Tortura, un subiect livrat care să acopere alte potenţiale scandaluri? Poate de la CIA?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Diplomaţia la putere

Tortura, un subiect livrat care să acopere alte potenţiale scandaluri? Poate de la CIA?

Externe 07 Februarie 2017 / 17:38 504 accesări
Şeful CIA, Mike Pompeo, a declarat că vrea să examineze în ce măsură limitele impuse în manualul armatei cu privire la tehnicile de interogatoriu pot frâna activitatea serviciilor americane

Şeful CIA, Mike Pompeo, a declarat că vrea să examineze în ce măsură limitele impuse în manualul armatei cu privire la tehnicile de interogatoriu pot frâna activitatea serviciilor americane

Dincolo de celebra declaraţie „Tortura funcționează”, cu care Trump a inflamat spiritele în urmă cu un an, la alegeri, discuţiile pe acest sensibil subiect erau de aşteptat. O concepţie prezidenţială ce a emis în spaţiul public atât de multe idei cu iz extremist nu avea cum să nu includă şi subiectul „tortură”, atât de „drag” americanilor. Nu există niciun dubiu că ea este reală şi utilizată la scară largă de serviciile de informaţii. Ce rămâne de discutat acum, când tortura s-a transformat într-o plăcintă fierbinte pe care oficialii din jurul lui Trump o aruncă cu grijă de la unul la altul? Mai nimic sau, mai bine zis, acelaşi lucru, dar în moduri cât mai diplomatice!

Lângă declarația în favoarea metodelor de interogatoriu interzise se adaugă şi numirea la CIA a unei spioane implicate în gestiunea închisorilor secrete cu practici tenebroase. Poate abia aici putem discuta, însă informaţii în plus nu există. Nimeni nu se întreabă despre asta şi nimeni nu cere explicaţii în plus, ceea ce ne duce cu gândul la acea „acoperire la vedere” a unui subiect. Şi ce umbrelă mai generoasă putea găsi PR-ul Casei Albe decât tortura?

Rămânând la subiectul torturii, după victoria în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, Trump s-a declarat „impresionat” de argumentele defavorabile acestor metode - argumente formulate de cel care a devenit de atunci ministrul său al Apărării, James Mattis -, însă fără a spune clar că și-a schimbat părerea. În fața acestei nebuloase, scurgerea în mass-media americane, la sfârșitul lunii ianuarie, a unui proiect de decret ce deschide calea spre redeschiderea de închisori secrete ale CIA și revenirea la metode de interogatoriu interzise a stârnit îngrijorare în rândurile opoziției și chiar în mijlocul republicanilor. Cu atât mai mult cu cât o fostă responsabilă a operațiunilor secrete ale CIA, implicată în gestionarea de închisori secrete în străinătate unde erau torturați deținuți după 11 septembrie 2001, a fost numită recent directoarea adjunctă a Agenției pentru spionaj. „Tortura este imorală și profund contrară principiilor acestei națiuni”, au subliniat vineri cinci senatori democrați într-o scrisoare adresată șefului CIA, Mike Pompeo, și ministrului Apărării. „De altfel, este recunoscut că aceasta este ineficace și chiar contraproductivă, deoarece generează informații nefiabile”, au atenționat ei.

În cele din urmă, Casa Albă ar fi revenit asupra pasajelor ce deschideau calea pentru închisori secrete și metode de tortură, afirmau mai multe mass-media americane în weekend, însă declarațiile lui Trump stârnesc în continuare reacții. Celebrul consilier juridic al lui George W. Bush, John Yoo, i-a recomandat acestuia, la începutul anilor 2000, adoptarea „de măsuri viguroase, chiar extreme, pentru a proteja națiunea după atentatele din 11 septembrie 2001”, notează Yoo însuși într-un editorial publicat luni de „New York Times“, citând ca exemplu „invadarea Afganistanului, deschiderea închisorii din Guantanamo, procesele militare și interogatoriul avansat al liderilor teroriști”. „Însă până și eu am grave îngrijorări cu privire la utilizarea de către Trump a puterii prezidențiale”, recunoaște Yoo.

Înființate în timpul președinției lui George W. Bush, la începutul „războiului împotriva terorismului”, în mai multe țări - Polonia, Lituania, România, Afganistan, Thailanda, precizează AFP -, închisorile secrete au fost închise printr-un decret al lui Barack Obama în 2009. În ceea ce privește interzicerea torturii, acest lucru a fost înscris în legislația americană printr-o lege votată în 2015 de Congres. SUA nu pot recurge la tehnicile de interogatoriu stipulate în manualul armatei, ceea ce exclude legal „simularea înecului” („waterboarding”), interzisă oficial de Obama. „Nu vom readuce tortura în SUA”, a declarat recent senatorul republican John McCain, el însuși victimă a torturii când a fost prizonier în Vietnam, ca reacție la zvonurile pe marginea decretului.

În fața ridicării scuturilor, Donald Trump a dat din nou asigurări că va urma recomandarea ministrului său al Apărării și a șefului CIA. În ceea ce-l privește pe șeful CIA, Mike Pompeo, el a declarat că vrea să examineze în ce măsură limitele impuse în manualul armatei cu privire la tehnicile de interogatoriu pot frâna activitatea serviciilor americane, suscitând astfel temeri în rândurile celor care se opun torturii.

Taguri articol
CIATorturăSubiectAcoperireScandaluriSUA


12