Tensiuni între Turcia şi Cipru. Premierul grec cere ajutor Statelor Unite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tensiuni între Turcia şi Cipru. Premierul grec cere ajutor Statelor Unite
Externe 05 Octombrie 2019 / 13:16 452 accesări 0 comentarii

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut sânbătă Statelor Unite să-şi folosească influenţa pentru a dezamorsa tensiunile din estul Mediteranei dintre Cipru şi Turcia, care se află într-o dispută privind drepturile de exploatare a zăcămintelor de petrol din Marea Medirerană, potrivit Reuters.

Mitsotakis a declarat în timpul vizitei secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, la Atena că acţiunile Turciei din ultimele zile din largul insulei au reprezentat o „încălcare flagrantă” a drepturilor suverane ale Ciprului.

Tensiunile dintre Cipru şi Turcia cu privire la exploatatea zăcămintelor din largul Mării Mediterane s-au intensificat după ce Ankara a trimis o navă de foraj într-o zonă deja autorizată de Nicosia companiilor energetice italiene şi franceze.

„Statele Unite au un interes deosebit pentru regiunea Mediteranei de Est. Cipru cere doar punerea în aplicare a dreptului internaţional”, a declarat Mitsotakis. Mike Pompeo se află în vizită în Grecia în ultima etapă a unei călătorii în sudul Europei.

„Anticipez contribuţia pozitivă a Statelor Unite pentru a duce la crearea unui climat de cooperare mai constructiv şi mai fructuos în regiune", i-a transmis Mitsotakis lui Pompeo.

Ankara spune că unele dintre zonele pe care Ciprul le exploatează sunt fie pe ţărmul continental propriu, fie în zonele în care turco-ciprioţii au drepturi egale asupra oricărei descoperiri cu ciprioţii greci.

Secretarul de stat al SUA poartă discuţii cu omologul său grec şi ministrul apărării. Răspunzându-i lui Mitsotakis, Pompeo nu s-a referit la Cipru.

„Astăzi relaţia dintre ţările noastre nu a fost cu adevărat niciodată mai puternică”, a spus Pompeo, lăudând eforturile Greciei pe calea sa de redresare economică.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1271 secunde