Tribunalul Bucureşti: Greva controlorilor de trafic aerian este legală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizia nu este definitivă

Tribunalul Bucureşti: Greva controlorilor de trafic aerian este legală

Justiție 30 Mai 2017 / 17:26 590 accesări

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, marţi, că greva controlorilor de trafic aerian este legală, respingând solicitarea conducerii ROMATSA. Oricum, greva controlorilor de trafic aerian a fost suspendată temporar la ora 12.10. Decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti a fost întâmpinată cu aplauze în sala de judecată. Hotărârea nu este definitivă, putând fi contestată cu apel în termen de 15 zile. "Eram convinşi că nu am greşit cu nimic, că avem dreptate, deci nu aveam nicio îndoială că acţiunea noastră ar putea fi ilegală. În ceea ce priveşte convenţia cu patronatul ROMATSA, am decis suspendarea grevei, cu specificaţia că, în orice moment în care vom constata că iarăşi ne blocăm, putem declara grevă cu 48 de ore înainte, respectiv două zile lucrătoare. Această convenţie a fost încheiată pentru că nu am dorit să producem probleme unor oameni nevinovaţi. Am fost obligaţi să ajungem în această situaţie. Am fost chemaţi la minister cu două zile înainte de declanşarea grevei şi ieri, cu o zi înainte. Am stabilit nişte paşi împreună cu Ministerul Transporturilor, cu directorul Autorităţii Aeronautice Civile Române, cu CA al ROMATSA, anumiţi paşi care ar putea ajuta la deblocarea celor 50 de revendicări pe care le avem. Există şanse ca pentru cel puţin o perioadă să nu declanşăm greva generală", a declarat liderul sindicatului ROMATSA, Gabriel Tudorache, la ieşirea de la tribunal.

Sindicaliştii susţin că principala problemă o reprezintă lipsa de personal, conducerea ROMATSA intenţionând chiar să reducă posturile până în 2019, la nivelul anului 2009. "Este foarte riscantă această politică, gândiţi-vă că avem locaţii cu doar trei controlori, noroc că directorul are şi el licenţă. Trebuie să te odihneşti, nu poţi să stai cu ochii într-un ecran 12 ore. Sunt reglementări internaţionale, una-două ore munceşti, apoi te odihneşti. De multe ori, nici după 12 ore oamenii nu pot pleca acasă", a mai spus Gabriel Tudorache.

"Tribunalul Bucureşti a decis că respinge contestaţia ROMATSA, respinge şi contestaţia intervenţiei accesorii a Ministerului Transporturilor, făcută azi dimineaţă sau azi noapte, greva fiind declarată legală şi au fost urmaţi paşii legali. E adevărat, cu drept de contestaţie în termen de 15 zile, la Curtea de Apel Bucureşti. Însă prima instanţă a decis că greva este legală, pe cale de consecinţă chiar şi acum greva ar putea fi reluată", a spus avocatul Anca Popescu, care a reprezentat sindicatul ROMATSA.

ORICUM, MARŢI, ÎNCEPÂND CU ORA 12.10, GREVA DE LA ROMATSA A FOST SUSPENDATĂ TEMPORAR, AFIRMĂ PREȘEDINTELE SINDICATULUI SERVICIILOR DE TRAFIC AERIAN, GABRIEL TUDORACHE

În timpul şedinţei de judecată, avocatul ROMATSA a cerut magistraţilor să constate că greva controlorilor de trafic nu e legală, că nu au fost respectate procedurile şi a solicitat instanţei să dispună încetarea acesteia, având în vedere că unele revendicări au fost stinse şi rezolvate deja. Totodată, apărătorul a precizat că semnăturile au fost strânse înainte ca toţi paşii negocierii să fie parcurşi.

Pe de altă parte, avocatul sindicatului ROMATSA a susţinut că au fost parcurse toate etapele prevăzute de legea dialogului social, iar după concilierea cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, au fost notificaţi angajaţii. Apărătorul a specificat că personalul comtrolorilor de trafic nu a făcut grevă în decembrie deoarece aceştia au sperat că se vor rezolva pe cale amiabilă o serie de revendicări. Totodată, potrivit apărătorului, ROMATSA ar fi trebuit să prezinte Uniunii Europene un plan de măsuri după ce traficul aerian a crescut cu 10 procente, însă nu a făcut-o. "Nu avem controlori de trafic aerian suficienţi. Turnurile de control din ţară au trei oameni, care lucrează 12 cu 36 de ore. Astfel intră doi la o tură şi celălalt împreună cu directorul, care nu are nicio competenţă. În 2015 s-a promis rezolvarea acestor probleme, când s-a anulat greva de atunci, dar nu s-a rezolvat nimic. Revendicările noastre nu fac decât să protejeze buna desfăşurare a traficului aerian. Nu cred că se poate simţi cineva confortabil ştiind că nu există controlori de trafic aerian. Aceste revendicări nu se vor soluţiona decât prin semnarea unui contract colectiv de muncă", a declarat în instanţă avocatul care reprezintă sindicatul ROMATSA.

La rândul lui, avocatul care reprezintă Ministerul Transporturilor a cerut instanţei să constate nelegalitatea grevei şi încheierea acesteia, invocând că lista semnăturilor nu este legală, acestea fiind strânse în noiembrie 2016, deci nu cu o dată şi cu un scop precise. "70% dintre angajaţi au fost la muncă, deci e clar că nu toţi au fost de acord cu greva", a spus apărătorul.

În replică, avocatul sindicatului ROMATSA a precizat că personalul care asigură mentenanţa radarelor şi meteo nu poate intra în grevă pentru că asta ar însemna "dirijarea avioanelor cu steguleţe", motivând că din acest motiv 70% dintre ei au fost la muncă. Magistraţii au decis, la capătul şedinţei de judecată, că greva este legală, respingând solicitarea conducerii ROMATSA.12
Pagina a fost generata in 0.1772 secunde