Tillerson și Lavrov au discutat despre dezescaladarea conflictului sirian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tillerson și Lavrov au discutat despre dezescaladarea conflictului sirian

Externe 06 Mai 2017 / 07:40 370 accesări

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, și omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat vineri telefonic despre modalitățile de punere în practică a unei "dezescaladări" în conflictul sirian, a informat Departamentul de Stat, scrie AFP.

Discuția dintre cei doi demnitari a avut loc la o zi după semnarea de către Rusia, Iran și Turcia a unui acord care instaurează patru "zone de dezescaladare" în Siria.

Acordul a fost semnat cu prilejul unei reuniuni la Astana, capitala Kazahstanului, la care Statele Unite au asistat numai ca observator.

"Secretarul de stat a discutat astăzi (vineri) cu ministrul rus de externe, Lavrov, despre eforturile vizând punerea în practică a unei dezescaladări a conflictului în curs în Siria", a declarat vineri seară purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert într-un comunicat.

Statele Unite au salutat joi cu mare prudență acest acord, afirmând într-un comunicat că "susțin orice efort care poate duce într-adevăr la reducerea violențelor din Siria".

Memorandumul nu a fost semnat direct nici de guvernul sirian, nici de opoziție.

Statele Unite participă la negocieri de pace separate sub egida ONU la Geneva, în care blocajele dintre guvern și rebelii sirieni s-au soldat cu un impas.

Un nou ciclu de tratative urmează, totuși, să înceapă luna aceasta la Geneva.

"Secretarul de stat așteaptă cu nerăbdare să continue întâlnirile cu ministrul de externe pentru a discuta despre rolurile respective ale Statelor Unite și Rusiei pentru a tempera conflictul și a sprijini negocierile de la Geneva cu scopul de a face să avanseze soluția politică", a adăugat Heather Nauert.

Războiul din Siria a făcut peste 320.000 de morți și milioane de deplasați din martie 2011, reamintește AFP.12
Pagina a fost generata in 0.2703 secunde