Trei persoane reținute în dosarul mafiei lemnului!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trei persoane reținute în dosarul mafiei lemnului!

Eveniment 13 Octombrie 2016 / 15:39 293 accesări

Trei persoane au fost reținute de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Pitești, în urma perchezițiilor efectuate într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul exploatării lemnului. Ordonanțele au fost emise în cursul nopții de miercuri spre joi, cei trei indivizi fiind introduși în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș. Pentru alți 12 suspecți din dosar, oamenii legii au dispus măsura controlului judiciar. Procurorii au coordonat miercuri nu mai puțin de 72 de percheziții în județele Constanța, Argeș, Vâlcea, Teleorman, Maramureș, Gorj, Hunedoara, Sibiu și Alba. În dosarul în care uriașa operațiune a fost derulată se fac cercetări pentru șapte infracțiuni: evaziune fiscală, delapidare, tăiere ilegală și furt de arbori, fals în înscrisuri, date de mită și folosirea cu rea-credință a creditului societății.

Potrivit anchetatorilor, "în perioada 2014-2016, suspectul C.V. a coordonat activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului, referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea de material lemnos, la transportul, la primirea materialului lemnos, la prelucrarea și valorificarea acestuia, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum şi la însuşirea de sume de bani din gestiunea societăţii comerciale", conform unui comunicat dat publicității de DIICOT. Oamenii legii spun că, în cazul tăierilor ilegale, liderul rețelei le cerea echipelor care îi puneau planurile în aplicare să încerce să-și ascundă urmele în permanență, "prin folosirea vopselei de culoare roşie ce trebuia aplicată pe alţi arbori, după ce arbori anterior semnaţi de către organele silvice erau tăiaţi, și prin scoaterea cioatelor aferente arborilor tăiaţi ilegal", după cum arată procurorii.

Apoi lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din județul Vâlcea și transportat către Portul Constanța pentru a fi exportat. Procurorii mai spun că unele societăți folosite de suspecți în circuitul evazionist creat au beneficiat și de sume foarte mari, cu titlu de rambursări de TVA. Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigată a fost stabilit la o valoare de aproximativ 4.000.000 de euro. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite şi ridicate documente contabile, cinci laptopuri, șase HDD-uri, suma de 362.335 lei, 100 de bijuterii din aur, cinci ceasuri din același metal prețios şi suma de 7.600 de euro.12
Pagina a fost generata in 0.2691 secunde