Transmisiuni live pe Internet de pe şantierele arheologice de la Hîrşova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În premieră naţională

Transmisiuni live pe Internet de pe şantierele arheologice de la Hîrşova

Cultură 17 Iulie 2006 / 00:00 1407 accesări

Un eveniment în premieră pentru arheologia românească a avut loc, ieri, la Hîrşova, organizat de Muzeul Carsium, în colaborare cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). Pasionaţii de arheologie din întreaga lume, specialişti, studenţi şi toţi cei care au accesat site-ul www.muzeucarsium.digital-net.ro au putut urmări o transmisiune live, pe Internet, cu imagini ale expoziţiilor permanente din cadrul Muzeului Carsium din Hîrşova, cît şi de pe şantierul de aşezare neolitică de la Hîrşova. Manifestarea a fost prilejuită de organizarea celei de a VII-a ediţii a “Zilei Porţilor Deschise“ de la Muzeul Carsium şi s-a deschis, ieri dimineaţă, cu slujba de sfinţire a instituţiei muzeale, urmată de vizitarea acesteia de către participanţi, precum şi a şantierelor arheologice din zonă. Printre cei prezenţi la acest eveniment deosebit pentru arheologia românească s-au numărat reprezentantul Ministerului Culturii din Franţa, dr. Bernard Randoin, alături de echipa de specialişti francezi care lucrează alături de şeful şantierului Hîrşova tell, Mirel Popovici - reprezentant al Muzeului Naţional de Istorie a României, şi de ceilalţi arheologi români, directorul MINAC, dr. Constantin Chera, responsabilul Muzeului Carsium, Constantin Nicolae, studenţi ai Universităţii “Valahia“ din Tîrgovişte, reprezentanţi ai altor muzee din ţară, localnici.

Manifestarea a avut ca scop prezentarea rezultatelor săpăturilor de la Hîrşova tell - aşezare neolitică deosebit de importantă din punct de vedere strategic, a concluziilor specialiştilor care au lucrat pe şantierul din zonă, atît arheologi, cît şi paleontologi şi zoologi, fiind vorba de o cercetare interdisciplinară. Prin transmisiunea live, de pe Internet, publicul larg a avut ocazia să poată vedea suprafaţa pe care se desfăşoară săpătura arheologică, unde sînt vizibile fundaţii de locuinţe, resturi de pereţi de chirpic, gropi de pari, zone menajere. Primele cercetări au început la Hîrşova în anul 1939, de remarcat fiind faptul că unele dintre piesele descoperite la tell sînt expuse la Muzeul Carsium şi la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. “Sînt emoţionat de acest prim eveniment la nivel naţional, de transmisiunea pe Internet a rezultatelor cercetărilor de la Hîrşova. Sînt impresionat de nivelul ştiinţific dovedit de echipa care lucrează aici, de faptul că se face o cercetare interdisciplinară, astfel încît rezultatele să fie valorificate la nivel maxim“, a precizat directorul MINAC, dr. Constantin Chera.

Tot ca o noutate absolută, la Hîrşova, în perioada 17 iulie - 5 august, se va organiza prima ediţie a “Şcolii de vară de arheologie". Timp de trei săptămîni, accesînd aceeaşi adresă web, tinerii specialişti şi publicul larg vor avea prilejul să afle mai multe informaţii despre monumentele arheologice şi şantierele de la Hîrşova, prin intermediul unor programe cu tematică precisă, cu o durată de aprox. 30 de minute. "Toate aceste activităţi demonstrează că arheologia românească este într-o continuă schimbare, determinată de cele mai noi forme de comunicare şi ultimă generaţie în materie de tehnică informatică", a concluzionat responsabilul Muzeului Carsium, dr. Constantin Nicolae.

Taguri articol


12