Tineri doctori trimiși peste hotare chiar de minister! „Ce atâta naționalism?”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În alți ani s-a putut. Interesul personal înainte de toate?

Tineri doctori trimiși peste hotare chiar de minister! „Ce atâta naționalism?”

Sănătate 11 Decembrie 2015 / 19:26 1835 accesări

Nu este pentru prima dată când Concursul de Rezidențiat naște controverse. Și în acest an au apărut probleme. Mai exact, 153 de tineri au rămas fără locuri/posturi, deși au obținut punctaj de promovare. Însă, potrivit Ministerului Sănătății, concursul este concurs și nu se mai poate face nimic, conform Metodologiei Rezidențiatului. Tinerii medici au însă altă opinie și au arătat că în alți ani s-au putut suplimenta locurile, ba chiar au existat repartiții pe locuri/posturi ale colegilor care au obținut punctaje care nu i-ar fi promovat, iar acest lucru se poate vedea negru pe alb în arhivele concursului publicate online. Trist este faptul că reprezentanți ai ministerului de resort, care ar fi trebuit să susțină doctorii, i-au gonit din țară, adresându-le întrebarea „Ce atâta naționalism?” și spunând că interesul personal trebuie să fie înainte de toate. Tinerii, însă, nu s-au lăsat intimidați și au depus numeroase memorandumuri la instituțiile statului care pot interveni, iar pe 14 decembrie au anunțat și o acțiune de protest!Vineri seară, ministrul Sănătății a decis eliberarea din funcție a consilierului Benoni Țiganiuc, în urma afirmațiilor pe care le-a făcut după întâlnirea cu tinerii medici.

Concursul național de Rezidențiat 2015, sesiunea 15 noiembrie, a luat final, făcându-se deja repartițiile, tinerii trecând la următorul pas, acela de întocmire a dosarelor astfel încât să poată profesa în cadrul unităților sanitare alese. Sunt însă absolvenți ai facultăților de medicină din țară care au reușit să obțină un punctaj de promovare (maximum fiind de 943, iar minimum de 565) la Concursul de Rezidențiat 2015, dar care, însă, au rămas fără locuri/posturi, acestea epuizându-se, numărul candidaților fiind mai mare, motiv pentru care s-a iscat o revoltă în tabăra lor. Așa că, în această săptămână, ei au mers la Ministerul Sănătății (MS), însoțiți de un avocat, pentru cere o suplimentare a locurilor/posturilor, mai ales că se știe deficitul de cadre medicale cu care se confruntă sistemul sanitar. De altfel, nu de puține ori am arătat cum unele spitale din țară sunt nevoite să tragă obloanele unor secții, în lipsa personalului medical. Chiar zilele trecute s-a anunțat un deficit masiv de personal în ţară, la Galaţi, de exemplu, acesta fiind de cel puţin 2.500 de cadre specializate. Pe asta s-au bazat și tinerii care au rămas fără locuri/posturi.

SURPRIZĂ! Au avut însă o mare surpriză atunci când au ajuns față în față cu reprezentanți ai MS. Un consilier din MS, șef lucr. dr. Tiganiuc Benoni, specializat în Sănătate publică și management sanitar și în Management proiecte europene, le-a spus că ”nu înțelege patriotismul lor de a munci în țară, că știu o limbă străină și ar face bine să-și vadăinteresul și să plece să muncească afară”, citează curentul.info. De altfel, tinerii au și o înregistrare în acest sens.

EXPLICAȚII Reprezentanţii MS au subliniat că singura modalitate legală în care locurile/posturile rămase neocupate pot fi ocupate este aceea a Ordonanţei nr.18 din 2009, care prevede că: “Prin excepţie de la prevederile art. 16 şi 18, în cazul în care la finele repartiţiei candidaţilor promovaţi la Concursul de Rezidenţiat rămân locuri/posturi de rezident neocupate, MS poate organiza, pentru ocuparea acestora, o sesiune extraordinară de Concurs de Rezidenţiat în primul semestru al anului următor”. În Metodologia concursului din 15 noiembrie 2015, aprobată prin Ordinul Comun al MS și MECS nr. 1195/5414/2015, s-a prevăzut că: ”Locurile şi posturile rămase neocupate în urma finalizării alegerilor nu se vor putea redistribui altor candidaţi declarați promovați în alte centre universitare, acestea urmând a fi ocupate numai printr-un alt Concurs de Rezidenţiat”. Totodată, oficialii MS au arătat că o suplimentare de locuri la Bucureşti nu se încadrează în prevederile legale şi va atrage o depășire a cifrei de școlarizare aprobate prin HG nr. 211/2015. De asemenea, o redistribuire fără concurs ar constitui o măsură discriminatorie.

ÎN ALȚI ANI S-A PUTUT Pe de altă parte, tinerii medici care au avut ghinionul să rămână fără locuri/posturi spun că în alți ani s-a putut, ba chiar au fost repartizați și doctori cu punctaje extrem de mici, iar acest fapt poate fi consultat în arhiva Concursului de Rezidențiat. De exemplu, la concursul din 2010, Clasificarea finală pe posturi a arătat că un număr important de tineri medici au fost acceptați chiar și cu un punctaj sub 500 - sub promovare. Apogeul a fost atins la o repartiție în județul Prahova, unde un tânăr a fost acceptat pe postul de medic anestezist cu un punctaj de 261 (!?). Tot tinerii medici au anunțat că, și în 2009, cei care nu au mai prins locuri/posturi au beneficiat într-un final de ele, MS cerând o suplimentare de 1.500 Guvernului. Asta se încearcă și acum, o suplimentare, dar de doar 153. În acest sens, au fost depuse memorandumuri la o serie de instituții ale statului care ar putea să intervină. Deocamdată, MS nu a dat un răspuns cert, dar s-ar părea că sunt șanse mari să fie organizată o sesiune extraordinară a concursului. Tinerii au anunțat și o acțiune de protest pe 14 decembrie, la București, și, în cazul în care nu reușesc să convingă autoritățile, vor să ajungă inclusiv la Bruxelles.

Din datele MS rezultă că 153 de candidați care au obţinut un punctaj minim de promovare nu au putut alege un loc/post întrucât acestea au fost ocupate. MS a crescut anual numărul de locuri/posturi scoase la Concursul de Rezidenţiat, în 2015 fiind 4.000 de locuri/posturi, cu mențiunea că la nivelul întregii țări, atât pentru farmaciști cât și pentru medicii dentiști.

Vineri seară, ministrul Sănătății a decis eliberarea din funcție a consilierului Benoni Țiganiuc, în urma afirmațiilor pe care le-a făcut după întâlnirea cu tinerii medici.
"Este regretabil că un reprezentant al Ministerului Sănătății a afirmat astfel de lucruri. Ne preocupă în mod special identificarea unor soluții pentru stoparea fenomenului migrației medicilor și asigurarea personalului medical necesar în unitățile sanitare publice", a afirmat Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătății, conform comunicatului de presă.



12