Transnistria insistă cu aderarea la Rusia. Kremlinul tace... încă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Transnistria insistă cu aderarea la Rusia. Kremlinul tace... încă

Externe 25 Septembrie 2016 / 15:00 491 accesări

Transnistria urmărește și va insista asupra unor legături mai strânse cu Rusia, dar aceasta depinde de capacitățile și dorința Kremlinului de a înfăptui respectivul deziderat, a declarat săptămâna aceasta, în cadrul unei vizite la Moscova, liderul regiunii separatiste transnistrene, Evgheni Șevciuk, care a reiterat cu această ocazie că Tiraspolul nu renunță la ideea alipirii Transnistriei la Federația Rusă, a relatat duminică Radio Chișinău. "Soluția la această problemă ține de voința politică a factorilor de decizie de la Moscova. Transnistrenii și-au manifestat masiv dorința de a fi în componența Federației Ruse în cadrul unui referendum. Acest rezultat a fost luat în considerație de către Duma de Stat, care a adoptat chiar și o declarație în susținerea acestei idei“, a afirmat Evgheni Șevciuk într-o conferință de presă susținută la sediul agenției de presă RIA Novosti. "Înțelegem că alipirea republicii moldovenești nistrene la Federația Rusă se poate înfăptui doar dacă există dorință din ambele părți. Acum aceasta depinde doar de voința și capacitățile Rusiei“, a adăugat liderul transnistrean, fără alte comentarii.

Reamintim că Șevciuk a semnat la începutul lunii septembrie un decret prin care cerea aplicarea rezultatelor referendumului din 17 septembrie 2006, când 97% din locuitorii din stânga Nistrului s-au pronunțat pentru independență și aderarea la Federația Rusă, emiterea acestui decret intervenind la aproape 10 ani de la referendum. Premierul moldovean, Pavel Filip, a atras atenția atunci că Tiraspolul se pregătește de alegeri prezidențiale și că așa-numitul decret are mai degrabă un caracter populist. O părere similară a fost expusă de mai mulți analiști de la Chișinău, care nu au întrevăzut niciun efect juridic sau vreo consecință pe plan geopolitic în urma acestuia.

Kremlinul nu va comenta deocamdată inițiativa lui Șevciuk, deoarece nu este clar pe ce se bazează astfel de acțiuni, a declarat la câteva zile după aceea purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, citat de Interfax. De altfel, conform presei tiraspolene, Moscova l-ar susține pe Vadim Krasnoselski, așa-numitul președinte al Parlamentului de la Tiraspol, în perspectiva alegerilor prezidențiale din decembrie în Transnistria.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.212 secunde