Toader a declanșat revocarea procurorului general pentru motive grave

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Toader a declanșat revocarea procurorului general pentru motive grave

Ministrul Justiţiei: Lazăr, numit fără evaluare. În dosar, un document de clasare referitor la preşedintele ţării
Justiție 24 Octombrie 2018 / 18:13 777 accesări

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seara că declanşează procedura de revocare a procurorului-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Augustin Lazăr. Ministrul Tudorel Toader a afirmat miercuri, în declaraţia legată de evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, că acesta a fost numit de preşedinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul conţinând însă o rezoluţie de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis.

"Pe 27 aprilie 2016 a semnat numirea în funcţia de procuror general, unde nu exista evaluarea criteriilor de performanţă profesională. Rezultă faptul că ministrului Justiţiei de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcţia de procuror general cu nerespectarea criteriilor şi procedurilor legale. Preşedintele Republicii nu a verificat legalitatea evaluării în propunerea numirii făcute. De ce ministrul justiţiei a transmis fără ca dosarul să fie complet, preşedintele a numit fără a exista verificarea legalităţii şi nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, şi nu înţeleg de ce, apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie", a declarat Tudorel Toader.

"În temeiul prevederilor articolului 54, alineatul 4, coroborat cu articolul 51, alineatul 2, litera b din Legea 303/2004, cu modificările, completările ulterioare privind statutul judecătorilor şi procurorilor declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr", a anunţat Toader, la Ministerul Justiţiei.

El a adăugat că raportul de evaluare, însoţit de propunerea de revocare a procurorului general, va fi transmis miercuri seara către Secţia pentru procurori a CSM în vederea studierii, analizării şi elaborării avizului consultativ, precum şi preşedintelui României pentru a decide potrivit competenţelor legale ce îi revin.

Ministrul Justiţiei a afirmat că faptele enumerate în raport sunt "de netolerat" într-un stat de drept, iar activitatea managerială a lui Lazăr contravine obligaţiilor constituţionale şi legale.

"Considerăm că actele şi faptele enumerate în prezentul raport, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea managerială a domnului Augustin Lazăr contravine obligaţiilor constituţionale şi legale. În aceste condiţii, nu se mai poate susţine ocuparea în continuare şi exercitarea de către domnia sa a funcţiei de conducere din cadrul Ministerului Public. Toate elementele prezentate susţin gravitatea comportamentelor, mesajelor publice ale procurorului general, care, prin managementul realizat, a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional", a susţinut Tudorel Toader.

Spicuim, în continuare, din prezentarea succintă a raportului făcută de Tudorel Toader miercuri după-amiază.

"Voi prezenta într-o scurtă declaraţie de presă, raportul privind activitatea mangerială a procurorului general. Raportul e structurat pe cinci capitole şi părţi. Prima parte se referă la baza juridică, temeiul legal, a doua la premise, a treia la evaluarea în sine, a patra concluzii, a cincea propuneri. Raportul are 63 de pagini şi sigur veţi fi de acord cu faptul că nu îi pot da citire cuvânt cu cuvânt pentru că ne prinde noaptea aici", a spus Tudorel Toader.

"Voi face o scurtă sinteză, după care, îl veţi găsi pe pagina de internet a MJ. Temeiul legal pentru redactarea raportului de evaluare se raportează la art 132 din Constituţie, care spune că procurorii îşi desfăşoara activitatea",a mai spus Toader.

Evaluarea lui Lazăr cuprinde exact 20 de puncte, câte au fost şi în cazul Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr cuprinde 20 de puncte, exact câte au fost şi în cazul Laurei Codruţa Kovesi, precizând că putea să mai adauge câteva.

"Nu neapărat din motive de simetrie, dar evaluarea cuprinde exact 20 de puncte câte au fost şi la procurorul-şef al DNA. Puteam să adaug ma multe. Când ajung la finalul celor 20, vă pot evoca şi alte motive", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a enumerat ca prim punct din cele 20 faptul că Augustin Lazăr a susţinut că evaluarea Laurei Codruţa Kovesi a fost lipsită de temei.

"Primul lucru pe care aş vrea să îl subliniez, faptul că procurorul general a susţinut vehement, public, lipsa temeiului legal pentru evaluarea procurorului-şef de la DNA. A avansat ideea unui conlfict între procuror şi ministrul Justiţiei. Convingerea mea e că a avansat această idee pentru a împiedica evaluarea procurorului şef al DNA. Procurorul general nu a dispus nicio măsură de verificare a celor apărute în spaţiul public şi reclamate de mulţi, nu a făcut niciun demers pentru temeiul legal pentru evaluarea procurorului şef de la DNA", a completat Toader.

„Una spunem alta facem. În mandatul său a crescut numărul delegărilor”

Ministrul Tudorel Toader a declarat că Augustin Lazăr a scris în proiectul de management că va reduce numărul de delegări, dar în fapt acestea au crescut în mandatul său.

"Punctul 10, neîndeplinirea obliectivelor asumare de procurorul general în proiectul de managemet. În proiect scrie vom lua toate măsurile ca să reducem delegările în funcţii de execuţie sau de conducere, adică cei care au funcţii să le exercite în realitate, dacă ne uităm pe evaluarea Ministerului Public, constatăm contrariul. În mandatul dânsului a crescut numărul delegărilor. Cu alte cuvinte, una spunem alta facem", a declarat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader îi reproşează procurorului general şi faptul că nu a respectat deciziile Curţii Constituţionale.

"Contestarea deciziilor CCR, în sensul nerepectării deciziilor CCR. Dacă un cetăţean care nu are pregătire poate să spună <<o fi, nu o fi>>, un procuror general care să încurajeze nerespectarea e mult mai grav. Am în vedere acelaşi demers, ancheta comisiei paprlamentare", a mai spus Toader.

Toader: Lazăr a contestat modificările legilor justiţiei, inclusiv Secţia de anchetă a magistraţilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a enumerat, printre cele 20 de puncte ale evaluării procurorului general, şi faptul că Augustin Lazăr a contestat proiectele de modificare a legilor justiţiei, mai ales Secţia de anchetă a magistraţilor, declarată constituţională de Curtea Constituţională.

"Contestarea legilor de modificare a Legilor Justiţiei, utlerior controlului de constituţionalitate. Vă dau un singur exemplu, deşi am mai multe. Mult s-a discuta în spaţiul public despre acea secţie specială (Secţia de anchetă a magistraţilor -n.r.). Procurorul general şi-a exprimat punctul de vedere, dar la un moment dat Curtea Constituţională a validat soluţia ca fiind constituţională. Şi ştim că deciziile CCR sunt definitve şi obligatorii, iar tu ca procuror eşti primul chemat să respecţi legea", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Tudorel Toader a declarat, miercuri, cu privire la evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, că acesta a scris în proiectul de management că va reduce numărul de delegări, dar în fapt acestea au crescut în mandatul său.

Augustin Lazăr a fost numit procuror general în data de 28 aprilie 2016 de către preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună.

Citiți Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României aici:

https://html1-f.scribdassets.com/15bfn1i9ts6m9tzp/images/1-f62660a309.jpg



Ştiri recomandate

12