Tenorul Vasile Moldoveanu a primit un dar de Crăciun din partea Constanței

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tenorul Vasile Moldoveanu a primit un dar de Crăciun din partea Constanței

Cultură 20 Decembrie 2015 / 00:11 1167 accesări

A fost arhiplină sala Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Iubitorii muzicii au preferat să stea și în picioare pentru a se bucura de darurile muzicale oferite lângă bradul împodobit de către orchestra, corul și soliștii teatrului tomitan, sub conducerea maestrului Radu Ciorei. Tradiționalul și mult-așteptatul Concert de Crăciun s-a bucurat de oaspeți de seamă, tenorul Vasile Moldoveanu și soția sa, Ursula. Surpriza a fost și mai mare pentru melomanii prezenți în sală, deoarece artistul liric constănțean, cu o impresionantă carieră pe marile scene ale lumii, a urcat pe scena tomitană pentru a i se înmâna titlul de cetățean de onoare al Constanței, distincția fiindu-i conferită în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal din 27 noiembrie.

În deschidere, omul de televiziune Mircea Taiss i-a făcut celebrului tenor o descriere succintă, dar elocventă. „Maestrul Vasile Moldoveanu este constănțean, s-a născut în urmă cu 80 de ani în orașul nostru. Este absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu”, clasa profesorului Octavian Enigărescu. Între anii 1966 și 1971 a fost tenor al Operei Române din București, apoi a ales calea exilului, a rămas în Germania. Începând cu anul 1972 a fost tenor al Operei din Regensburg, Amsterdam, Viena, Metropolitan din New York, Covent Garden. A cântat la Lisabona, Paris, Nisa, Monte Carlo. În tot acest timp, meritele sale au fost nerecunoscute în România. A fost acuzat de trădare de țară, i s-au confiscat toate bunurile, dar reparația morală s-a făcut abia în 2012 când a fost decorat cu ordinul Steaua României, în grad de comandor. Ieri i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța, iar pentru rezultatele sale excepționale și pentru talentul său extraordinar și pentru faptul că la fiecare reprezentație se pomenea numele orașului natal, Consiliul Local Constanța a hotărât să-i acorde titlul de cetățean de onoare”, a precizat Mircea Taiss.

„SĂ FACEM DIN CONSTANȚA UN ORAȘ DE LUMINĂ, UN ORAȘ CARE SĂ FIE GELOZIT ÎN ALTE PĂRȚI” Diploma i-a fost înmânată pe scena Teatrului „Oleg Danovski” de primarul interimar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău. „Stimate domnule primar, iubiți constănțeni, întâi de toate vreau să vă spun că sunt foarte fericit că, într-un interval de timp atât de scurt, ne vedem pentru a doua oară și de această dată în condiții foarte fericite. Odată cu înmânarea acestui onor pe care mi-l face Constanța, la propunerea Primăriei și cu adeziunea dvs. colectivă, speranța mea rămâne aceeași: să facem din Constanța un oraș de lumină, deoarece Constanța are potențial istoric, cultural, artistic. Să facem din Constanța un oraș de lumină, un oraș prosper. Numai cu concursul dvs. Să ne unim și să facem din Constanța un oraș care să fie gelozit în alte părți, pentru că avem posibilități”, a spus tenorul Vasile Moldoveanu.

Maestrul a adăugat: „Să fiți foarte convinși că nu renunț la ideea mea, iar acest titlu care mă onorează mă și obligă în același timp, să mă investesc cu toata inima și toată forța care mi-a mai rămas - pentru că la 80 de ani nu este ușor - să fiți fericiți, demni și cinstiți să facem din Constanța un oraș cunoscut și de lumină”.

DEBUT LA ȘAPTE ANI După acest moment festiv, atât artistul liric, cât și primarul interimar s-au întors în sală, de unde au urmărit Concertul de Crăciun, din programul căruia nu au lipsit... glumele muzicale la succesul cărora a contribuit și prestația lui Adrian Bădilă, care și-a pus în valoare calitățile de actor... păpușar. Melomanii tomitani au mai avut parte de o surpriză: au ascultat-o, alături de soliștii profesioniștii - sopranele Elena Rotari, Stela Sârbu, Ionela Duma, Georgiana Costea și tenorul Doru Iftene - și pe micuța Daria Rotari. Cu toată puritatea celor șapte ani ai săi și cu o voce de înger, Daria, fiica Elenei Rotari, a debutat cu dreptul pe scena Teatrului „Oleg Danovski”, ca solist vocal, umplând de bucurie sufletele celor dragi și ale spectatorilor.

Citește și:

„Opera din Constanța este o fereastră spre viitor, către străinătate”

Concert de Crăciun la Teatrul „Oleg Danovski”

Vasile Moldoveanu, Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius”

Galeria cetățenilor de onoare ai Constanței, mai bogată cu trei personalități

Maestrul Vasile Moldoveanu, ovaţionat pe scena natală

„Am emoții ca la „Don Carlos”, la Met”

Tenorul Vasile Moldoveanu, din nou acasă

Andrei Pleșu: „Mă simt recuperat de ai mei, mă simt ca acasă”

" Am vrut să demolez marile idei care ne manipulează”

Radu Beligan, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”12