Tratament salvator la Spitalul Județean de Urgență Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A treia cauză de deces din lume Tratament salvator la Spitalul Județean de Urgență Constanța
Sănătate 12 Decembrie 2018 / 15:02 2324 accesări 1 comentariu

Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic

Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic

Timpul este esențial și pentru pacienții cu accidente vasculare cerebrale; cu cât se intervine mai rapid cu tratamentele moderne, cu atât șansele ca pacienții să fie recuperați cât mai bine sunt uriașe. Medici constănțeni au participat la o simulare națională privind implementarea protocolului național pentru efectuarea trombolizei, salvatoare pentru anumiți pacienți cu AVC. Reprezentanți ai Spitalului Clinic Județean “Sf. Apostol Andrei” Constanța au anunțat că de acum se va face tromboliză și la Constanța. Medici ai secției de Neurologie a SCJU au participat la o simulare națională, desfășurată sub observația directă a mai multor specialiști veniți de la Spitalul Universitar de Urgență din București. În cadrul simulării, medicii constănțeni au pus în aplicare protocolul național pentru efectuarea trombolizei.

„Întreaga activitatea s-a cronometrat, timpul fiind extrem de important în respectarea acestei proceduri. Rezultatul a fost optim, iar de acum înainte medicii din cadrul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța pot administra tratamentul trombolitic”, potrivit SCJU.

CE ESTE? ”Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic și constă în injectarea unei substanțe trombolitice (denumită și fibrinolitică), adică o substanță capabilă să dizolve un cheag format pe vasul de sânge. Aceasta se administrează doar pacienților cu diagnostic cert de AVC ischemic acut, în maxim 4,5 ore de la debutul simptomelor. Eficacitatea trombolizei este cu atât mai mare cu cât intervalul de timp de la producerea AVC-ului este mai mic”, se arată într-un comunicat al SCJU. În cazul pacienților care au suferit un AVC și au urmat tratatmentul trombolitic în timp util, efectele secundare vor fi reduse la minim, deficitul motor putând fi complet remis. “Este importantă recunoașterea cât mai rapidă a semnelor de AVC acut, respectiv: prezența deficitelor motorii, a tulburărilor de limbaj, tulburări de vedere brusc instalate, asimetrie facială, tulburări de mers”, a declarat conf. univ. dr. Axelerad Any Docu, medic șef secție Neurologie SCJU Constanța, citată în comunicat.

STATISTICI! Datele statistice arată că, în România, în fiecare an, aproape 70.000 de oameni fac accident vascular cerebral, și dintre ei doar 25% au șanse să își reia activitatea; restul rămân cu dizabilități motorii și afectări neuronale.

AVC-ul este o urgenţă medicală care reprezintă, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a treia cauză de deces în lume.

PROIECT! Proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 450/08.04.2015 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu AVC acut se află în prezent în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătății (MS) www.ms.ro, secțiunea Transparență Decizională.

Începând cu 2015, 10 spitale din Romania au derulat programul pilot al acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut. Documentul pus în dezbatere creează premizele pentru a extinde acest program la nivel național. “Programul și-a dovedit eficiența, mulți pacienți care au beneficiat tratament intervențional în caz de AVC fiind recuperați. Din această cauză, împreună cu specialiștii am decis extinderea acestuia la nivel național.Tratamentul acut farmacologic și intervențional reprezintă principalul mijloc de reducere a dizabilitatii importante asociate AVC”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

În acest an, un grup de lucru extins, format din reprezentanții comisiilor de specialitate neurologică și medicină de urgență din MS, a analizat rezultatele și a evaluat oportunitatea extinderii acțiunii prioritare în tratamentul accidentului intervenţional al pacienţilor cu AVC acut la nivelul întregii țări.

EVALUARE A 38 DE SPITALE! În prima lună a anului 2019 se va încheia evaluarea unui numar de 38 de spitale județene din întreaga țară în vederea extinderii listei spitalelor care vor putea derula programul acțiunii prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu AVC acut. Mai mult, MS lucrează la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut. Protocolul se bazeaza pe ghidurile în vigoare și conține informații utile pentru organizarea traseului pacientului suspect de AVC, precum și procedura de selecție a pacienților eligibili pentru tratament intervențional acut. “Prin aceste măsuri dorim să standardizam și să uniformizăm practica clinică la nivel național, pentru ca toți pacienții care sufera un AVC să beneficieze de șanse egale indiferent de județul în care se află”, a declarat ministrul Pintea. Prin aceste măsuri, dar și prin educarea publicului pentru a recunoaște rapid semnele unui AVC, cât și antrenarea echipajelor de intervenție pentru gestionarea eficientă a pacientului cu AVC în fereastra de tromboliză, MS preconizează că rata pacienților care vor beneficia de tratament intervențional să crescă.

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.2274 secunde