Trump dinamitează relaţiile cu Danemarca pentru că Groenlanda nu e de vânzare?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
''Trump trăieşte pe altă planetă. Autosuficient şi obraznic'' Trump dinamitează relaţiile cu Danemarca pentru că Groenlanda nu e de vânzare?!
Externe 21 August 2019 / 16:57 254 accesări 0 comentarii

Fostul secretar general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, a declarat că decizia preşedintelui american Donald Trump de a-şi anula vizita în Danemarca constituie "un pas înapoi" în relaţiile dintre cele două ţări, informează miercuri Reuters, arată agerpres.ro. "Amânarea de către preşedintele Trump a vizitei sale în Danemarca constituie un pas înapoi pentru relaţiile diplomatice ale ţărilor noastre, însă s-ar putea ca aceasta să fie spre bine", a notat fostul premier danez pe contul său de Twitter. "Securitatea Arcticii şi provocările în domeniul mediului sunt prea importante pentru a fi abordate în marja unor discuţii care nu duc nicăieri, precum vânzarea insulei Groenlanda", a scris Rasmussen. Anders Fogh Rasmussen a fost secretar general al NATO din 2009 până în 2014 şi premier al Danemarcei între 2001 şi 2009, conducând un guvern de centru-dreapta. "Danemarca a fost vreme de decenii unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai Americii. În timpul acestei vizite s-ar fi putut discuta despre asemenea probleme de interes comun precum contracararea Nord Stream 2, îngrijorările G5, combaterea terorismului global şi problema Arcticii", a mai subliniat Rasmussen.

Declaraţia lui Rasmussen vine după ce Trump a anunţat, marţi, că şi-a amânat pe termen nedefinit întrevederea cu Mette Frederiksen prevăzută pentru începutul lui septembrie, în condiţiile în care actualul premier danez nu manifestă interes pentru o eventuală achiziţionare de către Trump a Groenlandei, teritoriu autonom ce aparţine Danemarcei. La Copenhaga, Casa Regală, aflată la originea invitaţiei lui Trump, şi-a exprimat "surpriza", într-un comunicat scris, transmis la televiziunea publică DR. La rândul ei, întreaga clasă politică daneză s-a declarat "stupefiată". Şi opoziţia daneză a criticat anunţul lui Trump, iar vicepreşedintele Partidului Liberal, fostul ministru de externe Kristian Jensen, a vorbit inclusiv despre o ''criză diplomatică'' şi de nevoia regândirii relaţiilor dintre cele două ţări. "Danemarca este o ţară foarte specială, cu oameni incredibili, însă, date fiind comentariile premierului Mette Frederiksen, potrivit căreia ea nu are niciun interes pentru vânzarea Groenlandei, îmi voi amâna întrevederea, prevăzută să aibă loc în următoarele două săptămâni, pentru o altă dată", a anunţat, pe contul său de Twitter, locatarul Casei Albe. "Premierul danez a fost în măsură să facă economie de bani şi de eforturi pentru SUA şi Danemarca, fiind atât de directă. Îi mulţumesc pentru aceasta şi mă grăbesc să reprogramez pentru o altă dată" această întrevedere”, a continuat miliardarul republican.

Acest anunţ intervine cu câteva zile înainte de plecarea lui Donald Trump spre Franţa, unde va participa la summitul G7 de la Biarritz, în perioada 24-26 august.

Reamintim că Donald Trump şi-a confirmat duminică interesul pentru Groenlanda. "Ideea a apărut şi am spus că, din punct de vedere strategic, ar fi cu siguranţă interesant", a declarat miliardarul, care a sugerat că aceasta ar putea fi o "tranzacţie imobiliară importantă". Guvernul din Groenlanda a replicat afirmând că teritoriul este deschis dacă este vorba de afaceri, dar nu de vânzări. Insula, care a obţinut în 1979 statutul de teritoriu autonom din partea Danemarcei, este bogată în resurse naturale.

Ce spune clasa politică daneză

La rândul său, întreaga clasă politică daneză s-a declarat stupefiată. "Realitatea bate ficţiunea. (Donald Trump) este un om imprevizibil", a notat, pe Twitter, Martin Ostergaard, liderul stângii radicale şi membru al majorităţii parlamentare daneze. "Fără niciun motiv, Trump consideră că o parte (autonomă) a ţării noastre este de vânzare. Apoi, el îşi anulează într-un mod insultător o vizită pe care întreaga lume o pregătea. Oare bucăţi din SUA sunt de vânzare? Alaska?", şi-a exprimat indignarea conservatorul danez Rasmus Jarlov, cerând "mai mult respect".

''Trump trăieşte pe altă planetă. Autosuficient şi obraznic'', a scris pe Twitter Pernille Skipper, purtătoare de cuvânt a Alianţei roşu-verde, una dintre forţele care susţin executivul condus de Frederiksen, potrivit EFE.

''Preşedintele Statelor Unite şi-a suspendat vizita în Danemarca pentru că nu exista un interes în a discuta vânzarea Groenlandei. E o glumă? Profund ofensator la adresa groenlandezilor şi a danezilor'', a scris tot pe Twitter şi fostul premier social-democrat Helle Thorning-Schmidt.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1992 secunde