reuniunea la care participă, marţi, cel puţin 40 de ţări, între care 15 state arabe.

Norvegia - Platformă în flăcări

O platformă petrolieră din Marea Nordului a fost evacuată, ieri, cu ajutorul unor echipe de intervenţie, în urma izbucnirii unui incendiu la bord, care a fost însă stins în cîteva ore. Dintre cele 159 de persoane aflate la bordul Thistle Alpha, 117 au fost evacuate, fără a se raporta victime.

Croaţia - Alegeri parlamentare

Peste 4,4 milioane de croaţi au fost chemaţi ieri la urne pentru a-şi alege cei 140 de reprezentanţi în Parlament. Bătălia electorală se dă între conservatorii aflaţi la putere şi opoziţia de stînga. Potrivit sondajelor, cursa este foarte strînsă, ambele partide fiind creditate cu 30% fiecare. Cei ce vor cîştiga alegerile au dificila misiune de a integra ţara în UE, pînă în 2010. Un alt obiectiv major este obţinerea unei invitaţii de aderare la NATO, la summit-ul din luna aprilie, de la Bucureşti.

Spania - Învestire oficială

Şeful guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a fost învestit oficial duminică drept candidat al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol pentru un al doilea mandat, în alegerile legislative ce vor avea loc în martie anul viitor. Jose Luis Rodriguez Zapatero, în vîrstă de 47 de ani, a iniţiat în primul său mandat numeroase reforme în plan social, contestate de mediile catolice şi conservatoare, în favoarea căsătoriilor homosexuale, a facilitării divorţurilor, a egalităţii între bărbaţi şi femei şi a combaterii violenţei conjugale. În legislativele din martie, a căror dată exactă nu a fost încă stabilită, dar se prefigurează a fi ziua de 9, principalul rival al actualului şef de guvern va fi, ca şi acum patru ani, conservatorul Mariano Rajoy, preşedintele Partidului Popular.

Pakistan - Revenire din exil

Fostul premier pakistanez Nawaz Sharif a declarat, ieri, la revenirea în Pakistan după opt ani de exil, că este decis să scape ţara de dictatură. Regimul lui Pervez Musharraf, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat în urmă cu opt ani, a decretat starea de urgenţă la data de 3 noiembrie, dar a fost de acord ca fostul premier să revină din Arabia Saudită. Pe de altă parte, sîmbătă, Comisia Electorală a confirma alegerea lui Pervez Musharraf la preşedinţie, pentru un nou mandat de cinci ani, în urma scrutinului de luna trecută. O notificare conţinînd rezultatele a fost trimisă Guvernului, ce trebuie să îl declare oficial pe Musharraf preşedinte. Pe de altă parte, fostul premier pakistanez Benazir Bhutto şi-a depus oficial, duminică, într-o circumscripţie electorală din Karaci, candidatura la alegerile legislative prevăzute din 8 ianuarie, fără a fi decis încă dacă partidul său va boicota sau nu scrutinul.

Liban - Vid prezidenţial

Libanul se confruntă, pentru a doua oară în istoria sa, cu un vid la şefia statului, situaţie ce s-a mai produs deja în ultimii doi ani ai războiului civil dintre 1975-1990. La sfîrşitul mandatului, vineri la miezul nopţii, fostul preşedinte Emile Lahoud a părăsit palatul prezidenţial fără ca Parlamentul să îi fi desemnat un succesor, în lipsa unui consens între majoritatea parlamentară anti-siriană şi opoziţia sprijinită de Damasc. Înainte de a părăsi palatul prezidenţial, Emile Lahoud, pro-sirian, a avertizat că are intenţia să numească şeful armatei la conducerea unui Guvern provizoriu, ceea ce a dat naştere la temeri privind reeditarea scenariului din 1988. Acest risc nu este însă de actualitate deoarece, nu numai că nu este abilitat să numească şeful Guvernului, dar nici nu şi-a pus în practică ameninţarea înainte de a părăsi palatul prezidenţial. Pentru că funcţia de preşedinte este vacantă, Executivul este învestit cu toate prerogativele, potrivit Constituţiei de la Taef.



12