Trotuarele constănțene, pe post de târguri auto

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ne-am umplut de hârburi

Trotuarele constănțene, pe post de târguri auto

Administrație 11 Ianuarie 2018 / 23:13 2855 accesări
Pe Șoseaua Mangaliei, în zona Billa, aproximativ 30 de maşini ocupau abuziv trotuarele. Nu erau „venite în vizită”, ci expuse la vânzare.

Pe Șoseaua Mangaliei, în zona Billa, aproximativ 30 de maşini ocupau abuziv trotuarele. Nu erau „venite în vizită”, ci expuse la vânzare.

Parcarea pe trotuar a devenit o modă în municipiul Constanţa, fie pentru că nu există suficiente locuri de parcare, fie pentru că unii şoferi consideră că pietonii pot găsi şi alte locuri pe unde să meargă. În plus, mai există o categorie de cetățeni care transformă spațiul public într-un adevărat târg auto. Pe Șoseaua Mangaliei, în zona sediului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, parcarea pe trotuar nu se face pentru că nu există locuri, ci pentru că unii samsari de maşini se cred mai presus de lege şi ocupă abuziv domeniul public. La finele săptămânii trecute, în zonă, aproximativ 30 de maşini ocupau abuziv trotuarele. Nu erau „venite în vizită”, ci expuse la vânzare. Pentru samsarii de maşini nu a contat nici măcar staţia de autobuz din zonă sau spațiul verde, pietonii fiind obligaţi să facă slalom printre autovehiculele scoase la vânzare pentru a ajunge la autobuz. „Ăştia chiar nu au bun simţ. Vin îşi pun maşinile aici pe trotuar şi noi suntem obligaţi să mergem pe stradă. Poliţia vine, le dă amendă şi pleacă. Dar maşinile rămân în continuare pe trotuar”, s-a plâns un constănţean. Potrivit Poliției Locale, cei care își expun mașinile la vânzare în spații neamenajate riscă o amendă între 400 şi 800 lei pentru persoanele fizice, respectiv între 500 și 1.000 lei pentru persoanele juridice.

STOP IMPORTURILOR DE HÂRBURI!

Pentru a stopa fenomenul importului de sicrie pe patru roți, actuala coaliție de guvernare s-a gândit la o nouă variantă a taxei auto. După ce ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că mașinile vor fi taxate în funcție de gradul de poluare (o nouă taxă de mediu, cu o altă pălărie), mai mulți parlamentari din PSD au înaintat un proiect de lege care va pune bețe în roate samsarilor. Potrivit antena3.ro, persoanele fizice nu vor mai avea voie să achiziționeze mașini second-hand mai des de o dată la doi ani. Proiectul de lege va limita numărul de autovehicule pe care le pot cumpăra persoanele fizice într-un interval de timp. Practic, dacă acest proiect de act normativ va intra în vigoare, românii vor putea să achiziționeze, o dată la doi ani, un singur autovehicul second-hand pentru folosința proprie. Pe lângă măsura amintită anterior, propunerea legislativă va permite doar persoanelor juridice să achiziționeze mașini din străinătate și să le revândă la noi în țară. Asta înseamnă că nu se pune definitiv capăt afacerilor pe care le derulează samsarii, ci ei vor fi strânși cu ușa să își facă firme în numele cărora să cumpere mașinile pe care intenționează să le revândă. Măsurile propuse în proiectul de lege au ca scop, potrivit expunerii de motive, „o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat și eliminarea operațiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziționate în spațiul intracomunitar și revândute în România”. Amintim că și Guvernul pregătise o lovitură pentru samsarii de mașini, însă a renunțat. Aceasta era inclusă printre modificările aduse de curând Codului Fiscal și adoptate miercuri, 8 noiembrie, printr-o Ordonanță de Urgență. Este vorba despre un impozit de 10% din veniturile obținute de cei care vindeau mai mult de trei mașini în decursul unui an. Această prevedere a fost retrasă.

Amintim că eliminarea timbrului de mediu (1 februarie 2017) a deschis robinetul la înmatriculările de hârburi în România. Inspectorii Registrului Auto Român spun că, în primele șase luni ale anului, aproape 5% dintre vehiculele verificate tehnic la nivel național în trafic, adică 1.758 de vehicule, prezentau pericol iminent de accidente. Evident, nici județul Constanța nu a fost ocolit de fenomenul înmatriculărilor de hârburi. Potrivit unor surse din cadrul Serviciului de permise şi înmatriculări auto din Constanţa, la nivelul județului nostru, numărul de înmatriculări auto după eliminarea timbrului de mediu a crescut cu 110% față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă în primele șase luni din 2016 am avut aproximativ 12.000 de înmatriculări auto, în prima jumătate din acest an s-au înregistrat peste 25.000 de înmatriculări. Interesant este că din 85% din aceste înmatriculări sunt doar în municipiul Constanța“, au declarat pentru „Telegraf“ surse din cadrul Serviciului de permise şi înmatriculări auto din Constanţa.



12