Trump joacă la rupere și-n diplomație

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Controverse după controverse

Trump joacă la rupere și-n diplomație

Externe 06 Februarie 2017 / 13:46 1138 accesări

Președintele SUA, Donald Trump: "Iran este statul terorist numărul 1"

Președintele SUA, Donald Trump:

Dacă s-a așteptat cineva ca, după preluarea președinției SUA, Donald Trump să lase deoparte accentele electorale ale discursului său și să se comporte mai cu mănuși măcar în ceea ce privește politica externă, s-a înșelat. Controversatul om de afaceri continuă să fie la fel de contondent și acum, ca și în campanie. În cadrul unui interviu pentru televiziunea Fox News, președintele american și-a declarat din nou respectul față de omologul său rus, Vladimir Putin, și a evitat să condamne acțiunile liderului de la Moscova. Întrebat de jurnalistul Fox News Bill O'Reilly în legătură cu părerea sa despre Vladimir Putin, Trump a declarat: "Îl respect. Bine, eu respect foarte mulţi oameni, dar asta nu înseamnă că mă voi înţelege cu ei". "Dar este un criminal. Putin este un criminal", a replicat O'Reilly. "Sunt mulți ucigaşi. Crezi că ţara noastră este atât de inocentă? Uită-te la ce am făcut şi noi. Am comis o mulțime de erori", a completat Donald Trump.

"Cred că este mai bine să ne înțelegem cu Rusia", a completat liderul american, adăugând: "Iar dacă Rusia ne ajută în lupta împotriva SI și a terorismului islamic din toată lumea, atunci este un lucru bun... Mă voi înțelege bine cu el? Posibil nu". Declaraţiile lui Trump au fost dur criticate, atât de democraţi, cât şi de republicani. Mitch McConnell, liderul majorității republicane din Senat, a fost printre primii politicieni americani care au condamnat afirmațiile liderului de la Casa Albă. ”Nu cred că există vreo echivalenţă între modul de acțiune al rușilor şi acțiunile Statelor Unite. (Putin) este un fost agent KGB, un bătăuş, care nu a fost ales în urma unor alegeri considerate credibile de cei mai mulţi oameni”, a declarat republicanul pentru postul de televiziune CNN.

De cealaltă parte, Kremlinul a anunțat că așteaptă scuze de la postul de televiziune american Fox News, al cărui redactor l-a numit "criminal" pe președintele rus, Vladimir Putin. "Considerăm inacceptabile, ofensatoare aceste afirmații din partea jurnalistului Fox News și, sincer vorbind, am prefera să fie prezentate scuze președintelui rus din partea unei astfel de companii respectabile de televiziune", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului rus, citat de TASS. Peskov a refuzat totuși să comenteze reacția lui Trump la remarca jurnalistului Fox News, invitând într-un mod surprinzător ca America să-și facă propriul examen de conștiință.

La aceeași televiziune, Trump a criticat dur Iranul, spunând că Teheranul desconsideră Statele Unite și sprijină terorismul. Liderul american a mers până la a declara că Iranul "este statul terorist numărul 1. Trimite fonduri peste tot și arme". Președintele american a subliniat că este în totalitate împotriva acordului nuclear negociat de predecesorul lui, Barack Obama. Săptămâna trecută, după ce Iranul a efectuat un test balistic, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a transmis un nou avertisment Iranului, acuzând regimul islamist de la Teheran că "nu va fi atât de amabil" cum a fost predecesorul său, Barack Obama. "Iranul practică jocul cu focul, nu apreciază cât de amabil a fost preşedintele Barack Obama cu ei. Dar eu nu voi fi aşa!", a transmis vineri Donald Trump prin Twitter.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1624 secunde