Traficanţi de materiale radioactive din R. Moldova caută clienţi terorişti, inamici ai Occidentului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Traficanţi de materiale radioactive din R. Moldova caută clienţi terorişti, inamici ai Occidentului

Externe 07 Octombrie 2015 / 16:24 370 accesări

Site-ul agenției Associated Press, care a realizat o anchetă pornind de la patru cazuri dejucate în cinci ani, susține că traficanţi din R. Moldova, care ar avea legături ruse, încearcă să vândă materiale radioactive teroriştilor, căutând în special clienţi care sunt inamici ai Occidentului. Valentin Grosu, un traficant reţinut anul acesta, a cerut 2,5 milioane de euro de la un client, oferindu-i suficient cesiu radioactiv pentru a contamina câteva străzi! ”Poţi fabrica o bombă nucleară, care ar fi perfectă pentru gruparea teroristă Stat Islamic”, a afirmat traficantul. ”Dacă ai legătură cu ei, afacerea va merge bine”, a continuat acesta. Dar traficantul nu era sigur că clientul său este real şi avea dreptate să fie îngrijorat. Clientul era un informator şi a fost nevoie de circa 20 de întâlniri pentru a-l convinge pe Grosu că este un reprezentant autentic al grupării Stat Islamic. În final, cei doi au făcut un schimb de bani contra o mostră de material radioactiv, într-o operaţiune în urma căreia Grosu a ajuns în închisoare.

Acest caz, care nu a fost dezvăluit anterior, este una dintre cel puţin patru tentative dejucate în ultimii cinci ani, în care reţele criminale cu presupuse conexiuni ruse au încercat să vândă materiale radioactive extremiştilor, prin R. Moldova, potrivit investigaţiei realizate de AP. O altă anchetă a dus la dejucarea unei tentative de a vinde uraniu îmbogăţit pentru fabricarea bombelor unui cumpărător real din Orientul Mijlociu. Potrivit interceptărilor şi declaraţiilor anchetatorilor, un intermediar a făcut în mod repetat afirmaţii pline de ură la adresa SUA, în timp ce încerca să obţină materialul esenţial şi planuri pentru fabricarea unei bombe atomice, destinate unui cumpărător din Orientul Mijlociu. Înregistrările audio, video, fotografiile, documentele şi interogatoriile analizate de AP au arătat că traficanţii caută în mod special clienţi care sunt inamici ai Occidentului. Acest fapt confirmă temerile că bandele de crimă organizată încearcă să se alieze cu grupări precum Statul Islamic şi al-Qaida, care intenţionează să folosească arme de distrugere în masă.

Operaţiunile menţionate au reprezentat un parteneriat între FBI şi un mic grup de anchetatori moldoveni, dar succesele lor au fost umbrite de alte neajunsuri: liderii grupărilor criminale au scăpat, cei arestaţi au evitat pedepse lungi cu închisoare, revenind, în unele cazuri, la traficul de materiale radioactive. Din motive strategice, în majoritatea operaţiunilor, arestările au fost efectuate după obţinerea unor mostre de materiale nucleare, nu a unor cantităţi mari. Acest lucru înseamnă că, dacă traficanţii aveau acces la întreaga cantitate de material propusă spre vânzare, aceasta a rămas în mâinile lor.

Citește și:

Traficanţi de uraniu în aşteptarea sentinţei

Constanţa, “liant” al mafiei ex-sovietice, între Bulgaria şi România?

Partenerii români de afaceri ai Combinatului Râbniţa din Transnistria, suspectaţi că aduc în ţară materiale cu risc radioactiv12
Pagina a fost generata in 0.1633 secunde