Trecut-au anii! 127 de ani de la... apusul „Luceafărului”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trecut-au anii! 127 de ani de la... apusul „Luceafărului”

Cultură 14 Iunie 2016 / 18:15 574 accesări

127 de ani se împlinesc, pe 15 iunie, de la trecerea în eternitate a poetului național Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889). Constănțenii care doresc să-i aducă unui omagiu „poetului nepereche” al literaturii române pot depune o floare la bustul poetului, situat pe faleza Cazinoului din Constanța.

Grupul statuar care-i înfățișează pe Mihai Eminescu și pe muza Calliope - după unii, o reprezentare a Veronicăi Micle - a fost realizat de sculptorul Oscar Han, membru al „Grupului celor patru”, din care mai făceau parte pictorii Nicolae Tonitza, Francisc Șirato și Ștefan Dimitrescu. Alegerea artistului și a machetei i-a revenit lui Tudor Vianu. Fondurile necesare ridicării acestui monument au fost strânse la inițiativa Comitetului pro-Eminescu, condus de Ioan N. Roman, prin subscripție publică și prin organizarea unor conferințe la care luau parte mari personalități ale culturii române. Inaugurarea a avut loc pe 15 august 1934, în prezența familiei regale.

Tomitanii nu trebuie să uite că în iunie 1882, Eminescu a venit la Constanța „să facă băi”, la recomandarea medicului. Din mansarda hotelului D'Angleterre, el îi scria Veronicăi Micle: „O să mă întrebi ce efect mi-a făcut marea, pe care-o văz pentru-ntâia oară? Efectul unei nemărginiri pururi mișcate. Dar, abia de două zile aici, n-am văzut-o în toate fețele, căci ea e schimbăcioasă la culoare şi în mișcări, de unde unii autori o și compară cu femeia. Constanţa sau Chiustenge este un mic orăşel, dar îndestul de frumos...”.

Citește și:

Dor de Eminescu12
Pagina a fost generata in 0.2732 secunde