Terenurile agricole se vor da cu lingurița, nu cu lopata

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pământul românesc e... „italiano vero“

Terenurile agricole se vor da cu lingurița, nu cu lopata

Economie 25 Septembrie 2016 / 16:41 988 accesări
Guvernul va modifica legea terenurilor agricole, limitând achizițiile străinilor la 50 ha/persoană și forțându-i să desfășoare activități agricole timp de cinci ani!

Guvernul va modifica legea terenurilor agricole, limitând achizițiile străinilor la 50 ha/persoană și forțându-i să desfășoare activități agricole timp de cinci ani!

GATA CU JOACA Varianta de modificare a legii privind vânzarea terenurilor agricole va fi publicată pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în cursul acestei săptămâni și va intra în circuitul de avizare numai după ce va fi discutată cu fermierii, a declarat ministrul de resort, Achim Irimescu - „Au tot existat presiuni din partea fermierilor români pentru modificarea actului normativ (nr. 17/2014), în condițiile în care suprafețe mari de terenuri agricole au intrat în proprietatea firmelor străine. Principala modificare este limitarea achiziției de teren agricol de către persoanele fizice (români și străini) la cel mult 50 hectare, la care se adaugă și anumite condiții referitoare la cunoștințele de bază în domeniul agricol, desfășurarea unor activității agricole pentru o perioadă de minimum cinci ani, precum și obligația de a păstra destinația agricolă vreme de 10 ani“. Reamintim că, în mai, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, avertiza că sunt cel puțin două milioane de hectare de teren agricol care se află în proprietatea firmelor sau persoanelor străine - „Vânzarea terenurilor agricole este o mare problemă pentru România. Vă spun sincer că ne fuge pământul de sub picioare! Ne trebuie o lege care să creeze condiții favorabile de cumpărare a terenurilor de către cetățenii români. Acum sunt tranzacții cu zeci, chiar sute de hectare, care au ajuns să se facă prin donații, pentru a ocoli procedurile legale“.

ITALIANO VERO? În același context, fostul secretar de stat în MADR Adrian Rădulescu nota că circa 70% dintre terenurile vândute către firme străine ajung, în realitate, la fonduri de investiții - „Ele nu fac altceva decât speculații financiare cu terenul, fie dându-l în arendă, fie comercializându-l de câte ori este cazul. Nu au ce căuta în acest domeniu!“. Să mai spunem că, potrivit unui studiu al AGRO Intelligence, românii mai dețin în proprietate sau arendă puțin peste 30% din suprafața de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane hectare. Conform rapoartelor notariale, există peste un milion de hectare de teren arabil în proprietatea străinilor (italieni - 23,4%, nemți - 15,5%, arabi - 10%, unguri - 8,2%, spanioli - 6,2%, austrieci - 6,1%, danezi - 4,5%, olandezi, greci, turci) și multinaționalelor (Rabobank, Generali, ASI Europe etc.). Cele mai căutate trei zone ale țării sunt Timiș, Vaslui și Arad, prețurile variind între 2.000 și 18.000 euro/ha. În țările din vestul UE, costurile pot sări de 30.000 euro/ha, de unde și interesul uriaș al străinilor pentru pământul românesc.



12