Tragedia de la Smolensk: Vinovaţi ar fi controlori de trafic ruși care ar fi provocat „voluntar“ prăbușirea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tragedia de la Smolensk: Vinovaţi ar fi controlori de trafic ruși care ar fi provocat „voluntar“ prăbușirea

Externe 03 Aprilie 2017 / 16:16 221 accesări

Parchetul polonez a transmis luni că va inculpa controlori de trafic aerian ruși pentru că au provocat în mod „voluntar” tragedia aeriană de la Smolensk din 2010, în care au murit 96 de persoane, printre care și președintele Lech Kaczynski, potrivit AFP. Guvernul partidului naționalist Lege și Justiție (PiS), care susține ipoteza unui atentat, desfășoară propria anchetă asupra acestei catastrofe, care, conform fostului Executiv liberal, a fost cauzată de erori umane și de condițiile meteo nefavorabile. O nouă analiză de probe, printre care înregistrări de conversații între echipajul avionului prezidențial și turnul de control de la Smolensk, "le-a permis procurorilor să formuleze noi capete de inculpare împotriva a doi controlori de trafic aerian, cetățeni ai Federației Ruse, precum și a unei a treia persoane care se afla atunci în turnul de control", a declarat presei procurorul general adjunct, Marek Pasionek. Cei doi controlori ruși au fost deja inculpați de Parchetul polonez în 2015, unul pentru "că a provocat pericolul direct al unei catastrofe aeriene", iar al doilea "pentru că a provocat neintenționat o astfel de catastrofă".

Luni, Parchetul a refuzat să precizeze detaliile actului de inculpare până când nu vor fi prezentate persoanelor vizate. Parchetul a informat de asemenea că fragmente ale aparatului de zbor vor fi trimise în mai către patru laboratoare străine, printre care unele din Marea Britanie și Spania, pentru a verifica dacă prăbușirea avionului ar fi putut fi provocată de explozibili. În acest sens, Justiția poloneză va efectua exhumarea corpurilor tuturor victimelor pentru a stabili cauza morții lor.

Polonia cere fără succes Rusiei să restituie epava avionului, care s-a prăbușit la 10 aprilie 2010 la Smolensk. Conform Moscovei, restituirea nu va fi posibilă până când Justiția rusă nu își va încheia propria anchetă judiciară. Pentru Varșovia, epava are o valoare simbolică, însă ea este în primul rând o probă majoră care ar putea permite să se stabilească dacă prăbușirea a fost un accident sau rezultatul unui atentat. Această catastrofă, care alimentează o dezbatere politică ce îi divizează profund pe polonezi, le-a servit conservatorilor ca un cal de bătaie pentru a reveni la putere. Ministrul Apărării, Antoni Macierewicz, l-a acuzat în martie pe fostul premier Donald Tusk de „trădare diplomatică” în ancheta privind accidentul.12
Pagina a fost generata in 0.186 secunde