Trei săptămâni și jumătate pentru conservarea Cazinoului din Constanța?!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Să vedem ce-o să iasă!

Trei săptămâni și jumătate pentru conservarea Cazinoului din Constanța?!?

Administrație 15 Octombrie 2018 / 17:04 7435 accesări

Deși, inițial, autoritățile locale din Constanța anunțaseră că lucrările de conservare și punere în siguranță ale Cazinoului vor începe la începutul lui octombrie, se pare că până și această activitate pare prea greu de început la timpul stabilit. Așa se face că, potrivit unor declarații recente ale primarului Constanței, Decebal Făgădău, lucrările de conservare a edificiului-simbol vor începe, până la urmă, în 22 octombrie. Potrivit planurilor, lucrările de conservare vor fi încheiate până în 14 noiembrie, când sărbătorim 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă.

Deși, inițial, autoritățile locale din Constanța anunțaseră că lucrările de conservare și punere în siguranță ale Cazinoului vor începe la începutul lui octombrie, se pare că până și această activitate pare prea greu de început la timpul stabilit. Așa se face că, potrivit unor declarații recente ale primarului Constanței, Decebal Făgădău, lucrările de conservare a edificiului-simbol vor începe, până la urmă, în 22 octombrie. Acestea vor fi realizate de o firmă care a încheiat un parteneriat cu Primăria Constanța în acest sens. În aceste lucrări vor intra și cei 25.000 de euro strânși prin intermediul campaniei „SOS Cazino”, derulată cu sprijinul organizatorilor festivalului Neversea. Potrivit planurilor, lucrările de conservare vor fi încheiate până în 14 noiembrie, când sărbătorim 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă. Autoritățile spun că aceste lucrări reprezintă o soluție provizorie de menținere a Cazinoului în această stare până la consolidarea propriu-zisă.

RESTAURAREA EDIFICIULUI SE ÎNGROAPĂ ÎN HÂRTII

În ceea ce privește consilidarea și restaurarea propriu-zise, lucrurile se află încă în faza documentației, ceea ce înseamnă, între noi fie vorba, un regres. Amintim că, la sfârșitul lunii septembrie, Compania Națională de Investiții a semnat contractul de actualizare a documentației care va sta la baza restaurării și consolidării Cazinoului. Teoretic, acest lucru ar trebui să ne bucure, dat fiind faptul că ar însemna un pas înainte către restaurarea despre care se tot vorbește de o mulțime de ani. Din păcate, nu avem nicio garanție asupra faptului că licitațiile pentru desemnarea restauratorului nu vor fi contestate și că lucrurile nu se vor împiedica pe parcurs. „În urma finalizării procedurii de achiziție publică, Compania Națională de Investiții a desemnat ofertantul câștigător, iar serviciile contractate vizează actualizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI), a studiilor și expertizelor realizate în anul 2015, astfel încât indicatorii tehnico-economici să reflecte în mod real modificările suferite de această clădire de la ultima avizare și până în prezent”, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța. În document se mai arată că proiectantul are la dispoziție 90 de zile pentru realizarea documentației. După predarea acesteia, indicatorii tehnico-economici urmează să fie aprobați prin emiterea unei hotărâri de guvern, după care vor putea fi demarate procedurile privind contractarea lucrărilor de consolidare și restaurare. În altă ordine de idei, primarul Decebal Făgădău a anunțat că, începând de săptămâna viitoare, vor începe lucrările de punere în siguranță a edificiului, acțiuni ce vor dura aproximativ o lună și jumătate. Recent, europarlamentarul Mircea Diaconu a atras atenția autorităților să nu demareze lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța fără actualizarea și finalizarea studiilor necesare unei renovări adecvate a clădirii. În consecință, eurodeputatul propune extinderea acordului privind transferul de responsabilitate pentru lucrările de proiectare și construcție a Cazinoului pentru a permite detalierea prealabilă a lucrărilor și a evita, astfel, încă un eșec în ceea ce privește restaurarea monumentelor istorice din România.12