Testați-vă gratuit pentru cancerul de col uterin, la Constanța! Ce trebuie făcut?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Program finanțat de Ministerul Sănătății, la final

Testați-vă gratuit pentru cancerul de col uterin, la Constanța! Ce trebuie făcut?

Sănătate 16 August 2016 / 19:23 28761 accesări

Coordonatorul rețelei de screening de depistare precoce a cancerului de col uterin de la Spitalul Județean Constanța, medic primar Sorin Vameșu

Coordonatorul rețelei de screening de depistare precoce a cancerului de col uterin de la Spitalul Județean Constanța, medic primar Sorin Vameșu

Șeful Clinicii Obstetrică Ginecologie I a SCJU, prof. univ. dr. Vlad Tica

Șeful Clinicii Obstetrică Ginecologie I a SCJU, prof. univ. dr. Vlad Tica

Au mai rămas aproape 5 luni din Programul Național de depistare precoce a cancerului de col uterin, finanțat de Ministerul Sănătății și inițiat încă din 2012. Coordonatorul rețelei de screening de la Spitalul Județean Constanța, medic primar Sorin Vameșu, a declarat, pentru ”Telegraf”, că femeile mai pot încă beneficia de gratuitate până la finele anului, ultima zi fiind 31 decembrie. ”Deși la început adresabilitatea a fost mulțumitoare, în ultimii 2 ani sezisăm o scădere a persoanelor care vin și cer să fie incluse în program”, a declarat medicul coordonator. Precizăm că la Constanța, potrivit statisticii Direcției de Sănătate Publică Județeană, numărul îmbolnăvirilor de cancer de col uterin a înregistrat o creștere cu 25 de cazuri în 2015, față de 2014, de la 92 la 117.

În Constanța, potrivit statisticii Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ), numărul îmbolnăvirilor de cancer de col uterin a înregistrat o creștere cu 25 de cazuri în 2015, față de 2014. Astfel, dacă în 2014 erau raportate 92 de cazuri, un an mai târziu numărul a ajuns la 117. Medicii nu ratează nicio ocazie să atragă atenția femeilor să meargă la controalele preventive, știut fiind faptul că prevenția este esențială în Sănătate; avantaje sunt și pentru pacienți, cât și pentru sistemul sanitar, cheltuielile fiind mai mici cu prevenirea în comparație cu tratarea. Ce trebuie să facă femeile pentru a depista precoce leziuni care pot duce la cancerul de col uterin? În primul rând, ele trebuie să meargă periodic la un consult ginecologic, medicul specialist fiind cel care le explică totul despre prevenire. Este adevărat că nu toate femeile își permit să ajungă la ginecolog, costurile fiind mari în privat, raportat la veniturile multora. Trebuie să ai cel puțin 200 de lei, iar dacă ai și recomandări pentru unele investigații, costurile cresc.

GRATUITATE Important de știut este faptul că, încă din 2012, și femeile din Constanța au șansa să își facă analize importante gratuit, în cadrul unui Program Național de depistare precoce a cancerului de col uterin, inițiat de Ministerul Sănătății (MS). Coordonatorul rețelei de screening de depistare precoce a cancerului de col uterin de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” Constanța, medic primar Sorin Vameșu, a declarat, pentru ”Telegraf”, că femeile mai pot încă beneficia de gratuitate până la finele anului, ultima zi fiind 31 decembrie. ”Deși la început adresabilitatea a fost mulțumitoare, în ultimii 2 ani sezisăm o scădere a persoanelor care vin și cer să fie incluse în program. Încercăm să le aducem la cunoștință că este important ca ele să participe la toate programele naționale de prevenție desfășurate de MS, dat fiind faptul că sunt programe gratuite”, a declarat medicul coordonator.

CE TREBUIE FĂCUT?

Pentru a beneficia de gratuitatea programului, femeile au de făcut un singur lucru, extrem de simplu. În primul rând, trebuie să întrebe medicul de familie dacă este în rețeaua specializată în depistarea cancerului de col uterin și acreditată de MS în acest program. În caz afirmativ, pacienta trebuie să solicite medicului de familie formularul specific FS1, cu care să se prezinte apoi la un centru de recoltare în vederea efectuării testului Babeș-Papanicolau. ”Dacă medicul de familie nu face parte din rețea, pacienta sa nu are cum să beneficieze de program. Este condiționată de acest fapt. MS nu a dat nicio derogare, ar fi fost foarte greu să urmărim pacientele. Medicii de familie au obligația să verifice dacă au mai eliberat acest formular pentru o anumită pacientă în intervalul de timp 2012 - 2016”, explică dr. Vameșu. Menționăm că în județul nostru inițial au fost 3 rețele, în prezent rămânând două; la Cernavodă nu mai funcționează. Una dintre ele, și cea mai mare, funcționează la SCJU. ”Avem un număr mare de medici de familie, aproximativ 100, care sunt cuprinși în această rețea, care pot elibera formularul respectiv femeilor care aparțin populației eligibile, între 25 și 64 de ani”, a adăugat dr. Vameșu. El a precizat că 90% dintre teste vin la SCJU.

TESTE RECOLTATE ȘI LA SCJU

Femeile care sunt eligibile și care vor să fie incluse în program primesc toate informațiile de care au nevoie de la medicii de familie, atât despre centrele de recoltare (programări, unde sunt), cât și despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească atunci când merg la recoltare. Menționăm că recoltări pentru testul Babeș-Papanicolau se fac și la SCJU, mai exact în Ambulatoriul de specialitate (policlinica), la cabinetul de ginecologie (dr. Metin Beghim); iar în Policlinica 2, la planingul familial (dr. Voiculescu). ”În SCJU, analiza se execută în mediu lichid, ceea ce asigură o acuratețe mult mai mare a diagnosticului, evitând astfel neajunsurile date de transport, de ținerea la temperatură. Mediul lichid asigură o prezervare optimă a materialului celular recoltat”, a explicat dr. Vameșu.

REZULTATELE

Coordonatorul programului de la Constanța a explicat că, odată efectuat frotiul, care este citit de un anatomo-patolog, nu de un biolog, rezultatele sunt trecute în formular, care este trimis spre validare la unitatea de management de care aparține Constanța, respectiv Spitalul „Sf. Pantelimon“ din Capitală. După aceea, spune dr. Vameșu, ”formularul este trimis medicului de familie de care aparține, acesta urmând să anunțe pacienta în cauză de sosirea rezultatului”. ”În cazul în care rezultatul atrage atenția asupra unei leziuni intraepiteliale, precanceroase, el are obligația să elibereze un bilet prin Casa de Sănătate, către medicul ginecolog. Programul actual aici se oprește. După aceea, pacienta primește tratament sau unele recomandări de la medicul ginecolog sau de la medicul de familie”, adaugă dr. Vameșu.

NU ÎNSEAMNĂ CANCER!

Coordonatorul programului a explicat că ”o leziune intraepitelială nu înseamnă cancer, chiar dacă este de grad înalt, așa că pacientele nu au de ce să se sperie”. ”Este o leziune precanceroasă care poate evolua spre un cancer, dar nu este obligatoriu, dar trebuie avut în vedere și acest lucru”, a declarat dr. Vameșu. Cât despre rezultatele de până acum, care nu sunt oficiale, ”s-ar părea că ne încadrăm în intervalele pe care le acceptă chiar și SUA, pentru că la ei ne raportăm”. MS va fi cel care va centraliza rezultatele și le va comunica.

CE SPUN GINECOLOGII!

Șeful Clinicii Obstetrică Ginecologie I a SCJU, prof. univ. dr. Vlad Tica, a explicat, pentru ”Telegraf”: ”Screeningul pentru cancerul de col uterin, deși nu pune diagnosticul, pentru că diagnosticul aparține histopatologului după ce facem noi biopsii, încadrează pacientele în grupe de risc și ne permite un diagnostic precoce”. Tot el a subliniat că acest diagnostic precoce este esențial pentru că poate evidenția leziuni precanceroase care pot fi tratate de către ginecolog pentru a nu se ajunge la cancer. ”Chiar și în cazul diagnosticului de cancer, diagnosticarea precoce a acestuia, adică în stadiul I, permite tratamentul său cu șanse foarte mari de supraviețuire, pe când diagnosticul, chiar și în următorul stadiu, II, probabilitatea de supraviețuire la 5 ani scade semnificativ”, adaugă profesorul.



12